Plugin filtert kinderarbeid uit webwinkels

Anna Borsboom  vrijdag 20 juli 2012

Veel van wat wij tegenwoordig dragen wordt door kinderhanden gemaakt, onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Niet altijd is even duidelijk wat door de kleine vingers in elkaar is gezet en wat in degelijke fabrieken is gemaakt. (Hoewel: de prijs van een artikel is vaak wel een goede graadmeter.) De Duitse organisatie Aktiv Gegen Kinderarbeit (AGK) heeft  een plugin laten ontwerpen die producten die door kinderhanden zijn gemaakt en in online winkels worden aangeboden, doet verdwijnen. Geen woorden maar daden!


schematische voorstelling van de werking van de plugin

Al jaren proberen organisaties kinderarbeid inzichtelijk te maken. Zonder veel succes. Meer dan 73 miljoen kinderen wereldwijd worden nog dagelijks aan het werk gezet. En de onwetende consument koopt de spotgoedkope koopjes maar al te graag. AGK heeft er daarom voor gekozen de zaak eens anders aan te pakken. In plaats van kinderarbeid te laten zien, wordt het juist verborgen.


Your voice against child labour. aVOID Plugin. from avoidplugin on Vimeo.

De plugin laat alle producten die door kinderhanden zijn gemaakt verdwijnen uit de webshop die je bezoekt. Hoe het werkt: Je installeert de plugin in Google Chrome of Safari. Je bezoekt een online winkel, bijvoorbeeld Asos. De plugin vergelijkt de producten met de database van Active Against Child Labour en voilá. Alles wat door kinderhanden is gemaakt, verdwijnt zo uit de online winkel.

Help mee aan een wereld zonder kinderarbeid en download hier de plugin.

Bron: Joop.nl