Edelkoort wint Prins Berhard Cultuurfonds Prijs

Toonaangevend in mode en design

redactie  vrijdag 20 april 2012

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 toegekend aan Lidewij Edelkoort, omdat zij als trendforecaster de toon aangeeft in de wereld van design en mode.

Edelkort kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang op de vormgeving van ons dagelijks leven, aldus de jury van de Prins Berhard Cultuurfonds prijs. Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is van mening dat zij hiervoor in Nederland nog niet de erkenning heeft gekregen die haar toekomt en lauwert haar vol overtuiging.

Edelkoort heeft een vrij te besteden geldbedrag van 75.000 euro gewonnen en een Cultuurfonds op Naam met een startkapitaal van nog eens 75.000 euro, waarvan zij de naam en doelstelling zelf mag invullen. 

Op de video zie je hoe de directrice van het Cultuurfonds Edelkoort overvalt. Edelkoort reageert ze zichtbaar geëmotioneerd: ‘Dat gaat naar Marokko!’ Wat Edelkoort precies met het fonds gaat doen, is nog niet bekend. Mogelijk zal ze (een deel van) de prijs investeren in haar samenwerking met het Franse bedrijf Couleurs de Plantes. De trendforecaster ging in 2010 in zee met de firma voor de ontwikkeling van een tweede kleurkaart met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen. Stoffen kunnen daardoor gekleurd worden met natuurlijke producten, zoals bladeren, thee of wortels. De kleurstoffen zijn geschikt voor industrieel gebruik en daarom breed toepasbaar voor de productie van stoffen en kleding. Als voorvechter van duurzame kledingproductie zet Edelkoort zich ook in voor kleinere collecties, minder produceren en minder transport.

Via Twitter liet de trendwatcher erg dankbaar te zijn met de onderscheiding. “Het is een grote eer. Ben erg blij met het fonds,” aldus Lidewij Edelkoort.