Toccare! Handgemaakt design in Milaan

Natuurlijke produkten die uitnodigen tot aanraken

Craftscurator  dinsdag 26 april 2011

Niet aanraken! is de waarschuwing op veel beurzen. Niks daarvan op de Salone del Mobile in Milaan. De vele handgemaakte producten vragen erom aangeraakt te worden. En met zoveel meubels, accessoires en textiel van prachtige materialen is dat een feest. Designers zijn meer dan ooit onderzoekers; zij ontleden materialen, technieken en mogelijkheden. En creëren daarmee verfijnde, experimentele en doorleefde producten.

Ambachtelijk vervaardigde vazen, lampen en tapijten zetten de toon in Milaan. Gewapend met huurfiets en googlemaps ging trendwatcher Irene Vermeulen op zoek naar de meest vernieuwende handgemaakte producten.

Alles behalve plastic
In Spazio Rossana Orlandi toonde Studio Formafantasma een serie handgemaakte vazen onder de naam Botanica. Zij werkten met natuurlijke materialen, zoals lijnolie en hars, die als alternatief voor plastics en andere op olie gebaseerde materialen kunnen dienen. De handgemaakte vazen combineren harde en zachte, glanzende en matte materialen, die uitnodigen tot aanraken.
Laboratoriumproeven leidden tot een serie experimentele accessoires van Studio Formafantasma

Prints op hergebruikte materialen
Natuurlijke pigmenten zijn verwerkt in de inkt waarmee Andere Monjo prachtige prints op meubels drukt. Elk product is uniek omdat de ontwerper hergebruikte en doorleefde materialen gebruikt.
Vintage vondsten worden door Andere Monjo gebruikt als canvas voor handgemaakte prints


Handgemaakt, mondgeblazen
Groen is in; zowel als synoniem voor duurzaam als de kleur in allerlei schakeringen. Opvallend veel handgemaakt en mondgeblazen glas was er te zien in Milaan. Vazen en lampen met organische vormen. Ontwerpers werken samen met ambachtsmeesters om producten te creeeren. Bocci uit Canada presenteerde een vernieuwende kroonluchter van glazen ballen. De makers van GT Design verven wollen karpetten handmatig, waardoor een gelaagd en onregelmatig effect ontstaat.


Glazen lamp van Bocci


handgeverfd wollen karpet van GT Design

Vernuftig ambacht
Handmade heette de presentatie van Wallpaper in Milaan, waarbij het tijdschrift designers en merken opdracht geeft nieuwe producten te ontwikkelen met ambachtstechnieken. Inmiddels is er een volledige collectie meubels, accessoires en objecten, waarbij uitgebreid informatie wordt gegeven over de materialen en technieken. Zelfs de gereedschappen worden nieuwe must-haves in deze handmade trend; Wohngeist ontwikkelde een prachtige Tool Box is samenwerking met Wallpaper.
Handmade expositie van Wallpaper in het prachtige Brioni huis met 4 verdiepingen design en ambachtschap

Houten tapijt uit de printer
Dat handgemaakte producten niet ouderwets hoeven te zijn, bewijst Wallpaper door een parallel presentatie te geven met 3D printers van Freedom of Creation. Met rapid prototyping technieken kunnen ontwerpers en ieder die dat wil snel producten creeeren als uniek stuk of in oplage. FOC ontwikkelde onlangs het eerste 3D object van hout, met de Tree-D techniek. Designer Elisa Stozyk maakt gebruik van een laserprinter om kleine plaatjes hout te vormen, die vervolgens handmatig op een textiel ondergrond worden bevestigd. Met als resultaat een stevig maar flexibel houten tapijt.


Plooibare houten producten van Elisa Stozyk


Innovatie in hout; 3D geprinte houten objecten door Freedom of Creation

Handgemaakt keramiek uit Maastricht
Dik Scheepers studeerde dit jaar af aan de Academie in Maastricht en experimenteerde met keramiek. Hij besloot de naden van de mallen te laten zien en toont zo het handgemaakte proces. De hoekige vormen van het servies worden daarmee de belangrijkste blikvanger.
Presentatie van serviesgoed van Dik Scheepers toont het volledige proces van mal tot (mis)baksel


Decoratief is niet vies
Ambachtelijk vervaardigde producten zijn helemaal van deze tijd. Veel ontwerpers werken aan het ontwikkelen van nieuwe materialen, die duurzamer, comfortabeler of verrassender zijn dan voorheen. Anderen onderzoeken technieken en werken samen met specialisten en werkplaatsen die eeuwenoude of juist geavanceerde processen beheersen. Een andere groep designers verdiept zich in traditionele ambachten en de verhalen en betekenissen die daarin vertaald zijn. In Milaan waren opvallend veel decoratieve producten te zien; zeer vernieuwende producten met een verwijzing naar herkomst en historie. Christien Meidertsma werkte samen met Roosje Hindeloopen uit het gelijknamige dorp. Zij ontwikkelde een eikenhouten kabinet, dat met natuurlijke pigmenten in de traditionele kleur blauw werd geverfd. De decoraties verwijzen naar originele Hindelooper dessins. Thomas Eyck, die designers vraagt met Nederlandse ambachtstechnieken te werken, brengt deze collectie op de markt.Hindelooper decoratie van bloemen, vogels en guirlandes door Christien Meindertsma ism Roosje Hindeloopen

Taling Textiles - Lid Edelkoort
De presentatie Talking Textiles, samengesteld door Lidewij Edelkoort, is een hoogtepunt van de beurs in Milaan. Opvallend veel traditionele technieken en decoraties op textiel. Van ambachtelijke processen die vrijwel verdwenen zijn tot zeer vernuftige moderne technieken. Poufs, wandkleden, stoelen en tapijten; alles is zacht, bekleed en nodigt uit tot aanraken. Ook hier voeren handgemaakte producten de boventoon. Borre Akkersdijk, die deze week een Inspiration Award kreeg van De Bijenkorf, presenteerde zijn dubbellaags geweven textiel waarop een decoratie die verwijst naar de maakindustrie.


Wandtapijten lijken terug van weggeweest; stoer exemplaar van Borre Akkersdijk...


...en een met een figuratieve decoratie van Klaus Haapaniemi en Mia Wallenius

Klaus Haapaniemi en Mia Wallenius maakten het Mammoth tapijt met sprookjesboekachtige afbeeldingen van vulkanen en meteoren voor Established & Sons.

Studio RaR creeerde een collectie keramische wandvazen voor Thomas Eyck.Collectie keramische kevers, "Scharm" van Studio Rar voor Thomas Eyck

Handgemaakt en aangeraakt
De beurs in Milaan toont een overweldigende hoeveelheid design en non-design. Elk merk, elke designer, elk product schreeuwt om aandacht. Maar juist de presentaties die een zorgvuldige selectie tonen springen eruit. Juist de producten die je wel moet aanraken blijven je bij. Juist die handgemaakte producten, waarin je de hand van de maker of het idee van de bedenker kunt terugzien maken indruk. Mensen zijn op zoek naar verrassende, duuzame, exclusieve producten met een verhaal. Handgemaakte producten sluiten aan op die behoefte en staan daarom volop in de aandacht. En gelukkig, aanraken mag!

Over Irene Vermeulen
Irene Vermeulen ontwikkelt producten, assortimenten, merken en trendboeken voor wonen. Zij is gespecialiseerd in handgemaakte producten uit allerlei windstreken. Zij is eigenaar van het bureau About Brands Concepts Design.
Lees ook het blog over global crafts in Milaan op haar website www.abcd.nu