Fotoboekenmarathon in Huis Marseille

redactie  dinsdag 10 december 2013

Op zondag 22 december 2013 presenteren Huis Marseille en de FotografenFederatie de zesde editie van de Fotoboekenmarathon met opnieuw een dag vol interviews, boeiende fotografen met nieuw werk, het Fotoboekenspreekuur, signeersessies en natuurlijk de grote fotoboekenmarkt.

marathon3 marathon5

Veel verkoop is naar webshops verschoven. Met een muisklik of 'tablet touch' kopen we de boeken aan, laten we ze bezorgen met de post en bij het uitpakken raken we het boek voor het eerst aan. Gemak dient de mens. Of toch niet?

Fotoboekenwinkels
Dit jaar stelt Huis Marseille specialistische fotoboekwinkels centraal. Hoe overleven zij in de tijd van webwinkels en digitalisering? Wat zijn hun drijfveren en hoe bepalen zij hun aanbod? De organisatie van de Fotoboekenmarathon heeft een aantal representanten van Europese kwaliteitsboekwinkels uitgenodigd om te vertellen over hoe je een boekwinkel succesvol kan maken ondanks de enorme populariteit van online winkelen. Deelnemende boekwinkels zijn o.a.: Le Bal Bookshop (Parijs), Micamera (Milaan), Kominek Books (Berlijn) en PhotoQ Bookshop (Amsterdam).

marathon6

Fotoboekenspreekuur
Naast de gebruikelijke boekenmarkt en de marathon van interviews met fotografen die onlangs een interessant boek hebben uitgebracht zal er dit jaar voor de tweede keer een openbaar fotoboekenspreekuur plaatsvinden; acht fotografen met een plan voor een boek krijgen de kans om te pitchen voor een viertal specialisten. De jury zal in het openbaar met de kandidaten van gedachten wisselen over hun idee voor een fotoboek. Het beste idee zal beloond worden met een prijs van 1000 euro als bijdrage in het realiseren van het besproken boek.Oproep voor nieuwe fotoboekprojecten
Fotografen die hun nieuwe boekproject willen pitchen (openbaar en in het Engels) kunnen uiterlijk maandag 16 december een pdf met foto's en uitleg (maximaal 5 MB) mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Uiterlijk 18 december valt de beslissing wie er mee kan doen. De pitch zal dan tijdens het event op zondag 22 december plaatsvinden.

marathon2

Fotoboekenmarkt
Gedurende de hele dag is er een uitgebreide boekwinkel in Huis Marseille, waar de fotografen na hun interview desgewenst hun boeken kunnen signeren. Deelnemende fotografen zijn o.a.: Koos Breukel, Bertien van Manen, Charlotte Dumas, Peter Dekens & Katja Mater. Rond de fotoboekenmarathon organiseert Huis Marseille bovendien een modern antiquariaat in de museumwinkel, waar voor aantrekkelijke prijzen fotoboeken kunnen worden aangeschaft.Extra uur open
Het museum zal op deze dag tot langer geopend zijn: tot 19.00 is er gelegenheid voor een drankje, contact met andere fotografen en om de juist geopende tentoonstelling Gouden Jaren. Rob Hornstra's Rusland te bezoeken en het werk van Olga Chernysheva, Oleg Klimov, Sarkis en Willie Doherty te bewonderen.

De Fotoboekenmarathon is een initiatief van Huis Marseille en de FotografenFederatie.