Dieren in mode- en reclamefotografie

Het beest in ons

redactie  maandag 01 april 2013

In de filosofie kennen we het als antropomorfisme: we geven niet-menselijke wezens menselijke eigenschappen. Dat gaat vanzelf: we kunnen niet anders dan als mens kijken en plakken daarmee automatisch overal ons eigen referentiekader op. Antropomorfisme zie je in alle culturen, in alle tijdperken. In religie en mythologie, fabels en literatuur, beeldende kunst, film en fotografie. En natuurlijk ook in reclame. 

William Wegman
Het Zweedse label Acne Studios vroeg niemand minder dan William Wegman om de campagne voor het zomerseizoen 2013 te fotograferen. William Wegman is vooral bekend vanwege zijn foto's van zijn Weimaraner honden - die je ook in de campagne terugvindt.

william wegman voor acne

fotografie ↑ en ↓ door William Wegman voor Acne

2

Zoo Portraits - Yago Partal
De in Barcelona gevestide fotograaf Yago Partal maakte de prachtige serie Zoo Portraits op eigen initiatief.

antropomorfie: dierenportretten van Yago Partaldierenportretten van Yago Partal

stoere bink - zoo portraits van Yago Partal
hé bink!

Partal is behalve een uitstekend fotograaf ook een groot stylist. Het motorjack hierboven had niet gestaan bij de giraf, het hoedje hoort bij de struisvogel en niet bij de tijger. Vooruit, nog ééntje dan:

cool dude - yago-partal-zoo-portraits
die dubbele sjaal, die laagjes... het klopt helemaal :)

De foto's van Partal kun je via zooportraits.com per stuk aanschaffen als ansichtkaart, poster of canvas. Aanrader voor de muren van de studio van een stijladviseur of imagostylist!

Tame the beast - Barber
Aan de campagne voor de überhippe scheersalon Barber van reclamebureau 180Amsterdam komt kledingstuk meer te pas.

Barber-Tame-The-Beast-2013
↑ en ↓ campagne Tame the Beast voor Barber

barber bison

Grand Old Bestiary
Een collectie antropomorfische portretfoto's van wezens met dierenhoofden en menselijke lichamen. Sprookjesachtig en macaber.

Grand-Old-Bestiary1Adelaida Gazelling

Grand Old BestiaryHortence J Pacadorf

Grand Ole Bestiary heeft een blog waarin de 'personages' worden beschreven, met hoofdrollen voor o.a. Madame Bella Van Lioness, Franz Owlman en The Squirrelton Twins. De beelden zijn te koop in de Etsy-shop.

Katie Grand / Emma Cook
Fotograaf en stylist Katie Grand fotografeerde de over-the-top hoofddeksels bij de show van Emma Cook voor Topshop. (Volgens de New York Times zijn voor de hoeden geen echte dieren gebruikt. Dat je 't weet.)

emma-cook-top-shop-animal-hats2Katie Grand styling/fotografie Emma Cook voor Topshop

Natalie Shau
Ook de Litouwse fotograaf / mixed media kunstenaar Natalie Shau gebruikt veel dieren in haar (mode)fotografie.

natalie-shau-tangled-talesfotografie ↑ en ↓ door Natalie Shau

natalie-shau-1

Charlotte Cory
you-animal-youIn 2012 verscheen het boek You animal, you!, waarin Charlotte Cory collages maakt van afbeeldingen uit de 19e eeuw - het Victoriaanse tijdperk - en de hoofden van (vaak opgezette) dieren.

De originele afbeeldingen - 'cartes de visite' - vormden een ware rage eind 19e eeuw, in Europa en in de Verenigde Staten. Eigenlijk was deze cartomania een soort Facebook van het Victoriaanse tijdperk; miljoenen kaartjes werden afgedrukt en waren eindeloos populair.

Politici, auteurs, kunstenaars, artiesten en andere publieke figuren lieten zich fotograferen en verspreidden deze Cartes de Visite. Het publiek kon ze vervolgens verzamelen, liefst voorzien van een handtekening. 

You animal, you! is onder meer te verkrijgen via Amazon.com

charlotte-cory
collages ↑ en ↓ door Charlotte Cory

charlotte-cory fotocollage victoriaanse tijd

Meer Animal Fashion Fotografie
Deze kwamen we tegen op het Pinterest-board Animal Fashion. We hebben niet kunnen achterhalen wie de fotograaf is - weet jij het? Laat even weten please.

Animal Fashion

If dogs made the cover of Vogue

dogue
via Susan Somerset Webb

Bewaren