De tangram in het interieur

Woonschrift  maandag 31 maart 2014

De tangram is een prachtige puzzel die veel mensen boeit. Voor wiskundigen is het een bron van geometrische vormen, op school wordt het gebruikt als leermiddel en verzamelaars genieten van de vele soorten en maten die al bedacht of nog uitgevonden worden.

create

Geschiedenis
Een Chinese keizer bestelde op een dag een grote glazen plaat. Tijdens het vervoer viel de plaat in stukken. Verrassend genoeg viel hij niet in 1000 stukken, maar brak hij perfect in 7 geometrische vormen. Toen ze de plaat weer in elkaar wilden zetten, bleek dat ze er veel figuren van konden maken. Ze brachten de plaat als puzzel bij de keizer, die er erg enthousiast over was. 
Waar de naam Tangram vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar er is wel een link met het volk dat vroeger aan de rivier de Tanka leefden. Op de rivier voeren slimme opium-handelaren die in de haven vaak de bekende puzzel speelden. Het kan ook zijn, beschrijft Sam Loyd in zijn boek over Tangram puzzels, dat het spel 4000 jaar geleden is uitgevonden door de god Tan. Deze god beschrijft in zijn 7 boeken met 7x 1000 tangramfiguren de schepping van de wereld.

Het spel
De klassieke regels van tangram zijn heel eenvoudig. Het is de bedoeling om de stukken zo neer te leggen dat je geometrische vormen als letters, cijfers, diersilhouetten, mensen en andere figuren krijgt. De enige beperking is, dat je elke figuur met alle zeven stukken moet uitleggen. Alle stukken moeten plat liggen, mogen elkaar niet overlappen, maar moeten elkaar allemaal raken.

tangram inspiratie 2

Tangram in interieur en accessoires
Tegenwoordig zijn we gek op geometrische vormen, want daar kun je eindeloos mee combineren. We spelen graag met onze ruimte en willen daar vooral onze eigen persoonlijkheid in kwijt. Je kunt veel meubels en accessoires vinden die je kunt personaliseren. De tangram past dus goed in deze tijd, want je kunt er eindeloos veel vormen mee maken, precies zoals jij mooi vindt. Als je overal goed rondkijkt, kun je veel producten vinden die geïnspireerd zijn op de tangram, zoals boekenkasten, behang, lampen, zelfmaak-ideeën en veel woonaccessoires. Ga ermee aan de slag en laat je inspireren...

tangram fotos

DIY: de tangramslinger

Wat heb je nodig?

Stappenplan:

  • Print de pdf uit en leg alle spullen die je nodig hebt klaar.
  • Knip alle randjes van de printjes af en knip alle tangramstukjes uit. Mocht je liever zwart papier gebruiken voor de tangram puzzelstukjes, dan kun je de tangramstukjes zelf uitknippen. (Tip: zorg ervoor dat niet alles in de war raakt.)
  • Vouw alle stroken van de vlaggetjes dubbel, zo passen ze straks mooi over het touwtje en wordt de vlag lekker stevig.
  • Leg de verschillende figuren met de tangramstukjes neer. Er zijn er veel te bedenken...
  • Plak de tangramfiguren met een plakstift vast op de voorkant van het vlaggetje. Knip een touw op de juiste maat en leg de vlaggetjes in de mooiste volgorde.
  • Smeer lijm aan de binnenkant van de vlaggetjes en hang ze over het touwtje.

Tip: je kunt natuurlijk spelen met de tangram stukjes door de driehoeken nog onderling te verwisselen om er zo een vrolijker geheel van maken.

Veel plezier ermee!

IMG 0218

tangram slinger

tangram stappenWil je nog meer achtergrondinformatie lezen over de tangram, lees dan hier verder.

Profielschets Petra van Breda - Huisraad&Zo
Dit artikel en zelfmaakidee is gemaakt door Petra van Breda. Petra is interieurstylist en blogger en inspireert graag anderen om thuis eens anders aan de slag te gaan met kleuren en materialen. Haar website: www.huisraadenzo.nl


Credits afbeeldingen:

1. Afbeeldingen 'create' beeld via adsoftheworld
2. Tangram inspiratie: DIY idee van tangram op borden via schere leim papierDIY tangram interieursticker via fraulein Kleintangram magneten via dawandabetonnen tangram-spel via dawandaDIY tangram stempel via ton bouton
3. Tangram inspiratie: tangram behang van David Pablotangram verlichting van Pilippe Malouintangram interieurstickers via madebytamgram shelves van lago via apartement therapie
4. Papieren tangramslinger: set bomen via fashion for home