Spot on stains: vlekken als dessin

Hilde van Oostende  maandag 27 november 2017

Vlekken als dessin, we zien ze overal opduiken. In fashion, in grafische vormgeving en interieurdesign. Wij zagen een patroon ontstaan. Hilde dook erin en vertelt waarom vlekkendessins een rol (blijven) spelen in de komende jaren.

Voedingsbodem voor vlekken

Voortdurende verandering is een constante geworden. We richten ons leven (vrijwillig of gedwongen) steeds flexibeler in en we moeten minder in hokjes denken. Vaste waarden lijken verdwenen, wat onzeker maakt over de toekomst. Positieve vibes hebben we nodig! Het effect op deco en dessin voor zowel fashion als interieur is intrigerend. Wanneer functies en rollen zich vermengen, ontstaat een goede voedingsbodem voor vlekken.

dessin trend vlekken stains 2018 lifestyle #surfacepatterndesign #surface #dessin #pattern #spots #stains

credits:

Oud brengt nieuw

Om tegenwicht te bieden aan alle beweging vallen we terug op het bekende: we herontdekken en herwaarderen vakmanschap, vaardigheden en natuurlijke processen. Daar staat tegenover dat we op zoek zijn en blijven. Om nieuwe vormen te ontdekken, wordt geëxperimenteerd met materialen en technieken.

Zo is er letterlijk en figuurlijk contrast in design van dessins. Een vlekkenpatroon dat ontstaat als materiaal of techniek de dienst uitmaakt, is totaal anders dan een wanneer de natuur z'n gang gaat of de designer zelf spettert, sprenkelt of stippelt. Overeenkomsten zijn er ook: slordig mag (of moet zelfs). Imperfectie is prachtig. Daarnaast brengt de invloed van culturen, tijdperken, materialen en technieken een keur aan kleur.

spots & stains // #trends #dessin #2018 #surfacepattern #pattern #design #fashion #interior

credits 

  • Ogenschijnlijk lukraak geplaatste verfstreken van Marie-Cécile Aptel. Pierre Frey zette haar beweeglijke, abstracte schilderkunst om in behang en textiel. Verkrijgbaar als behang en gordijnstof
  • Een bijna letterlijk levendig vlekkendesign op deze sjaal is het resultaat van verven met levende organismen. Biodesignproject Living colour van Laura Luchtman (Kukka textile & surface design) en Ilfa Siebenhaar.
  • Recalcitrant-vrolijke jurk uit de Libertine ready-to-wear Spring 2017-collectie van de hand van ontwerper Johnson Hartig 
  • Gespikkelde kruk uit de Never too much-serie van Kueng Kaputo. Een combinatie van staal, emaille, aluminium en handgeschilderd leer. 

Vlekken voor je ogen

Spikkels, stippen, streperige smeersels, vervaagde vormen, verfijnd of grof.... Er is een geweldige verscheidenheid aan vlekkendessins. Allemaal doen ze een beroep op je verbeeldingskracht. Geven ze ruimte voor eigen interpretatie. Vlekken zijn zowel op zichzelf staand als in samenspel prachtig. Ze sprankelen en stemmen vrolijk. Toveren een glimlach op je gezicht, omdat je fantasie wordt getriggerd. Ze nemen een loopje met je; gaan een eigen leven leiden en zijn daarmee een lang leven beschoren.

dessin trends 2018 #spots #stains #vlekken #blauw #denim #freckles #sproeten

credits:


Hilde van Oostende is redactie-assistent bij Stylink. "Tekst- en beeldredactie voor de interieur-, fashion-, lifestyle- en designbranche laten mijn hart sneller kloppen. Om hierin ervaring op te doen en mijn blik te verbreden, ben ik aangehaakt bij het redactieteam van Stylink. De liefde voor taal kreeg ik met de paplepel ingegoten. De waardering voor bijzonder beeld ontwikkelde ik gaandeweg. Ik werkte jaren als communicatieprofessional. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Onlangs besloot ik mijn hart te volgen en nu specialiseer ik me. Ik volg diverse trainingen en opleidingen en doe praktijkervaring op bij Stylink. Meer over mijn achtergrond vind je op LinkedIN. Mijn motto: #enjoythelittlethings breng ik in beeld op Instagram met every day life-beelden.