Edelkoort: toekomst is harmonieus, kleurrijk en ... trendloos?

Yildiz Celie  zaterdag 11 september 2010

Licht en donker olijfgroen, felrood en fluffy stoffen als van een kuiken. Trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft zich voor haar prognoselezing Taking Flight laten inspireren door het vogelrijk. Dit thema trekt ze zelfs door naar de architectuur in Organic Dwelling en ze voorspelt hevige nesteldrang met fikse ontwerpconsequenties. Edelkoort blijkt optimistisch en voorspelt een kleurrijke en vrijzinnige morgen.

Lidewij Edelkoort van Trend Union presenteerde haar visie afgelopen week in het Zaantheater van Zaandam. Allereerst schetst zij met Taking Flight modische veranderingen voor Autumn/Winter 11/12. De trendwatcher meent dat de confectie en haute couture naar een nieuwe productiewijze moeten. Hoe? Dat weet nog niemand.

 

Fusie tussen casual en couture
De mode is volgens Edelkoort genoodzaakt te veranderen. Zij geeft mogelijke verschuivingen aan: “Momenteel richt de consument zich nog op fashion als stijl. Maar er is een omwenteling gaande van formal naar casual. Er kan een fusie plaatsvinden tussen couture en casual”. Ook geeft Edelkoort aan dat het gaat om een nieuwe manier van collecties maken door bijvoorbeeld een speelse vorm van (ontwerp)styling ontwikkelen. Minder zoals ‘het hoort’ en meer zoals de consument zelf wil. Mode in 2011/2012 is jouw eigen smaak, geen trends meer. Je kunt zijn wie je bent.

Accentkleur: rood
Taking flight is gebaseerd op 15 soorten vogels: ‘you are free as a bird’. Een bontgevederde volière aan concepten, maar met 'n algemeen kleurthema voor alle, namelijk de accentkleur felrood. Juist die kleur vind je in veel vogels terug. In elk uitgewerkt kleurbeeld komen licht en donker olijfgroen terug, soms mat, dan weer glanzend en speels. Ook jeansblauw, in lichtere en donkere gradaties, komt naar voren - gecombineerd met (wit)beige en softe of harde bruintinten die overvloeien in oranje en felrood. Geel als contrast.

Waaier aan materialen en toepassingen
Ook materialen weerspiegelen de vogelschare en de natuur. Als: ‘Baby birds’,  fluffy stoffen voor zowel mode als interieur. En ook dikke dons is weer terug. Of het thema ‘Swan lake’, een ballerinastijl met veel tule, corsetmaking en onafgewerkte collagestijl (rafels, afgeknipte stoffen, onafgewerkt). ‘Peasant poetry’ verbeeldt een boersere look met stevige ruitstoffen en hevige primaire kleuren. ‘Forest fauna’ daarentegen is rustiek en casual, in herfsttinten, met ‘n Amerikaanse touch en gedecoreerde stoffen (zoals romantische applicaties à la Laura Ashley). En natuurlijk: zwart in ‘Black birds’, ook de onvermijdelijke Little Black Dress krijgt een plekje.

 

Architectuur gaat op in omgeving
Met Organic Dwelling, over architectuur, neemt Edelkoort ons dieper het vogelrijk in. Edelkoort meent dat de mens de natuur imiteert zonder hier (nog) bewust weet van te hebben. In plaats van statige gebouwen (als Amerikaanse wolkenkrabbers) ontstaan er gebouwen die eenheid vormen met de omgeving of met materiaal in de omringende natuur. Zij vergelijkt de verandering met nestsoorten bij vogels. Lidewij concludeert verder dat met name Westerse architecten nog enigszins afgescheiden zijn van de natuur in vergelijking met hun Oosterse collega’s die de natuur meer incorporeren.


 

Gevolgen van nesteldrang
De mens zal binnen architecturale mogelijkheden dus trachten de eenheid die in de natuur vanzelfsprekend bestaat te evenaren. Twee voorbeelden op thema.

  • My home is my nest. Als de weaver bird, die al het materiaal uit zijn omgeving gebruikt om z’n nest te bouwen. Een architecturale toepassing kan zijn: materiaal aan de omgeving aangepast door middel van halftonen, kleuren die opgaan in de omgeving.
  • My home is my hive. Het opbouwen vanuit een ‘grid’, zoals een bijenkorf. Ook de mens is op zoek naar geborgenheid en heeft nesteldrang. Een mogelijke toepassing: leven in units, met meerdere generaties. Opgetrokken uit baksteenmateriaal of via geavanceerde biotechnologische methoden, als geproduceerde algen die zich naar programmering in een structuur voegen.

Andere voorbeelden die Edelkoort noemt: My Home Is My Masterpiece (ambachtelijke omgevingen, met name bewerkstelligd door bewoner zelf) en My Home Is My Web (intelligent huis als verschansing).

Crisis en harmonie
Volgens Edelkoort zijn er verschillende indicaties dat de werkelijke crisis binnen enkele maanden in Amerika zal zijn overgewaaid en dat dat ook in Europa effect heeft. De toekomst wordt kleurrijker, de mens kent minder angst, er ontstaat harmonie. Die mens is toe aan intimiteit met elkaar en met de natuur.

Mode zonder trends?
Mode en architectuur geven elkaar de hand: zoals de architectuur opgebouwd wordt vanuit natuurelementen en dichter bij de natuur komt te staan, zo kan de mens zich richten op zichzelf zonder zich te laten beïnvloeden door mode. Een spannende visie of interessant gegeven, want hoe gaat de mode-industrie hier op inspelen? Van trends is er dan mogelijk geen sprake meer...

 

Beeld via Flickr - Creative Commons:
Carmelo Aquilina; Bernat; See Ming Lee; dreamglowpumpkincat; Elston; its Greg; just luke, jim ck; Tanakwho; sentrawoods