Tentoonstelling, workshops en lezingen rond William Morris

Stylink.Studio  maandag 13 maart 2017

William Morris, Patronen van Bloemen in Museum De Zwarte Tulp
In Museum De Zwarte Tulp in Lisse staat dit voorjaar de bloempatronen van William Morris (1834-1896) centraal. Je kent zijn werk ongetwijfeld - stoffen en behang van Morris' hand worden nog steeds geproduceerd en wereldwijd verkocht. De ontwerpen voor de stof en behang dessins werden vaak uitgevoerd in verschillende kleurcombinaties. Voor iedere kleur moest een nieuw houtblok gemaakt worden. Om bepaalde kleurnuances te krijgen waren meerdere drukgangen nodig. 

 William Morris: garden tulip #williammorris #artsandcrafts #dessin #wallpaper #tulip #flower #illustration

Inspiratie voor zijn ontwerpen vond Morris in zijn eigen tuin van Kelmscott Manor, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende 16de-eeuwse plantenboeken die ook te zien zullen zijn in het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp.

Arts & Crafts Movement
William Morris was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging, die - in een reactie op de industrialisering -  sociale en economische verandering voorstond. In de ontwerpen en producten van deze beweging stonden eenvoudige vormen centraal, vaak gebaseerd op vormen en stijlen uit de middeleeuwse en romantische volkskunst. De beweging had grote invloed op stijl en kunst in heel Europa tot de opkomst van het modernisme in de jaren '30. Nog steeds zijn stijl en gedachtegoed van de Arts and Crafts beweging een inspiratiebron voor ontwerpers en makers.

William Morris: golden lily #williammorris #artsandcrafts #dessin #wallpaper #tulip #flower #illustration

De tentoonstelling loopt vanaf 17 maart tot en met 6 augustus 2017; gedurende die periode is er ook een uitgebreid programma met lezingen en workshops.

Programma lezingen en workshops

 • zaterdag 1 april, 14.00 – 16.00 uur
  Workshop Papier marmeren door beeldend kunstenaars Klaar Wolff en Trude Hol. Minimaal 4 maximaal 8 deelnemers Kosten: €20,- p.p.
 • vrijdag 7 april, 13.30 – 16.30 uur
  Workshop Vilten op een chiffon zijden shawl door beeldend kunstenaars Klaar Wolff en Trude Hol. Minimaal 4 maximaal 8 deelnemers Kosten: €40,- p.p.
 • zaterdag 8 april, 14.00 – 14.30 uur
  Lezing Introductie op tentoonstelling William Morris, Patronen van Bloemen door medesamenstelster van de tentoonstelling Annemarie Vels Heijn. De lezing is gratis toegankelijk.
 • zaterdag 6 mei, 14.00 – 16.00 uur
  Workshop Collages maken met gekleurd papier, geïnspireerd door het werk van William Morris door docent botanisch tekenen Jacomien van Andel-Tromp. Minimaal 5 maximaal 12 deelnemers. Kosten €20,- p.p.
 • zaterdag 13 mei, 12.30 – 16.30 uur
  Workshop Dessins maken in de voetsporen van William Morris door illustrator Loes van Oosten. Minimaal 8 maximaal 15 deelnemers. Kosten: €72,50 p.p *
 • zaterdag 27 mei, 14.00 – 14.30 uur
  Lezing Geschiedenis van papierbehang door Franse taal- en letterkundige Béatrice Râtel. De lezing is gratis toegankelijk.
 • zaterdag 3 juni, 12.30 – 16.30 uur
  Workshop Dessins maken in de voetsporen van William Morris door illustrator Loes van Oosten. Minimaal 8 maximaal 15 deelnemers. Kosten: €72,50 p.p.*
 • zaterdag 10 juni, 14.00 – 16.00 uur
  Workshop Collages maken met gekleurd papier, geïnspireerd door het werk van William Morris door docent botanisch tekenen Jacomien van Andel-Tromp. Minimaal 5 maximaal 12 deelnemers. Kosten: €20,- p.p.
 • zaterdag 17 juni, 14.00 – 14.50 uur
  Lezing Het werk en leven van William Morris door medesamenstelster van de tentoonstelling Annemarie Vels Heijn. Kosten €8,50 p.p. (inclusief toegang museum, koffie/thee).

Kosten voor de workshops zijn inclusief entree, materialen, koffie of thee en iets lekkers. Op de workshops en lezingen kan geen korting worden gegeven op vertoon van een museumkaart. Aanmelden: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

William Morris: Strawberry Thief #williammorris #artsandcrafts #dessin #wallpaper #tulip #flower #illustration

tentoonstelling William Morris in Museum de Zwarte Tulp, Lisse