Makers in Milaan: digitale industriele revolutie

Wetenschap, techniek en verbeeldingskracht als gereedschap

Craftscurator  maandag 14 mei 2012

Wie gelikte producten uit de showroom van een superstar designer verwachtte, kwam dit jaar niet aan zijn trekken op de Salone del Mobile. Maakprocessen stonden centraal. We zagen monsters, mallen en modellen, soms zelfs bijeengehouden met vergeeld plakband. Craftscurator Irene Vermeulen ziet de mensen achter die maakprocessen als boodschappers van een nieuwe, digitale industriële revolutie. Wetenschap, techniek en verbeeldingskracht zijn de middelen waarmee ze werken.

Tom Dixon bij de Trumpf stansmachine - Milaan 2012
Tom Dixon bij de Trumpf stansmachine

Denkers, makers, uitvinders
Maakprocessen stonden centraal in Milaan; van obscure experimententen uit duistere ateliers tot technologische hoogstandjes uit de laboratoria van grote merken. Zo was een machine te zien die metalen platen in no-time tot een stoel of lamp stanst, werk van ontwerper Tom Dixon voor machinefabriek Trumpf.

Tom Dixon luidt een nieuwe industriele revolutie in met zijn lamp Stamp
Tom Dixon luidt een nieuwe industriele revolutie in met zijn lamp Stamp

Denkers, makers en uitvinders zijn de aanvoerders van deze nieuwe ‘digitale industriele revolutie’. Wetenschap, techniek en verbeeldingskracht is hun gereedschap.

Lekker analoog: klok van Maarten Baas in samenwerking met Laikingland
Lekker analoog: klok van Maarten Baas in samenwerking met Laikingland

High tech meets hand made
Handgemaakt hoeft niet slechts eenvoudig of authentiek te zijn. Juist wanneer een combinatie wordt gezocht tussen hi tech en handmade ontstaan vernieuwende producten. Inventieve ontwerpers zoeken naar nieuwe manieren om het beste van beide werelden te combineren.

Werner Aisslinger bouwde een Chair Farm die een stoel groeit, terwijl The Machine van Joong Han Lee 3D printing en handwerk combineert
Werner Aisslinger bouwde een Chair Farm die een stoel groeit, terwijl The Machine van Joong Han Lee 3D printing en handwerk combineert

Thompson en Gatto zijn hedendaagse alchemisten, zij maakten de glow in the dark lamp
Thompson en Gatto zijn hedendaagse alchemisten, zij maakten de glow in the dark lamp Trace voor Transnatural

De einde van de consumptiemaatschappij?
Weinig kant en klare producten dit jaar in Milaan, maar concepten die de toekomst van de consumptiemaatschappij aan de kaak stellen. Droog Design presenteerde een collectie van bestaande en fictieve producten en merken. Deze businessesmodellen zijn gebaseerd op het idee dat in de toekomst geen BTW wordt geheven, maar statiegeld gerekend wordt voor grondstoffen.

het einde van de consumptiemaatschappij?
Reparatieset voor gebruikte goederen van Humade, een van de cases van Droog Design

Hackerslab in luxe warenhuis
Iedereen wordt uitgenodigd een steentje bij te dragen aan het ontwikkelen van een product. Oostenrijks ontwerpduo Mischer Traxler bouwde een mandenvlecht machine die alleen werkt wanneer het publiek dichtbij komt en interesse toont.

Deze machine werkt alleen bij voldoende aandacht // Mischer en Traxler
Een machine die interacteert met het publiek van Mischer en Traxler

Luxe warenhuis Rinascente bouwde een hackerslab in haar winkel, waar oa Formafantasma experimenteerde met plastic-vrij plastic uit de olieloze wereld van de toekomst. Technology will save us gaf workshops waarin consumenten tech kunnen produceren in plaats van alleen consumeren.

Hackers Lab in warenhuis Rinascente
Hackers Lab in warenhuis Rinascente

Danish Crafts toonde verfijnde handgemaakte producten in de expositieruimte in Ventura Lambrate. Wie de moeite nam naar de kelder te gaan, kreeg een exclusief kijkje in het maakproces; daar werden mallen, proeven en prototypes getoond.

Eindresultaat en maakproces: spiegel van Benandsebastian
Gelikt eindresultaat en het maakproces bij Danish Crafts. Spiegel van Benandsebastian.

Merken bezinnen zich op nieuwe markt
Ondanks het feit dat makers in de spotlight stonden in Milaan, betekende dit niet dat de grote spelers in de markt uit het  zicht waren verdwenen. In tegendeel, de grote merken hadden flink uitgepakt en kwamen met forse presentaties. Wel lijken deze spelers zich te bezinnen op een nieuwe markt. Zij maakten goed gebruik van hun afkomst en doken in de archieven. Kartell presenteerde monsters en prototypes, en bracht zo het ontwerpproces in beeld.

Monsters en mallen - work in Project Kartell
Kartell ‘Work in Project’ presentatie. Monsters, mallen en prototypes.

Vitra en Moroso toonden zeer open te staan voor samenwerking met designers, makers en merken. Zij maakten ook goed gebruik van oude stukken uit hun collectie en brengen deze opnieuw uit. Ikea kwam met een nieuwe PS design collectie, waarbij van all-time favorites nu duurzame opvolgers zijn uitgebracht. Zij slaagden erin het publiek te betrekken bij de producten en lieten hun designers uitleg geven aan bezoekers.

Ikea opMilan Salone di Mobile 2012
Ikea betrok het publiek bij de introductie van de nieuwe PS collectie

Ontwerpen voor nut, plezier en betekenis
Denkers, makers of uitvinders; een goede designer heeft een combinatie van deze eigenschappen. De ontwerper van nu is een doener; hij of zij gebruikt ambachtelijke en industriele technieken om producten te maken die nut, plezier en betekenis bieden. Voor ons, gebruikers.

Ben jij een doener?
Werk jij als inkoper, ontwerper of marketeer bij een merk of importeur in de woonbranche? Vraag jij je af hoe je collecties kunt bouwen die de consument echt aanspreken? Wil je weten hoe je handgemaakte producten kunt ontwikkelen die op grotere schaal geproduceerd kunnen worden? Kom dan op donderdag 14 juni van 15-18 uur naar het Craftscurator Trend Eventvoor een inspirerende visuele presentatie over consumentenbehoeften en producttrends, en voor de bonuspresentatie ‘Makers in Milaan’. Schrijf je nu in voor dit event; het aantal plaatsen is beperkt!

craftscurator trend event
Craftscurator Trend Event over handmade design

Irene Vermeulen is Craftscurator. Zij is specialist op het gebied van handmade design, en werkt met Europese importeurs en exporteurs van handgemaakte producten wereldwijd aan het ontwikkelen en vermarkten van woonassortimenten. Zij geeft een trend guide uit en organiseert evenementen. Op Craftscurator.com kun je ook een Engelstalige post lezen over ‘Makers in Milan’.