Jacky Kennedy als cowboy en de kruimels in styling

Monique Shaw  maandag 01 juni 2009

Ergerlijk is het soms, de positie van startend stylist, nauwelijks serieus genomen, zo tussen servet en tafellaken in. Maar ook leuke zaken de afgelopen weken. Zo laat ik Jacky herleven in het Haagse Hotel Des Indes, onder meer met gedwongen cowboylook. En duik ik voor mijn Vogue-examenwerk de kerk in en verbeeld de belangrijkste stromingen hedendaags gestyled. De koster maakt muzikale sfeer en geeft geen krimp zodra Maria's borst plots in beeld verschijnt...

DE WINKELIER ALS ÜBERSTYLIST  |  # 7 april 2009  
Het Haagse Hotel des Indes is deze week de locatie voor mijn fotoshoot. De glossy LEVEN! is de opdrachtgever, reportages voor dit magazine zijn vaste klussen. Stylingpartner Heleen de Ruijter en ik hebben het thema “The Fifties” bedacht, met mode à la Jacky Kennedy, de Amerikaanse voormalige First Lady. In haar tijd was zij een mondiaal stijlicoon en trendsetter die miljoenen vrouwen in modische extase bracht. 

Jacky Kennedy, inspiratiebron voor styling Jacky Kennedy, elegantie uit de jaren 50
hedendaagse elegantie met licht weemoedige trekken 

Alles weten zonder verstand
We doen zowel styling als productie; door dat laatste krijgen we te maken met zeer assertieve en bijdehante winkeleigenaren bij wie we kleding voor de fotoshoot halen. Extra “leuk” wordt het als een klant/adverteerder totaal niet begrijpt wat styling is. Gelukkig werken de meeste winkeliers goed mee maar er zijn er altijd een paar die denken dat ze zelf überstylisten zijn en precies weten welk kledingstuk op de foto moet komen.

Een Jacky met klassieke props Jacky Kennedy, inspiratiebron voor styling
de stijl van een icoon, dat zo'n 40 jaar na dato nog voortleeft

First Lady goes western
Zo wil een zo’n partij absoluut cowboyboots op de foto. Hij kent het thema maar maalt er niet om; Jacky Kennedy zal hem een zorg zijn…. Mijn hersens kraken alleen al bij de gedachte…”een leuk Jacky K.-jurkje met die boots in een superchique hotel”. Ha,ha, moet kunnen…interesting challenge... Maar ok - de klant is koning en maakt productie van het magazine mogelijk dus zetten we onze creativiteit in en beste beentje voor. Oordeel zelf.

Jacky met boots; oordeel zelf...
First Lady goes Lucky Luke...

DE SLINGERENDE TUINMAN  |  # 15 april 2009 
Enkele maanden terug reisde ik af naar Canada om voor een daar gevestigd Nederlands bloemenstylist te werken. Nu heeft deze daar bekende floral artist mij gevraagd om lentestukken te fotograferen voor zijn tweede winkel, hier in het Gelderse Lochem. De opdracht is om de stukken vast te leggen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ik regel daarom toestemming om te werken op een landgoed in het oosten van het land.

Bloemen- en fotostyling

Een roestige kruiwagen
Met Heleen ga ik op een zonnige dag op pad naar het landgoed, dat ik via via weet te regelen omdat ik daar in een ver verleden eens een bruiloft had gefotografeerd. Het is prachtig want deze locatie biedt veel mogelijkheden: een oude schuur of roestige kruiwagen komt ons goed van pas.

Bloemenshot knipoogt naar stilleven schilderij

Bijzonder echt bijzonder
We gaan zo op in ons werk dat we tijd helemaal vergeten. Tegen vijven gooit een bijzonder maar dan ook echt bijzonder chagrijnige tuinman ons bijna het landgoed af. Zijn 9 to 5-job zit er op! Ophoepelen! Toch laten we ons niet uit het (bloemen)veld slaan en voltooien we onze klus, terwijl de woeste tuinman wild slingerend op z’n fietsje uit beeld verdwijnt.

GELOOF OP DE VALREEP  |  # 21 april 2009
Het is MIJN dag, alsof er een feestje speciaal voor mij wordt georganiseerd. Vandaag heb ik het voor het zeggen want het is mijn allerlaatste afstudeershoot voor Stylingakademie Vogue. Tegenwoordig lopen de kerken leeg en maar neemt het geloof ook weer in alle hevigheid toe. Dat is dan ook het door mij bedachte thema binnen de examenopdracht die inhoudt dat ik een fotoreportage moet maken over een nieuwe trend. Ik wil vijf religies uitbeelden met hun specifieke beleving en uitstraling; ik bedenk het concept en verzorg de styling.

van:

Joodse vrouw restyled

naar: 

Op de traditionele bovenverdieping

Onverwachte meevallers
Een kerk in het westen des lands met een redelijk neutrale architectuur is de set. Het godshuis is mij welgezind met de lichtval. En de koster doet zijn uiterste best om mijn feestje compleet te maken. Ook fotografeert en filmt hij er lustig op los, zodat ik genoeg “behind the scenes”-materiaal heb. Dit laatste is ook onderdeel van mijn afstudeeropdracht.

van:

De werkruimte met pruiken, props en staff

naar:

Katholicisme - style 2009

Koster maakt feestje compleet
De koster blikt of bloost niet als de jurk afglijdt van de schouder van het model dat de Heilige Maagd Maria speelt en per ongeluk een blote borst onthult. Hij weet de hele shoot “aan te kleden” door bij elke foto aangepaste muziek op te zetten. Een prachtig geluid galmt door de kerk. De fijne, juiste sfeer slaat over op het team waardoor de afstudeersessie een vruchtbare en gedenkwaardige dag wordt. Dank u, koster.

van:

Visagisten Sabrina Dijkman, Mandy Kuo en ikzelf  Trapje tilt model naar het licht

naar:

Reformed, restyled

VAN SERVET NAAR TAFELLAKEN  |  # 25 april 2009
Het lenen van kleding of accessoires is altijd een tijdrovende aangelegenheid. Er komen een hoop psychologie en fikse onderhandelingen bij kijken om gratis en voor niks enkele accessoires te mogen lenen. Voor een strandreportage hoop ik een paar kekke badmutsen te vinden bij een van mijn favoriete winkels in de Amsterdamse Wolvenstraat. Inderdaad hebben ze daar precies de ontwerpen die ik zoek. Maar wat schetst mijn verbazing? Ik mag de badmutsen alleen lenen voor de gerenommeerde tijdschriften van Nederland.

Kruimels voor de kleinen
Helaas is het magazine waar ik voor werk (nog) niet nationaal en moet ik de badmutsen kopen! Gedesillusioneerd beweeg ik mij huiswaarts, ik voel me echt een stylist tussen “servet en tafellaken”. Ik wil mijn fotoshoots perfect hebben, met de juiste ingrediënten, producten en modellen, maar bij winkels of bureaus krijg ik vaak alleen de kruimels mee. Nijdig neem ik me voor om door te buffelen zodat ik wel als “grote meid” wordt gezien. Maar irritant is het wel.

Credits
Techniek video's: Patrick Shaw
Voor "Like a prayer" speciale dank aan: Henk en Nel van Egmond, Openhof Kerk, Katwijk

"Jacky in Hotel Des Indes"
Fotografie: Wim Zandbergen
Assistentie styling: Heleen de Ruijter
Visagie: Dainora Dulcyte
Model: Carlijn en Chiel (Xistanz)

"Weggejaagd door tuinman"
Fotografie en styling: Monique Shaw

"Religie"
Fotografie: Wim Zandbergen
Assistentie styling: Heleen de Ruijter
Visagie: Sabrina Dijkman en Mandy Kuo
Model: Michelle (Max Models)