MoOD: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017

redactie  maandag 21 september 2015

MoOD, de vakbeurs voor meubelstoffen, wand- en raambekleding vond afgelopen 8-10 september plaats in Brussel. Op de beurs staan trends in kleuren, dessins, texturen, innovatieve weef, brei- en druktechnieken centraal. We delen graag het MoOD-trendboek voor 2016/2017 met je - boordevol informatie en inspiratie.

Het MoOD-trendboek is ingedeeld in thema's: Disruptive Luxury, Ancient History en Hack the Colour. 

Theme 1: Disruptive Luxury

In de 21e eeuw is een breuk te zien in de perceptie van luxe. Terwijl glamour in het rijke Westen gezien wordt als ouderwetse luxe, is 'showing off' een must in snel groeiende steden elders op de wereld. Deze boomtowns vormen zich in plaatsen als Dubai, Perth, Lagos, Luanda en Calgary, plaatsen waar veel 'zwart goud' wordt gevonden. Ondanks de grote verschillende in de perceptie van luxe zijn er veel overeenkomsten: de focus ligt altijd op de customer experience; de ervaring van iets unieks waar anderen geen of zeer beperkte toegang tot hebben. 

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour #gold #materialsGeopolitiek en de perceptie van luxe

De 'share economy' is de trend van 'Gute Menschen', waarbij het gaat om geven zonder iets terug te verwachten. Belangeloos geven is nu de nieuwe luxe; de échte luxe. Het uit zich in zachte, ronde vormen en warme, harmonieuze kleuren.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour'Gute Menschen'

Theme 2: Ancient History

'Ancient History' gaat over preservatie door innovatie, over het herontdekken van (archeologisch) erfgoed en dit te gebruiken als inspiratiebron. Hoe groter het tijdverschil, hoe dieper de ervaring. Of het nu archeologische vondsten zijn of 19e eeuwse schilderijen, ze spreken tot de verbeelding met hun woordloze verhalen, half-vergane kleuren en vergeten technieken. Neem Hermès: een van de brands die op zoek ging naar oude ambachten die zij konden laten herleven. Of de beroemde textielontwerper Alice Archer, die 19e eeuwse schilderijen in textiel verwerkt en haar inspiratie zoekt in het London Victoria & Albert Museum.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #patterns #textile #colour
Historic textiles

Onderdeel van het thema Ancient History is Artinsanity: de aaneenschakeling van kunst, vakmanschap en een beetje (waan)zin. Vakmanschap als ultieme bron van inspiratie voor hedendaagse designers. Het gaat over traagheid, verfijning, storytelling en customer experience. Zeldzaamheid is de sleutel. Hun maniakale focus op materialen en het productieproces geven de ambachtsman- of vrouw faam. Zij dromen over betrokkenheid en schoonheid; hun product is gefuseerd met de kerngedachte en met de makers.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour #artArtinsanity

Theme 3: Hack the Colour

Op het raakvlak tussen lo-fi, imperfectie and sci-fi staat kleur ogenschijnlijk op zichzelf als 'ongescript', 'ongeschreven' en 'spontaan'. Maar kleur dient, op verschillende manieren, beide werelden; het behoudt de aura van emotie en pure esthetiek en is daarmee onbereikbaar voor velen. Anderen, voornamelijk wetenschappers, proberen kleuren te 'hacken'. Het resultaat 'Hack the Colour' is een poging om kleur te benaderen als bron van inspiratie. De schoonheid van een schilderij, foto of kunstwerk, is vaak niet alleen gedefinieerd door het kleurpalet. Met 'slechte' en trendy kleuren en in het bijzonder met het effect van de combinaties die soms harmonieus en soms ongebruikelijk zijn.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour #blue

De nieuwe trendkleuren vermijden zachte pastels. Blauw - en dan vooral kobalt - is de kleur die dromers van hun wolk haalt, maar nog steeds een halo van mystiek en verheffing geeft.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour #blue

Het optimistische geel zien we terug in maïs-geel, dat weer meer richting vanille gaat. De nieuwkomers zijn vaak neutralen: crèmekleurig, zacht grijs, diep- of roestbruin, olijf- of petrol groen.

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #textile #colour #yellow

MoOD trend book: trends in dessin, textiel en kleur 2016/2017 #trends #patterns #textile #colour #colourpalette

Het hele trendboek is - gratis! - te downloaden op de website van MoOD.