Gelanceerd: Amsterdam Made, keurmerk voor lokale makers

redactie  woensdag 25 november 2015

Op 20 november is voor de eerste keer het Amsterdam Made keurmerk uitgereikt, aan local heroes Brouwerij 't IJ, Kesbeke Tafelzuur, Brandt & Levie, Roetz Bikes en Frederik Roije. Het keurkmerk wordt uitgereikt aan een kwalitatief hoogwaardig product of productlijn, passend binnen de kernwaarden: creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Het initiatief van de gemeente Amsterdam moet de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie stimuleren.

Amsterdam Made keurmerk 2Amsterdam Made keurmerk

Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeerster van Amsterdam over Amsterdam Made reikte de eerste keurmerken uit: "Het keurmerk vertegenwoordigt lokaal ondernemerschap en moet staan voor kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap. Via het keurmerk 'Amsterdam Made' krijgen de makers een wereldpodium. Ik ben er trots op om vandaag de eerste vijf producten een keurmerk te mogen geven".

Overzichtsfoto producten Amsterdam MadeEnkele van de meer dan 200 makers die op het community platform Amsterdam Made te vinden zijn.

Amsterdam Made
Amsterdam Made is naast een keurmerk een community-platform ter promotie en ondersteuning van lokale makers in de metropoolregio Amsterdam. De community bestaat nu uit meer dan 200 leden, zowel grote merken als startende ondernemingen, van meubelmakerij tot worstmakers en bierbrouwers. Het platform brengt ook ambachtslieden, die met hun prachtige werkplaatsen en vakkennis van onschatbare waarde zijn, in contact met de moderne makers die nieuwe technieken en processen toepassen. Juist wanneer klassieke technieken gecombineerd worden met nieuwe inzichten ontstaan de mooiste resultaten.

dEau Amsterdam2parfum Eau d'Amsterdam

Gezamenlijk produceren
Er zijn veel ideeën en plannen. Zo wil Amsterdam Made in de nabije toekomst door middel van een groot onderzoek de mogelijkheden voor lokale productie in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten kijkt Amsterdam Made samen met het bedrijfsleven en de gemeente of het mogelijk is om de lokale productie te versnellen. Daarbij wil Amsterdam Made in kaart brengen welke materialen en grondstoffen in Amsterdam goed gedijen. Er wordt daarom in 2016 een speciaal grondstoffen-event georganiseerd. Dit event laat zien dat lokale grondstoffen als olifantengras, hennep en bamboe een prima basis zijn voor prachtige duurzame producten.

AmsterdamMade logostad

Meer informatie: www.amsterdammade.org