DDW14: duurzaam textieldesign van Jolijn Fiddelaers in het TAC

Monique Tieleman  donderdag 16 oktober 2014

Eén van de exposanten in het TAC is IXXcreates van Jolijn Fiddelaers. Deze studio is gespecialiseerd in de ontwikkeling van textielproducten voor labels, merken en textielindustrie met als uitgangspunt co-creatie en het creëren van projecten die bijdragen aan een betere wereld: 'fairly crafted Dutch design'.

IXX werkte in 2014 op vier verschillende continenten aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Al deze producten kwamen tot stand in co-creatie met andere labels of organisaties. Tijdens DDW zijn er projecten te zien waarvan er een aantal nog in de onderzoeksfase zijn en van anderen producten al bij de retailer liggen. 

6037203

Jolijn Fiddelaers aan het werk in India. (foto Jolijn fiddelaers)

IXXmeetsIndia
IXX werkt samen met Indiase ambachtsmensen om textielproducten te ontwikkelen voor de high-end West-Europese markt. Dit project is een samenwerkingsverband met Pashm. 

ixxindia
Fibonacci kussen van Jolein Fiddelaers

IXXmeetsPeru
Door WorldGranny werd IXX uitgenodigd handgebreide producten te ontwerpen voor een van hun maatschappelijke projecten. Dit specifieke project helpt het leven van ouderen in Peru te verbeteren.      

IXXmeetsTurkey
Voor designstudio Vij5 deed Jolijn de productontwikkeling van de TwoTowel. Dit nieuwe ontwerp van Annieke Branderhorst van Vij5 vereiste een specifiek productieproces doordat er twee verschillende soorten textiel op één machine moesten worden gebruikt; normaal zouden daarvoor aparte machines worden gemaakt. Resultaat is een verloop in zowel kleur als dikte van de stof. 

DDW-IXX-turkey
TwoTowel van ontwerper Anieke Branderhorst (foto Vij5)

IXXmeetsAfrica
In augustus reisde IXX af naar Kaapstad in Zuid-Afrika om deel te nemen aan een creatief project voor World Design Capital 2014. Samen met oa Design.Develop.Build en FashionClash werkte IXX aan de bouw en aankleding van een nieuw theater door het gebruik van geïmproviseerde (afval)materialen en met het on the spot creeëren van textiel.

DDW-IXX-africa

Jolijn Fiddelaers is alle dagen aanwezig in het TAC om haar werk toe te lichten. Je vindt het TAC (Temporary Art Centre) aan de Vonderweg (naast het Phillips Stadion).

www.ixxcreates.com