Deeltijdopleiding interieurstyling: de ervaringen van Monique Tieleman

Monique Tieleman  woensdag 20 juni 2012

Toen Stylink nog piep-jong was plaatste Monique Tieleman een - veel gelezen  én beantwoorde - oproep: wat zijn de ervaringen met deeltijdopleidingen interieurstyling? Nu deelt zij háár ervaringen. De opleiding is afgerond, het diploma op zak. Een terugblik over hoogte- en dieptepunten, nachten doorwerken, herkenning en voldoening. En weemoed, dat ook. De opleiding als rollercoaster. 

Vier jaar en een diploma later

Een blog stond al eerder gepland maar zowel geld als fut was op. Ik moest op zoek naar een baan om geld te verdienen terwijl na de opleiding het energielevel gedaald was tot een minimum. Er kwam gewoon niets uit mijn pen. 

In 2008 kwam ik in contact met Stylink.nl, schreef de oproep en startte mijn zoektocht naar een goede opleiding die bij mijn situatie paste. In 2009 startte ik deeltijd interieurstyling bij Artemis Rotterdam

Ik ben dus geslaagd! Vorig jaar juni heb ik mijn diploma gehaald met, voor mijzelf, de beste beoordeling ooit. Artemis is inmiddels met zijn voltijd opleiding 'allround styling' geaccrediteerd en heet vanaf dan Hogeschool voor styling & vormgeving Artemis. Ook al heb ik de deeltijd opleiding gevolgd, het staat toch maar mooi op mijn CV.  


Studieopdracht: fotoshoot artifort

De laatste paar jaar ben ik door een aantal mensen benaderd omdat ze wilden weten wat het volgen van deze opleiding precies inhoudt. Eén ding dat ik iedereen heb meegegeven, en wat ook al mijn medestudenten zullen onderschrijven: het is echt heel zwaar.  

De meesten die aan een deeltijd opleiding beginnen, hebben al een carrière achter zich. Of dat nu qua werk is of met een gezin. De leeftijd van de studenten in mijn klas varieerden tussen 20 en 50 jaar. Zo goed als allemaal een (parttime) baan en sommigen zelfs een gezin met kinderen daar nog eens bij. Nog een tijdvreter voor velen was de reistijd. Er waren erbij die uit België kwamen, zij vertrokken om half zes 's ochtends om op tijd op school te zijn. 

Bij Artemis werk je in projecten van ongeveer 6 weken. De eerste paar weken is het aftasten wat er nu precies verwacht wordt en verzamelen wat je nodig hebt. Planning en organisatie is heel belangrijk. Is dat niet één van je sterkste punten dan kan je er vanuit gaan dat je de laatste paar nachten even door moet halen. Zelf lijk ik het meest productief en creatief tussen 23.00 en 01.00 uur maar die wekker gaat gewoon weer om half zeven. Daarbij is het ook geregeld 03.00 of zelfs 05.00 uur geworden. 


Studieopdracht: trends

Zowel fysiek als geestelijk vergt de opleiding het een en ander van je. Je ziet vaak dingen die altijd verbeterd kunnen en werk wat beter is. Denk jij ;) Artemis hamert op onderzoek, opbouw en onderbouwing van concept en vernieuwend zijn. Het onderste uit de kan. Ze zijn gek op veel. Laat gewoon veel zien, laat zien wat je onderzoekt en waar je mee bezig bent zodat ze beeld krijgen wat jouw bedoeling is. Bij mij moet het eerst lang in 'de week' zo gezegd, dat botste dan ook nog wel eens. Uiteindelijk kwam het altijd weer goed.   

De opleiding heeft mij, voor een groot deel, gebracht wat ik ervan verwachtte. Voor mij was persoonlijke groei en het ontdekken van talenten het belangrijkste. Toch ben je er niet als je je diploma op zak hebt. Ik heb al menigeen horen zeggen: het echte werk leer je in de praktijk, en eigenlijk krijg je daar niks van mee op Artemis. De toepassing van de leerstof is heel divers en ook opdrachtgevers werken allemaal anders en hebben allemaal andere wensen. 

We startten als klas met 26 studenten waarvan er 16 de examenperiode hebben gehaald. De andere 10 zijn in de loop van de 2 jaar gestopt. We proberen als klas nog wel contact te houden maar van een aantal weet ik niet wat zij op dit moment doen. Eén heeft een baan als stylist bij een fashion gerelateerd bedrijf. Eén is direct doorgestroomd naar een specialisatie module bij Akademie Vogue. Een aantal anderen zijn goed bezig en proberen zelfstandig iets op te bouwen. Wil je voor jezelf beginnen, dan moet je denk ik een half jaar tot jaar uittrekken wil je in het voor jouw juiste netwerk terechtkomen en een beetje portfolio opgebouwd hebben. 


Studieopdracht: voorstudie fotoshoot Artifort

De opleiding kost echt veel geld. Weet dus zeker wat je wilt. Persoonlijk adviseer ik vrouwen met hele kleine kinderen om het uit te stellen, minstens tot ze op de basisschool (groep 3) zitten. Je frustreert jezelf omdat je te veel moet balanceren tussen zorg, aandacht en doen wat je moet doen voor je opleiding. En het is niet echt eerlijk ten opzichte van je kinderen, maar dat is natuurlijk ieders eigen  keuze. Je sociale leven staat op een zeer laag pitje tijdens de opleiding. (ik ben hier in de loop van de jaren een aantal keer over benaderd, vandaar dat ik dit specifiek noem.)

Ik heb geprobeerd om voor- en nadelen van Artemis op te schrijven. Ik heb ook mijn medestudenten om raad gevraagd. Het is echt lastig om hier heel specifieke zaken neer te zetten omdat het echt om ieders beleving gaat. Een vaak gehoord punt van frustratie is de communicatie. Het beschrijven, uitleggen, vertalen van opdrachten bleek keer op keer weer lastig maar ook informeren is niet één van de sterkste punten van Artemis.   

Tot slot. Het is dus echt heel zwaar. Maar... als je dit écht wilt, móet je het doen. Een echte eyeopener voor mij was dat ik mij ineens was omringd  door gelijkgestemden. Mensen die me niet aankeken of ze water zagen branden maar die gewoon begrepen wat ik bedoelde. Dat samen met de achtbaan waarin je ieder project weer zit, je persoonlijke groei maar ook de groei die je in je medestudenten ziet, maakt het meer dan de moeite waard. En weet je wat? Ik mis het soms echt. 

Monique Tieleman is interieur- en foodstylist. Je vindt haar op twitter als @TanteKee. Haar profiel op stylink: no22