Bliss - Lidewij Edelkoort over spring/summer 2013

Aandacht voor wezenlijke vernieuwing en detaillering

Craftscurator  vrijdag 16 december 2011

Een verzameling overpeinzingen, zo noemde Lidewij Edelkoort haar presentatie voor voorjaar en zomer 2013. Zij deelde haar gedachten over crisis, kansen en ontwikkelingen met een stil en aandachtig publiek in Amsterdam. Irene Vermeulen luisterde en werd geraakt, maar niet verrast. Voor Stylink noteerde zij haar observaties, en selecteerde zij beeld om de diverse trends te illustreren.

Bijzonder alledaags
De trendlezing ‘Bliss, spiritual moments in everyday life’ gaat over het herkennen en koesteren van speciale momenten en dingen in het alledaagse leven. Lidewij merkte op dat, nu de crisis flink huishoudt, berusting en het accepteren van de status quo wellicht de enige manier is om verder te kunnen leven. Het besef is bij veel mensen doorgedrongen dat we voorlopig nog in dit tijdsframe zullen zitten.

Het dak dat in rook opgaat, ontwerp voor de openbare ruimte van Overtreders W

Het dak dat in rook opgaat, ontwerp voor de openbare ruimte van Overtreders W

Mantra’s
Het ervaren van mooie dingen en bijzondere momenten is belangrijk, waardoor er ook veel aandacht is voor meer wezenlijke vernieuwing en detaillering. De presentatie voor voorjaar en zomer is daarom vol van licht en lucht en laat heel makkelijke en commerciele toepassingen zien voor mode en accessoires. Bijzonder is dat Lidewij de kleurkaart voor elk thema combineerde met wittonen, waardoor elk palet heel fris en nieuw oogt. De visuele presentatie werd dit maal niet met muziek bekrachtigd, maar met gesproken woord. Deze toon of voice paste perfect bij de thema’s die duidelijk geworteld zijn in een spiritueel gedachtegoed.

Altaar voor Saint-Hilaire kerk door Mathieu Lehanneur

De hand van Li
Lidewij Edelkoort heeft een duidelijk herkenbare hand in haar presentaties; thema’s als huishoud, landleven en moestuin komen eigenlijk elk seizoen terug, hetzij in een andere verschijningsvorm. Deze versoberde en verstilde stijl is dit seizoen erg raak; bescheiden doch waardevolle producten zijn toonaangevend. Zo is er opengewerkte dunne katoen en beddengoed met monogrammen. Supereenvoudig linnen en vaatdoeken met kloeke strepen.


Linnen theedoek van SCP

Familietradities
Het vele maagdelijk wit, en de vertaling daarvan in lagen, ruches, rokken en doeken heeft volgens Lidewij te maken met de herwaardering van familietradities, zoals huwelijk, doop en rouw. Door crisis en rampen zijn mensen meer waarde gaan geven aan samenzijn en hechtenis.

Touche voor wonen
Veel matte, doffe garens die interessante oppervlakte effecten tonen. Een overvloed aan handgemaakt, vooral getoond in borduursels. Ook wijst Lidewij op de brei-trend, die in volle gang is. Volgens haar de eerste keer dat een tendens die in interieur ontstaan is, de modetrends beinvloedt. Ik zeg touche voor wonen, en volgens mij gaat het nog veel vaker voorkomen in de komende jaren.

Phat Knits van Bauke Knotnerus
Phat Knits van Bauke Knotnerus


No mode

Interessant is het thema ‘The Escape of Fashion’, waar de regels van mode worden getart.  De onafgewerkte en verwassen materialen worden gebruikt voor nieuwe vormen, waarbij kleding nonchalant om het lijf wordt gewikkeld. Deze casual look is eigenlijk een soort anti-mode. Hier komt ook weer de zoektocht naar het essentiele, het alledaagse tot uiting.

 

Opgelapte kleden van Private 02 04
Opgelapte kleden van Private 02 04

Esthetisch etnisch
Een verrassing in Lidewij’s presentatie vormde het thema ‘The Sampling of Cultures’ waarbij veel folkloristische en etnische prints werden getoond in een hele nieuwe context. Ik observeerde voorheen vooral heel authentieke vertalingen van dessins en crafts in haar presentaties. Nu laat zij zien dat - door het toevoegen van veel wit - ruimte en rust ontstaat in het gewoonlijk zo intense en verzadigde kleurbeeld van deze dessins. Lidewij wijst op een dialoog waarbij verschillende culturen op nieuwe wijzen hun beeldtaal zullen vermengen en vernieuwen.

Textiel gebaseerd op Nigeriaanse weefpatronen door Banke Kuku
Textiel gebaseerd op Nigeriaanse weefpatronen door Banke Kuku

Signalen
Lidewij deelde haar visie op een manier die zowel bescheiden als krachtig was. Ik waardeer haar kijk op grote maatschappelijke ontwikkelingen zeer, en denk dat zij als geen ander ziet hoe creatieven die eerste signalen opikken en deze vertalen in product. In haar boeken en publicaties kiest zij vaak een smaller blikveld, en vertaalt de trends op eigen wijze. Daarmee toont ze weliswaar durf, maar ze weet mij niet altijd te overtuigen. Daarom verkies ik een lezing boven een trendboek, want er is eigenlijk niets beter dan aandachtig luisteren. En geheel is lijn met de spirituele toon van de presentatie was het concentreren op en nemen van de tijd voor deze lezing een ervaring van ‘bliss’.

Dit artikel is, in aangepaste vorm, in het Engels, ook te lezen op Craftscurator.com

Irene Vermeulen is craftscurator, gespecialiseerd in handmade design en crafts uit alle windstreken. Zij geeft trendworkshops en begeleidt bedrijven die handgemaakte woonaccessoires op de markt brengen. www.craftscurator.com