Textiel! Workshops en cursussen zomer 2017

Textielfabrique  woensdag 17 mei 2017

Textielfabrique organiseert ook deze zomer weer volop ontwerp- en textielworkshops voor beginners en gevorderden. Binnen de workshops leer je meer over duurzame technieken en ook over de cultureelhistorische achtergrond van die technieken. Natuurlijk ga je er zelf flink mee aan de slag! 

Workshops by Textielfabrique #textile #workshops #shibori #sashiko #indigo

Workshops: verven met indigo

Deze workshop biedt een introductie op het verven met Indigo. Je leert meer over de achtergrond van deze plantaardige kleurstof, de verschillende verftechnieken, hoe je een biologisch verfbad maakt en je verft proeflapjes. Na deze workshop heb je genoeg informatie om zelf aan de slag te gaan. De workshop is inclusief materiaal en een publicatie (pdf). Alle materialen om mee te werken zijn te koop na de workshop.

De workshops vinden plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 37,-

Workshop verven met indigo


Workshop: verven met indigo en andere natuurlijke verfstoffen

Deze workshop is een introductie op het verven met natuurlijke indigo, andere natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. We beitsen in de deze workshop met plantaardige beitsmiddelen. De recepten zijn op basis van onder andere van Michael Garcia, botanist en verf chemicus. De workshop is inclusief materiaal. Na deze workshop kan je zelfstandig verfbaden aanmaken voor het verven van wol en katoen. Je gaat naar huis met de recepten en de stalen die je hebt geverfd tijdens de workshop.

De workshops vinden plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 50,-

Workshop: verven met indigo en andere natuurlijke verfstoffen


Workshop: verven met natuurlijke verfstoffen

'Grand Teints' is een verzamelnaam voor een aantal klassieke verfplanten die hun kwaliteit qua kleurecht en lichtechtheid bewezen hebben. We gaan een dag lang materiaal verven met Indigo (blauw), Meekrapwortel (rood), en Reseda/ Wouw (geel). Met deze prachtige verfbaden maken we zoveel mogelijk mooie kleuren doormiddel van vervolgbaden (reseda+indigo= appeltjes groen). Er kan dus een grote diversiteit aan kleuren worden geverfd. Ook kunnen er met de Shibori techniek meerkleurige patronen worden geverfd. Deelnemers kunnen van te voren aangeven welk materiaal (wol, katoen, zijde, linnen) ze willen verven. Materiaal kan in overleg zelf meegenomen worden of aangeschaft bij Textielfabrique (ik neem materiaal mee). De workshop is exclusief materiaal. Dit zal na afloop verrekend worden. 

De workshops vinden plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 90,-

Workshop: verven met natuurlijke verfstoffen


Workshops Sashiko en Boro Stitching

Sashiko is een Japanse reparatie / recycle techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en repareert je eigen jeans en tekent op stof een modern sashiko patroon om te borduren. De workshops zijn inclusief materiaal (sashiko garen, tekenstift en naaldenset en een stuk blauwe canvas)

De workshops vinden plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 50,-

Workshops sashiko en boro stitching


Workshop Japanse verf en patroontechnieken

Japanse verf en patroon technieken (Verven met natuurlijke indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko) Doe mee aan de workshop en leer een veelvoud aan Japanse patroon technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet perse noodzakelijk voor de workshop. De workshop is inclusief materiaal en lunch.

De workshops vinden plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 90,-

Workshop Japanse verf en patroontechnieken


Workshop Shibori

In deze workshop leer je een verbad te maken en met natuurlijke indigo. Daarnaast leer verschillende Shibori technieken (Mokume, Itajime, Suji). De workshop is inclusief materiaal (een doek in de maat van een sjaal en meerdere kleine stukken textiel)

De workshop vindt plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per workshop: € 65,-

Workshop shibori


Workshopweekend Shibori

Heb je zin in een weekend natuurlijk verven en shibori technieken? Je kan nu een workshop weekend verblijven in Fontaines st. Clair/ France. Prachtige natuur en heerlijk eten, verzorgd door chef kok Sara Ten Westenend van Twee Citroenen.  De workshop worden gegeven door Maaike Gottschal van Textielfabrique. De prijs is inclusief verblijf en eten.

De workshop vindt plaats in Fontaines st. Clair in Frankrijk. Kosten per workshop: € 350,-

Workshopweekend shibori


Workshop Weven

Denk je dat weven iets voor jou is? Volg dan een proefles. Onderstaande onderdelen kun je volgen; bepaal vooraf wat je graag wilt leren! 

- Het opzetten van een weefraam/ materiaal keuze/ planning & ontwerp Inkle Loom
- Linnen- keper- en ribbinding
- Kelim weven, saori weven en vrij weven
- Weven met een pick up stick en met de clasped weft techniek
- Voddenweven
- Afbindtechnieken
- Verven met indigo of andere plantaardige verfstoffen
- Patroonweefsels en simpele Ikat/ Kasuri weefsels
- Bindingsleer en patroonlezen

De workshops vinden iedere donderdag plaats in Rotterdam bij Textielfabrique. Kosten per les: € 25,-

Weefles bij textielfabrique

Meer informatie: www.textielfabrique.nl