Black & White | symboliek in kunst en design // Textielmuseum

Nina de Haan  woensdag 17 april 2019

Kleuren hebben een eigen symboliek in culturen en religies. En hoewel zwart en wit strikt genomen geen kleuren zijn, hebben ze uiteenlopende symbolische betekenissen. De tentoonstelling 'Black & White | Symboliek in Kunst en Design' laat aan de hand van werken uit de collectie van het Textielmuseum zien hoe eigentijdse kunstenaars en vormgevers de symbolische betekenis van zwart en wit naar hun hand zetten.

symboliek zwart-wit kunst cultuur religie #textielmuseum #blackandwhite #symbolism

Non-kleuren
Wit is puur licht; zwart is het gebrek aan licht. De twee non-kleuren worden in veel culturen geassocieerd met rituelen omtrent leven en dood. Voor essentiële vragen over identiteit wordt vaak voor de tegenpolen zwart en wit gekozen.

symbolism black white art culture-textielmuseum
Links: Wolk van Maria Regula Müller; midden STIMULUS van Bart Hess; rechts The Madonna of Humility van Christiaan Bastiaans

Wit: onschuld, zuiverheid, trouw
Wit wordt in veel culturen gezien als de kleur van onschuld en maagdelijkheid, zuiverheid, trouw en vrede. In het Westen geeft witte kleding en decoratie vandaag de dag symbolisch vorm aan vreugdevolle feesten rondom geboorte, doop en bruiloft. In veel Afrikaanse en Aziatische culturen, maar ook in het middeleeuwse Europa is de kleur wit verbonden met rouw en de dood.

Zwart: dood, rouw en het verborgene
De associaties die zwart oproept verschillen per cultuur en religie. Associaties met dood, mysterie en de schaduwkanten van de mens – maar ook met macht, adel en aanzien.

Praktisch

  • Black & White is te zien tot en met 1 maart 2020
  • Het TextielMuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur; zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur
  • Adres Textielmuseum: Goirkestraat 96, Tilburg

  • Meer informatie 

symboliek textiel kunst zwart-wit Alet Pilon #aletpilon Elke Lutgerink #ElkeLutgerink
Links: Zwarte Madonna' van Alet Pilon, "een fascinerende sculptuur die de traditionele verbeelding tart". Midden: Bellow van Elke Lutgerink. Rechts: zwanenrok 'I wish I had 1' van Alet Pilon

Alle beeld via Textielmuseum; collages door Nina de Haan.