Beam jezelf nog even naar Utrecht!

autre choix  zondag 16 maart 2014

Nog een aantal weken te gaan totdat de Salone del Mobile in Milaan begint. Voor mij extra spannend omdat ik mijn collectie ´Time travel´ daar mag presenteren in de Zona Tortona. Tijdreizen is een thema dat mij al jaren enorm fascineert; het gaat over iets willen ontdekken. Ben je niet in de gelegenheid om naar Milaan te gaan, dan kun je mijn werk nog tot 1 april bekijken bij de Toonkamer in Utrecht.

Ik ben opgegroeid met Star trek, Buck Rogers, Back to the future; films en tv series over ruimtereizen en reizen door de tijd die zijn gemaakt voor een publiek dat graag technische vooruitgang wilde zien. Ook nu is er veel aandacht voor technologie. Tijdreizen kan misschien nog niet, maar wat we eerst als science fiction zagen, is bijna allemaal waarheid geworden. High tech wordt steeds meer onderdeel in onze directe leefomgeving, met wearables, robotics, etc. Bovendien is er veel aandacht voor technologie en duurzaamheid. We streven naar minder verspilling en er is veel belangstelling voor hernieuwbare en natuurlijke energie. Ook is er onderzoek naar hoe biologische ideeën uit de natuur ingezet kunnen worden voor onze dagelijkse problemen.

Beam jezelf nog even naar Utrecht!
Dit is een selectie van beelden die de basis vormden van mijn ontwerpproces voor de serie 'Time travel'.

Deze gedachte van een nieuw soort space age wilde ik vertalen in een collectie dessins voor interieurtextiel. Mijn ontwerpproces begint eigenlijk altijd met het verzamelen van heel veel beeldmateriaal, dat ik orden, herorden, en vervolgens als definitief uitgangspunt kies. Ik heb gezocht naar microscopische beelden, die er soms uit zien als atmosferische beelden uit het heelal. Draaiingen, beweging en versnelling horen daar ook bij, net als abstracte grafische patronen, van optisch gezichtbedrog en doorzichtjes. Op Pinterest laat ik een verzameling van deze beelden zien.

Beam jezelf nog even naar Utrecht!
Detail van een van de ontwerpen uit de collectie 'Time travel'

Uiteindelijk heeft de serie 'Time travel' geresulteerd in 8 verschillende dessins in verschillende kleurstellingen. De ontwerpen zijn door hun grote maat goed toepasbaar in hoge ruimtes. Voor de tentoonstelling in Milaan heb ik de collectie gordijnstoffen uitgebreid met meubelstoffen, plaids en verschillende embrasses en passementen. De geselecteerde interieurstoffen zijn geschikt voor de projectmarkt. Door te kiezen voor digitale printtechniek, zijn de interieurstoffen op bestelling leverbaar. Er hoeft dus nooit niet teveel aan stof geproduceerd te worden, wat bijdraagt aan de duurzaamheidgedachte.

Beam jezelf nog even naar Utrecht!
Collectie 'Time travel', met semi-transparante interieurstoffen.

Op dit moment is de collectie gordijnstoffen nog te zien bij de Toonkamer in Utrecht, tot 1 april aanstaande. Daarna begint de reis naar Milaan. Mijn werk is daar onderdeel van de tentoonstelling 'Meet & Matter' die door Tuttobene wordt samengesteld. Als je niet in de gelegenheid bent om de Design Week in Milaan te bezoeken, hoop ik dat je even tijd vindt om jezelf naar Utrecht te 'beamen'. Je kunt natuurlijk ook op een ander moment contact met me opnemen als je meer over mijn werk wilt weten. Kijk dan even op www.autrechoix.nl

Beam jezelf nog even naar Utrecht!
Presentatie bij de Toonkamer in Utrecht

Tentoonstelling Milaan

  • Meet & Matter, samengesteld door Tuttobene
  • Te zien in de Zona Tortona, 8 - 13 april, dagelijks 10-19 uur
  • Adres: Via Tortona 31 (Zona Tortona).

Tentoonstelling Toonkamer

  • Designplatform
  • Te zien tot 1 april
  • Adres:  Rotsoord 3, Utrecht
  • www.toonkamer.nl

Autre Choix betekent een andere keuze, voor een verrassende manier van kijken naar nieuwe trends en lifestyle. Autre Choix is het styling- en designbureau van Irene van Ophoven en ontwikkelt stylingconcepten voor interieur, events, visual merchandise en productcollecties als vertaalslag van actuele trends en visuele merkidentiteit. Meer informatie: www.autrechoix.nl