Piranesi; nieuwe mogelijkheden in een handomdraai

VV3D  donderdag 24 oktober 2013

Misschien ken je het wel; een opdrachtgever vraagt iets van je, waar je je nog niet in hebt verdiept, of iets waar je nog geen idee van hebt of het mogelijk is. Toch neem je de opdracht aan, waardoor je de komende weken weer aan de studie moet.

Zo moesten wij binnen een week het programma Piranesi onder de knie krijgen, om een impressie voor een opdrachtgever te maken. En dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Met een (veel te dikke) handleiding gingen wij aan de slag, en na enkele dagen waren we in staat om een paar voorbeelden na te maken uit het boek. Omslachtig en veel te uitgebreid, want je gebruikt maar een paar standaard functies om tot het gewenste resultaat te komen.

Piranesi; nieuwe mogelijkheden in een handomdraai
EKP Den Bosch; de eerste impressie.

Piranesi is een stand alone programma, dat je naast Sketchup kunt gebruiken om impressies te maken. Deze keer geen realistische impressies, maar schetsmatige impressies waarvan het lijkt of je ze zelf met de hand hebt getekend en ingekleurd. Deze soort impressies wekken vooral in de conceptfase (waarbij vrijwel nog niets vast staat), of de fase waarin details nog niet bekend zijn, zeker de indruk!

Het onderliggende model maak je in Sketchup. Deze hoeft zeker niet gedetailleerd te zijn, omdat de schetsmatige look toch alle kleine details onzichtbaar maakt. Je hoeft daar dus in ieder geval niet zo veel tijd meer aan te besteden. Vervolgens exporteer je het Sketchup model, en kun je het in Piranesi nog iets schetsmatiger maken, en lekker inkleuren.

Piranesi; nieuwe mogelijkheden in een handomdraai

Het verschil met photoshop? Piranesi maakt gebruik van echte markers. Deze markers kun je ook in 3D gebruiken, en herkent het programma materialen en vlakken vanuit je Sketchup model. Meer flexibiliteit, en een sneller resultaat!

Uiteindelijk hebben we de deadline(s) gehaald, en konden we onze diensten uitbreiden met een ander soort impressie. Twee vliegen in een klap!

Piranesi; nieuwe mogelijkheden in een handomdraai

Ook interessant om te zien, is het onderliggende sketchup model. Hier zat nog aardig wat detail in, mede doordat het een stedebouwkundige locatie was. Deze is later ge-exporteerd naar Piranesi, waar deze is bewerkt en is ingekleurd.

Piranesi; nieuwe mogelijkheden in een handomdraai
Het onderliggende sketchup model.

 Wil je meer weten over Piranesi, laat het ons dan even weten! (www.vv3d.nl) We geven sinds oktober ook eendaagse workshops (wij denken dat het prima in 1 dag te leren is), en daarbij krijg je een handige hand-out (die niet zo dik is als het boek, en een stuk overzichtelijker).