MoBA 13: Edelkoort ontvouwt haar plannen

Bas van Wayenburg  dinsdag 23 oktober 2012

Op zondag 21 oktober presenteerde Lidewij Edelkoort voor de tweede maal haar plannen als curator voor MoBA 13, de Mode Biënnale Arnhem in 2013. Nog steeds zijn niet alle plannen concreet en de organisatie is hard op zoek naar sponsors. Met het enthousiasme waarmee Lidewij Edelkoort haar overvloed aan plannen ontvouwt lijkt MoBa 13 een geweldig project om je naam aan te verbinden.

Over fetisjisme - meer dan seks -, een schortenwedstrijd, plannen om Grote Namen naar Arnhem te krijgen en andere ambitieuze plannen voor MoBA 13.

Beeldmerk MoBA
het officiële beeldmerk van MoBA, foto door Marcel van der Vlugt

Fetisjisme

Want met Fetisjisme als onderwerp heb je gelijk aandacht. Mode is immers voor veel mensen een fetisj. Denk alleen al aan zwart. Wat roept die kleur op en wat hebben veel mensen ermee? Combineer zwart met leer en het draait uit op seks. Daar zal de Biënnale slechts heel spaarzaam over gaan.

louboutin
Christian Louboutin Daffodile 160mm pumps

Denk aan schoenen, passie voor merken, uniformen, T-shirts, tassen en die armbandjes die mannen nu dragen.

Denk aan haar en huid, aan kleur, sjamanisme en rituelen, maskers en sluiers, antropologie, ecologie en de diepere betekenis van design.

Dieren in de mode

Wat zeker doorgaat is een tentoonstelling in Burgers Zoo. De invloed van dieren op mode. Denk aan prints, veren en vissenhuid.

chapmans-zebra
Chapmans Zebra, Foto door Holryn

Ravage (Clemens RAmackers en Arnold VAn Geuns) die gaan samenwerken met Historisch Museum Arnhem en oud studenten van Artez met als thema fetisj en man. Over de details in de mannelijke outfit.

Isaac Hub by Wouter Vandenbrink for MykromagIsaac Hub by Wouter Vandenbrink for Mykromag

Lidewij Edelkoort droomt verder over infantilisme. Steeds meer mensen weigeren op te groeien en willen in kinderkleertjes lopen en luiers dragen. Ze wil een modeshow uit de lucht met modellen aan parachutes. Er komt een wedstrijd over de schort. Wie ontwerpt de ultieme schort? Heel graag wil ze 'iets' doen met Dries van Noten in het Kroller Müller; de onderhandelingen om de tentoonstelling over het werk van Mme Grès naar Nederland te halen zijn ver gevorderd. 

Werk van Mme Gres beeld: wildthicket.tumblr.com
Werk van Mme Gres beeld: wildthicket.tumblr.com

Ook wil Edelkoort aandacht besteden aan het koloniale verleden van Nederland met museum Bronbeek, wil ze de 91-jarige ontwerpser Iris Apfel naar Arnhem halen, komt er een filmfestival en een fototentoonstelling in samenwerking met Foam, wil ze de beroemde modewedstrijd Hyeres in Arnhem herhalen, is ze in gesprek met Victor & Rolf, ziet ze het zitten om een event te organiseren met 'pratende passpiegels', komt er een tentoonstelling over couture 'The Golden Chair', is ze heel geïnteresseerd in buitenlandse modetalenten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ontwerpster Iris Apfel
Ontwerpster Iris Apfel

Natuurlijk komt er ook een online forum waar al het nieuws over de Mode Biënnale Arnhem te vinden is en waar toekomstige bezoekers als vast met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zodra die verschijnt zullen we je berichten!

Natuurlijk zal niet álles doorgaan maar ik vind MoBa13 nu al een succes!