The best of 2015

redactie  zondag 20 december 2015

We gaan het jaar uit met een terugblik op de mooiste en meest gelezen artikelen van 2015. Trends volgens Edelkoort, borduren anno 2015, highlights uit Milaan, goud in interieur, popart in fashion, Japans ambacht... Voor als je ze hebt gemist: de top 10!

We wensen iedereen mooie feestdagen en een creatief 2016!

Top 10 Stylink - the beste van 2015 #stylinktop10Vanities - Lidewij Edelkoort over trends SS 2016

In november 2014 hield Lidewij Edelkoort haar trendseminar 'Vanities' waarin zij zich richtte op het zomerseizoen van 2016. Craftscurator Irene Vermeulen vertaalde Edelkoorts fashion trends naar interieurtrends voor 2016. Haar artikel is dit jaar meer dan dertigduizend keer gelezen! Inmiddels een jaar verder, beschrijft Irene ook Edelkoorts prognose voor ss17 in een bijzonder mooi artikel.

Top 10 Stylink - Vanities, Lidewij Edelkoort over trends SS 2016 #trends #stylinktop10

Lokaal je ontwerp laten produceren - (hoe) werkt dat?

De door jou ontworpen kleding in Nederland laten produceren – dat is toch win-win-win? De praktijk blijkt weerbarstig, merkte Hasmik Matevosyan: stroeve communicatie, lange levertijden, een tegenvallende kwaliteit... Wat kun je verwachten als je ervoor kiest om in Nederland te produceren? En wat is de rol van de opleidingen? Hasmiks artikel ging viraal en er barstte een fikse discussie los.

Styling top 10 - Lokaal je ontwerp laten produceren, (hoe) werkt dat? #Stylinktop10


Magie met naald en draad: borduren anno 2015

Dat ook borduurwerk innovatief en vernuftig kan zijn bewijst de fantastische verzameling needlework die Floor Borsboom samenstelde; een deel daarvan was te zien in Milaan. Er wordt geborduurd op hout, keramiek, bamboe, foto's, canvas, sieraden, bladeren en kunstwerken. Van traditioneel handwerk tot hypermoderne borduurmachines en van grafische patronen tot fusies van glas- en borduurwerk; true magic!

Stylink top 10 - borduren anno 2015 #Stylinktop10 #borduren

Lichting 2015

Ze kwamen vers van de academie en lieten ons hun inspirerende afstudeerprojecten zien; een selectie talentvolle MBO- en HBO-studenten van de lichting 2015. Van interieur en mode tot dessin, textiel, fotografie en trendwatching; kijk je ogen uit. Holland's got talent!

Stylink top 10 - Lichting 2015, jong talent #Stylinktop10 #jongtalent #design

Tastbaar – highlights Milan Design Week 2015

De laatste jaren stonden in Milaan vooral experimenten met materiaal en maakprocessen centraal; dit jaar konden we de resultaten daarvan bewonderen. Craftscurator zag verfijning en vernuft in Milaan: in meubels, accessoires en verlichting werd slim gebruik gemaakt van nieuwe ontwikkelingen in materiaal, innovatie van handwerktechnieken én van moderne productieprocessen. Craftscurator toont haar highlights in handmade design.

Stylink top 10 - highlights Milan Design Week 2015 #Stylinktop10 #salonedelmobile #trends #design

Doen is het nieuwe zijn

Dé trend voor 2015 was volgens Anna Borsboom: in actie komen, maken, dóen! De toekomst is aan de doeners, de mensen die controle nemen over hun eigen bestaan. Doeners zijn een logische vervolgstap op de opkomst van de makers movement, de prosumers en de Pro-Ams, professionele amateurs. Doen is het nieuwe Zijn.

Stylink top 10 - 2015 was het jaar van de Doeners #Stylinktop10 #trends

Lidewij Edelkoort's Anti_Fashion Manifest

In haar manifest Anti_Fashion haalt Lidewij hard uit naar de fashionindustrie. Hoe is het mogelijk dat in deze tijd van overvloed, mode zo weinig weet te vernieuwen en te inspireren? Waar zijn de change makers? Craftscurator Irene Vermeulen deed verslag van Lidewij's trendseminar in mei dit jaar. Een onvervalste must read!

Stylink top 10 - Lidewij Edelkoort's Anti_Fashion Manifest #Stylinktop10 #lidewijedelkoort #trends

A touch of gold: goud is terug in het interieur

Metallic is al een paar jaar populair in interieurs. Na de hausse van koper spotten we nu een ware renaissance van goud: goud accentueert meubels, omlijst spiegels en foto's, behangt muren, decoreert lampen en is verweven in textiel. Goud was onderdeel van het trend-thema van Maison&Objet, Lidewij Edelkoort geeft goud en opulentie een belangrijke rol in SS16 en onlangs riep AkzoNobel okergeel uit tot kleur van 2016. Move over, copper - here is gold!

Stylink top 10 - goud is terug in het interieur #Stylinktop10 #goud #gold #colour #trends

De kleuren van 2016

Met schitterende moodboards tonen acht kleurspecialisten de kleurcombinaties, contrasten en materialen die ons in 2016 te wachten staan. Een visueel spektakel met beelden uit interieur, mode, kunst, architectuur en natuur. Sinds 1 december online en al meer dan 12.000 keer gelezen, geliked en geshared! Dat belooft wat!

Stylink top 10 - De kleurtrends van 2016 #Stylinktop10 #kleurtrends #colour #colourtrends

Fashion meets popart: the revival

Op straat én in sjieke modehuizen: popart is booming! Onder andere Prada, Chanel, Versace, Jeremy Scott, Jean Paul Gaultier, Charles de Castelbajac en Moschino gebruikten popart als inspiratie voor hun collecties in 2014 en 2015. Een even vrolijk stemmend als adembenemend overzicht. Mode = kunst!

Fashion van nu geïnspireerd op popart uit fifties; mode = kunst!

Stylink top 10 - Fashion meets popart: the revival #Stylinktop10 #fashion #popart #trends

En als toetje: Japans ambacht in hedendaags design

Geschreven in 2014, geüpdate in 2015, en meer dan honderdtienduizend keer gelezen! In Floor Borsbooms artikel over Japanse traditionele textieltechnieken lees je hoe de oude Japanse technieken sashiko, boro en indigo en denkwijzes Mottanai en Wabi Sabi de gemene delers zijn van hedendaagse trends als handgemaakt, ambacht, duurzaam en fair, imperfect design, indigo en denim, patchwork en heritage fashion. Met prachtige voorbeelden uit interieur en fashion ter inspiratie: Japan in the picture!

Stylink top 10 - Japans ambacht in hedendaags design #Stylinktop10 #Japan #sashiko #indigo #imperfectdesign #crafts