Zet Woonidee de beurstrend voor 'de menselijke maat'?

Duurzaamheid centraal thema bij kleinschalige en toegankelijke woonbeurs

redactie  donderdag 19 maart 2009

De grote merken ontbraken op de woonbeurs Woonidee NL in Utrecht. Dat was ook vorig jaar zo, bleek uit de introductiespeech van directeur Henriëtte Vrisekoop gisteren. Zij maande fabrikanten hun nek uit te steken. Het is maar de vraag of dat gewenst is. Doordat de beursvloer gemixt blijkt met retailers, jong talent en verkoopstandjes heeft Woonidee NL een sympathieke uitstraling. En misschien is dat wel een trend – kleinere, toegankelijke en regionale beurzen? Komt de menselijke maat terug in evenementenland?

Sympathiek dus, hier en daar wat rommelig, gevarieerd. In een notendop de woonbeurs Woonidee NL die gisterenochtend werd geopend. Het centrale thema duurzaamheid is door heel wat standhouders opgepikt: meubels van gerecycled materiaal, waterbesparende apparatuur, uit duurzaam hout opgetrokken pergola’s. En flink wat workshops voor de bezoeker om zelf aan de slag te gaan met pen, papier, lijm – ook om recycling bij de consument te stimuleren.

     
ontwerpen van Wesselink, Ottevanger en Siepermann van Laboratory Bazaar

Marktjes in opkomst
In prognoses was knusheid, DIY (do it yourself, ofwel zelf doen!) en het opzoeken van kleinere, overzichtelijke, sociale kringen vanaf 2009 al voorspeld. Het afgelopen jaar zijn de bazaars, rommel- en craftymarkten tenslotte behoorlijk in opkomst gebleken. Deze beurs lijkt – misschien onbedoeld – op die trend aan te sluiten.  


l: Marc Overmars en Henriëtte Vrisekoop
r: de Frogers zitten hier op de letterlijke Voedselbank

Van Milaan naar Utrecht
Vrisekoop riep tijdens haar Grand Tour voor de pers ook: “een beurs moet beleving zijn”. Op zich niet nieuw, maar het open karakter van de meeste stands, de toegankelijke retailer, de workshops, kokende koks, een biomarktje met biologische kazen en verantwoorde paté en de kleinere beursvloer dragen dat principe uit Milaan van enkele jaren terug nu direct naar de geïnteresseerde consument. Uitwisseling, direct contact, beleven.   


detail en totaal van belezen room divider Storyboard
(maker: Design Academy-student Jan van Hoof)

Meer BN op kleinere vloer?
Tijdens de opening was verder het grote aantal BN’ers opvallend: de sympathieke voetballer Marc Overmars die een soort waterafvoersysteem aanprijst, actrice Nicolette van Dam een exuberante meubelstand, schoenontwerper Jan Jansen door hem ontworpen meubels en glamourduo Natasja en René Froger die een door Maastrichtse studenten ontworpen stand voor de Voedselbank onthullen. Is dit een andere beurstrend - meer BN op kleinere vloeren? Minister Cramer van VROM, die de officiële opening verzorgde, rekenen we daar niet toe want die was er om de ondernemer te drijven tot duurzaamheid. 

Modulair en ergonomisch
Terug naar de beurs. De grote merken ontbreken dus en meubelfabrikant Rolf Benz is een uitzondering. Dit meubelmerk presenteert een overzichtstentoonstelling met voorbeelden van de afgelopen decennia. In 1964 werd de woonkamer een echte familiekamer dus zien we het begin van ergonomisch denken en de introductie van het modulair meubelsysteem met de destijds nieuwste variant zithoek. Zou ook nu nog prima verkopen.  


totaal en detail van de Plato van Peter Verschuuren

De carrière van de keuken
Doorwandelend bij Benz: een klassieker uit 1985 - zwart leer, lage banken, horizontale lijnen – 5e in de wereldverkoop van Benz. En het meest succesvolle ontwerp: een keukenset met bankje, stoelen en vooral de grote tafel, kenmerkend voor tien jaar terug: de opkomst van de keuken als echte leefruimte. De Cosmo is van dit jaar - een flexibel meubelsysteem voor de reizende, mondaine wereldburger. Het is aardig om van zo’n meubelhuis eens de ontwerpen naast elkaar te zien en de ontwerpconsistentie zich te zien uitstrekken.  

Talent in de smiezen
Ook jonge ontwerpers zijn in ruime mate aanwezig waarbij vooral de stand van Laboratory Bazaar de aandacht trekt. Houten stoeltjes van Stephan Siepermann die met grof garen lijken te zijn vastgenaaid. De eland van Jeroen Wesselink die met een letterlijke handomdraai een kruk wordt. Liefdevolle, metalen konijnenbroches van Eefje Ottenvanger. Een strakke tafel met stalen, uitneembare conen voor planten van Beerd van Stokkum. En de fraaie Plato-chair met verspringende houtdelen van Peter Verschuuren. Volgen, dit collectief.


Nicolette van Dam promoot een meubelstand; Jan Jansen zijn eigen ontwerpen

Loodzwaar boekenscherm
Het is onmogelijk om hier alle indrukken van bekende merken en nieuwe ontwerpen weer te geven. Wel nog even de roomdivider Storyboard van Design Academy-student Jan van Hoof. Dit kamerscherm – examen oktober 2008 - bestaat uit versneden boeken (recycling!) en weegt maar liefst een ton. Mogelijk ken je het al, misschien ook niet. In elk geval gaat deze mooie divider naar de beurs in Milaan. De student zelf blijkt nogal laconiek: ‘Ik had er al wel vijf kunnen verkopen maar het is een hoop werk, hoor’. Wonderlijk want je zou toch denken dat een starter daar blij mee is. Maar ook grappig, deze kunstzinnige instelling met een zeker gebrek aan marktgericht denken.


Tempations on wheels + de nieuwe woonwaaier van interieurstylist Marie-Gon Vos

Meervoudige trendinformatie
Het duurzame principe voert de organisatie van Woonidee NL zelf ook door. Het hout van de gebruikte standframes wordt volgend jaar hergebruikt. Voor de interieur-, exterieur- en evenementstylist is op déze beurs flink wat inspiratie te vinden. Is het niet over duurzaamheid dan wel over de trend in kleinschaliger gezelligheid en de terugkomst van de menselijke maat.

Speciale dank aan Pauline van Lintel voor haar beursbeelden.
Bron beelden: sites van ontwerpers