Viviane Sassen / in and out of fashion

Overzichtstentoonstelling in Huis Marseille

redactie  donderdag 13 december 2012

Viviane Sassen is in Nederland en daarbuiten voornamelijk bekend als kunstenaar die met haar licht surrealistische, kleurrijke foto's van Afrika in 2007 de Prix de Rome won. Naast haar autonome kunst werkt zij echter ook al jaren als modefotograaf op hoog niveau binnen de internationale modewereld, waar zij een onmiskenbaar eigen stijl heeft weten te ontwikkelen. Huis Marseille toont een overzicht van haar mode-oeuvre over de afgelopen 17 jaar.

vivianesassen-b

Sassens modefotografie onderscheidt zich door een grote, vernieuwende kracht en een surrealistische schoonheid. In tegenstelling tot haar veel gelauwerde autonome werk ontstaat Sassens modefotografie vanuit een opdrachtsituatie en in nauwe samenwerking met stylisten, artdirectors, modellen en make-up artiesten. Juist daardoor is de modefotografie de ultieme 'playground' waarin Sassen snel en intuïtief kan werken met de toegevoegde waarde van een professioneel team dat het experiment helpt faciliteren. Ze noemt het zelf haar 'laboratorium'.

vivianesassen-a

Het vroege werk
Het idioom van Viviane Sassens modefotografie ontwikkelde zich vanaf 2000 onder andere in nauwe samenwerking met Emmeline de Mooij, met wie ze experimentele fotografie maakte voor tijdschriften als Purple, Re-Magazine en Dazed & Confused. De tentoonstelling in Huis Marseille omvat de serie Nudes. A Journey, met daarin ook de vroege naaktfoto's van Sassen en De Mooij die waren gebaseerd op simpele ideeën met een sterk vervreemdend effect. Lichamen werden onderdeel van een sculpturaal onderzoek, werden verbonden met extensies van objecten en kleding en transformeerden tot een amorfe 'kluwen'. In de tentoonstelling zijn beelden opgenomen uit de iconisch geworden serie voor het tijdschrift Kutt uit 2002, die ontstond als een ironisch citaat op een advertentiecampagne die Sassen zelf het jaar daarvoor had geschoten voor het Italiaanse modehuis Miu Miu . De lichamen van de modellen zijn dusdanig met elkaar verstrengeld dat het bijna onmogelijk wordt om te definiëren hoe het geheel in elkaar zit. Volgens De Mooij werkten ze destijds 'bijna in een droomwereld' aan de hand van vrije associatie. Aan deze spontaneïteit is Sassen heel trouw gebleven, waardoor haar werk losstaat van heersende codes en conventies binnen de mode.

Een wereld van onafhankelijke creativiteit
In de tentoonstelling in Huis Marseille zal een selectie van meer dan 300 foto's te zien zijn uit advertentiecampagnes voor bijvoorbeeld Carven, M-Missoni, Stella McCartney/ Adidas en Levi's en uit editorials voor onder andere Pop-magazine, Wallpaper, Numéro, AnOther mag., Purple en Dazed & Confused, die op een speciale manier zullen worden geprojecteerd. Dat Sassens modebeelden voornamelijk ontstaan vanuit een onbelemmerde creatieve 'flow' komt met name tot uitdrukking in deze laatste categorie, waarin het spannende, experimentele, creatieve en moderne karakter van de hedendaagse mode te vinden is. Hierbinnen ontwikkelt Sassens idioom zich onbekommerd verder, en voert Viviane Sassen een modernistisch vormonderzoek uit dat raakvlakken vertoont met de formele experimenten van het kubisme, het surrealisme en het minimalisme. Ongehinderd knipt Sassen de ledematen van de modellen af om ze te laten wegzweven tegen een achtergrond, kleurt ze beelden in om de verbeeldingskracht te stimuleren, en roteert ze de opnamen om ze te onttrekken aan de beperkingen van de zwaartekracht. In de tentoonstelling is ook werk te vinden onder de titel Foreplay: beelden die gemaakt zijn net vóór of na de shoot, en die de toevalligheden van het fotografisch proces blootleggen. Deze serie vormt binnen het oeuvre van Viviane Sassen misschien wel het meest intrigerende, nieuwe genre, met beelden die gekenmerkt worden door een wonderschone abstractie.

vivianesassen-c

Lichaam en vorm
Niet alleen werkt Sassen met natuurlijke middelen als fel zonlicht, schaduwen, spiegels en reflectie, haar beelden worden daarnaast opgebouwd met kleuren, vormen en textuur in een soort alchemie met stilisten en modellen. De tentoonstelling laat vele prachtige voorbeelden zien van bijvoorbeeld de samenwerking met het Nederlandse topmodel Anna de Rijk en een speciale serie met de Française Roxane Danset, bestaande uit zesendertig portretten die allemaal in Huis Marseille te zien zijn. Ontstaan als een performance, met Danset als een 'white Grace Jones, obviously without the singing', leidde deze exercitie tot vreemde en onverwachte vormen, die door Danset worden omschreven als 'creature-esque'. Het is door deze vrije, niet commerciële en kenmerkend eigenzinnige aanpak dat de modefotografie van Viviane Sassen zich uitstrekt tot ver buiten de gebruikelijke grenzen van het medium. Het terrein van de mode biedt haar de ruimte voor het experiment dat dient als een reservoir voor de taal van haar autonome werk. De tentoonstelling vormt daarnaast het overtuigende bewijs dat Sassen een vocabulaire ontwikkelt voor de modefotografie van de toekomst.

f010Biografie
Viviane Sassen (Amsterdam, 1972) ontving in 2007 de Prix de Rome en in 2011 de ICP Infinity Award for Applied and Fashion Photography. Haar veel geroemde autonome werk, dat in tegenstelling tot haar modewerk ontstaat in contemplatieve isolatie en op verre reizen, met name in Afrika, werd gebundeld in Flamboya (2007), Parasomnia (2011) en Die Son Sien Alles (2012). Haar werk is onder andere geëxposeerd in musea als het MoMa in New York, het LACMA in Los Angeles, FORMA in Milaan, de Kunsthalle in Wenen, en op diverse plaatsen in Frankrijk, Australië, Korea, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika en Nigeria.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Prestel de monografie Viviane Sassen: In and out of fashion, met teksten van Nanda van den Berg en Charlotte Cotton. Hardcover uitgave, met 260 pagina's waarop 250 kleurenillustraties en een chronologisch overzicht van tear-sheets van bijna al Sassens modeseries tot nu toe. Het boek is te koop in de museumwinkel voor € 49,95. Een voorproefje in de spreads onderaan dit artikel.

Interviews met collega's
In de weken voorafgaand aan de tentoonstelling wordt een aantal interviews op de website geplaatst met mensen uit de modewereld die nauw met Viviane Sassen samenwerken, zoals topmodel Anna de Rijk, styliste Vanessa Reid, modeontwerper Guillaume Henry van Carven, Sassens agente Olivia Gideon Thomson, art-director Jonathan Schofield van Stella McCartney, kunstenares Emmeline de Mooij en de styliste Roxane Danset.
Zie www.huismarseille.nl

Opening
De tentoonstelling wordt zaterdag 15 december 2012, tussen 17.00 en 19.00, geopend.

Huis Marseille
Keizersgracht 401, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag–zondag, 11–18 uur

Spreads uit boek 'Viviane Sassen: In and out of fashion'

Viviane Sassen: In and out of fashion - het boek
Viviane Sassen: In and out of fashion - het boek
Viviane Sassen: In and out of fashion - het boek