Van peertje via led naar oled

Ontwikkelingen in verlichting volgen elkaar op

Gladys Diagne-Clements  zondag 14 oktober 2012

Nu de gloeilamp langzaam uit het zicht verdwijnt neemt de vraag naar led toe. Voor consumenten is led nog een grote onbekende; de hoge prijs voor een ledlamp werpt daarbij een extra drempel op. Daar staat tegenover dat de levensduur, 50.000 branduren, veel langer is dan het vertrouwde peertje. De opvolger van led, oled is inmiddels in ontwikkeling. Oled geldt als een veelbelovende flexibele lichtbron. De snelle ontwikkelingen in de verlichtingsbranche maakt dat de vraag naar innovatieve en creatieve ontwerperpers groot is!

Lichtgroep Holland organiseerde in september een led/oled-workshop om stylisten en interieurontwerpers te informeren over de ontwikkelingen en ze uit te nodigen om te participeren in het proces van innovatie op het gebied van verlichting.

stand Lichtgroep Holland in HTC

Ontwikkelingen in de verlichtingsbranche
Led is breed toepasbaar en wordt zowel in privé-interieurs als in projectinrichting al veel toegepast. Er wordt as we speak hard gewerkt aan een armatuur waarin de ledlamp wordt geïntegreerd. Het spelen met kleuren neemt af, wit licht wint terrein zowel in nieuwe gebouwen als in het interieur. De gewenste kleurtemperatuur kan met led eenvoudig worden ingesteld. 

ledverlichting, toegepast in traditionele kroonluchters
ledverlichting, toegepast in traditionele kroonluchter

Oled: flexibel wonder
Het wachten is op oled, de mogelijkheden zijn nu al veelbelovend. Zowel qua kleuren, kleurtemperatuur en toepasbaarheid torent oled ver boven de bestaande lichtbronnen uit. Het licht komt uit een groter oppervlakte en is daarmee minder verblindend voor de ogen. Het is dun en plat en biedt ontwerpers veel mogelijkheden om het in een armatuur te verwerken. Het wordt niet warm, kan transparant, spiegelend en enigszins flexibel geproduceerd worden. Het is net als led volledig dimbaar.

Voor interieurprofessionals is het belangrijk om kennis te hebben van de mogelijkheden om led toe te passen. Die mogelijkheden komen onder meer aan de orde in de verlichtingscursus van NIA Academie.

Oproep:
In een werkgroep van Osram werken mensen vanuit verschillende disciplines – technisch én creatief  - samen aan de innovatie van oled. Als je je steentje hieraan wilt bijdragen kun je contact opnemen met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Over Lichtgroep Holland
Lichtgroep Holland is de vereniging van lichtexposanten in het HTC. De lichtgroep is een kenniscentrum dat zijn expertise deelt met detaillisten, projectinrichters, architecten, woninginrichters, interieurarchitecten en stylisten. Lichtgroep Holland is bezig om designers en fabrikanten bij elkaar te brengen en zo ideeën uit te wisselen over nieuwe lichtproducten. Tijdens de voorjaarsbeurs in het HTC zullen we daar zeker meer van zien.

Zelfstudie 
Via een app biedt Philips de LED basics course aan. De app bevat video's, een uitgebreide glossary, kennistests en webinars en is een prima manier om tussen de bedrijven door je kennis te updaten.  

Nokia flagship store in Sao-Paulo, ontwerp door Eight Inc
Nokia flagship store in Sao-Paulo, ontwerp door Eight Inc; belangrijke rol voor led-verlichting

AbuDhabiMarinaHotel
Led als eyecater voor Marina Hotel Yas Island, Abu Dhabi