Talkin'Food: Bubbly!

Marjan Ippel  maandag 20 december 2010

Na de Big Bang op de beurzen, de zogeheten beursbubbel, zijn klassieke bubbels opnieuw exclusief voor de elite die ongeschonden uit de beurskrach kwam én voor de Chinezen. De rest zoekt ver buiten de supermarktschappen naar eigen betaalbare bubbelende alternatieven. Tot zelfs bier en borrelende thee, cocktails en sake aan toe. Alle schuimende commotie leidt ook nog eens tot p(l)op-up bubbelshops en guerrillachampagnehuizen. Hoe dan ook, bubbels en oud & nieuw horen bij elkaar als Yo bij Wes en Syl bij Raf. Dus… bottoms up!

Voordeliger varianten en p(l)op-up bubbelshops
Champagne evolueerde in de nineties & nullies van luxe nieuwjaarsdrank tot alledagdrank. Vooral dankzij het rappende deel der natie dat het liefst baadde in bubbels als van Cristal. De beursbubbel heeft alles weer even gereset.

Champagne is weer vooral voor de onverminderd breedverdieners én de Chinezen, terwijl de nederiger rest zoekt naar kwaliteitsalternatieven tot in België aan toe (de met goud bekroonde Chardonnay Meerdael). Het antwoord van de grote champagnemerken hierop is bijvoorbeeld een duurzaam recycle-outfitje, zoals bij Pommery Pop Earth, en
p(l)op-up bubbelshops.

Champagne in feestelijke uitdossing van Pommery Pop Earth

Van überbubbels naar champagnesurplus
Dankzij vooral de opkomende economieën in het oosten was de bubbelstrend de prerecessiejaren niet meer te stuiten en werden de überbubbels uit de champagnestreek ras schaarser. Met als gevolg dat de commerciële Fransen, wier wijnmeer al even ras groter wordt, simpelweg de champagne-streek uitbreidden met 38 districten. Van 319 naar 357.

Wat overigens vooral betekent dat de wijnmakers die in die districten altijd al bubbels produceerden, daar sinds de uitbreiding meer geld voor kunnen vangen. Hoewel? Er is nu ineens een surplus aan champagne ontstaan.

Je zou het niet zeggen maar deze flessen zijn bijna
klaar voor consumptie..afstoffen...proost!

Bubbelsnob snort naar klein merk
Sinds Moët & Chandon ook bij Dirk in de schappen staat, gaat de ware bubbelsnob überhaupt op weekendtrips op zoek naar zijn eigen kleine champagnemerk. Recessiewise scheelt dat bovendien behoorlijk in de portemonnee. Bij de grote merken betaal je immers mee aan de directie, de marketing en de marmeren gangen van het HQ.

En met die 38 extra districten ziet de bubbeladept zijn graasgebied dus flink uitgebreid voor belletjes die niet alleen vóór de maaltijd worden geschonken, maar alle gangen door. Zo houdt bijvoorbeeld kreeft heel erg van een schuimig glaasje.

Handig, dat wel: champagne uit blik, inclusief rietje

Zéro dosage in opkomst
Ook durven we eindelijk te bekennen dat de soms azijnzure brut-variant misschien toch wat teveel is, hoewel tegelijk de zéro dosage juist sterk in opkomst is (waaraan dus zero suiker is toegevoegd). Hetgeen overigens helemaal niet wil zeggen dat de champ dan azijnzuur is! Ook doet de 100% pinot meunier-variant het opvallend goed, iets wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar was.

Ook sommige cupcakers bubbelen graag...zoet

Guerrillachampagnehuizen  en streekcrémants
En we drinken bubbelende wijnen ook uit andere streken en landen. Zoals cava en in plaats van de inmiddels wat ordinair geworden prosecco, Duitse Sekt, Hongaars en zelfs Belgisch en Nederlands schuim (die laatste genaamd 'Sprankel'). Frankrijk doet trouwens nog steeds - of liever weer steeds meer - mee met naast kleine guerrillachampagnehuizen, specifieke streekcrémants als de opkomende crémant du Jura.

Hoe dan ook: Let there be bubbles! (Afgezien van nóg een beursbubbel.)

 

Top 3 Bubbly
1. (Bleek)roze en rood!
: Of het nu Veuve Clicquot vintage rosé is, de kostbare Cuvée Palmes d'Or Rosé, de rosé primeur van Bollinger, prosecco, cava dan wel blanc de noirs Duitse Sekt van de blauwe Spätburgunder-druif - zolang de bubbels maar (bleek)roze zijn. Of ronduit rood, zoals die van Leclerc-Briant!
2. Blanquette de Limoux & crémant du Jura: Volgens de overlevering was monnik Dom Pérignon in 1668 op bedevaart naar Santiago de Compostela toen hij tijdens een tussenstop in het Zuid-Franse stadje Limoux in de Languedoc-Roussillon een glas bubbeltjeswijn geschonken kreeg. Een wijn die sinds 1530 onder de naam Blanquette de Limoux werd gebotteld en zijn oorsprong had in het gehucht St. Hilaire vlak onder Limoux. The rest is history... Ook andere Franse streekbubbels - meestal crémant geheten - zijn in opkomst. Vooral de crémant du Jura.
3. Bier: Bier is namelijk al een tijdje de Nieuwe Wijn aan de restauranttafel en de meeste bieren hebben nu eenmaal bubbels. (Net als tegenwoordig sake, cocktails, thee en wodka trouwens!)

- Talkin'Food

- Marjan twittert