Tentoonstelling Couture Graphique

Over mode en grafische vormgeving

redactie  dinsdag 12 februari 2013

Couture Graphique is een expositie over de relatie tussen mode en grafische vormgeving die ingaat op de de communicatieve en decoratieve aspecten van kleding en accessoires. De tentoonstelling is te zien van 16 februari tot 8 augustus 2013 in het MOTI museum in Breda.

ontwerp van alexander mcqueen - a/w 2009
ontwerp van Alexander McQueen - a/w 2009

Kleding is een belangrijke uitingsvorm; vertegenwoordigt de persoonlijkheid en boodschap van de drager. Grafische vormgeving speelt dan ook een belangrijke rol in mode. In de laatste decennia zijn prints, patronen en andere grafische elementen steeds invloedrijker geworden in de mode. Tegenwoordig wordt meer textiel geprint dan papier!

De informatiemaatschappij - en dan letterlijk
In het verleden bestond de samenleving uit spullen, tegenwoordig bestaat de samenleving uit informatie - de informatiemaatschappij. Objecten in een fysieke ruimte worden een communicatiekanaal en krijgen een communicatieve betekenis. Niet alleen advertenties, magazines en verkeersborden zijn bronnen van informatie, ook gebouwen, auto's, hogesnelheidstreinen, vliegvelden fungeren als die informatiebron. Net zoals kleding - die tegenwoordig wordt gebruikt als interface voor communicatietechnologie.

Mads Nrgaard poster 2010

Brand identity
De relatie tussen grafisch ontwerp en mode ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw met de ontwerpen van Sonia Delaunay. In de jaren tachtig verleggen modehuizen massaal de focus van het kledingstuk naar een total look waarin een heldere, overkoepelende visuele stijl het imago en hand-schrift van de ontwerper benadrukt. Bij de grote modehuizen wordt deze relatie nu strategisch ingezet: het merk en de brand identity worden behandeld als een modeobject.

soniadelaunayswimsuits1928
ontwerpen van Sonia Delaunay, 1928

José Teunissen curator
MOTI heeft José Teunissen (lector modevormgeving aan de ArtEZ hogeschool in Arnhem en sinds 2009 gastlector aan de University of Arts in Londen) uitgenodigd om het onderwerp Couture Graphique diepgaand te onderzoeken en om als curator een tentoonstelling samen te stellen. Naast de expositie verscheen half januari ook het boek Couture Graphique over het onderwerp grafische vormgeving en mode. 

Tentoonstelling Couture Graphique

  • 16 februari - 8 augustus 2013
  • MOTI, Boschstraat 22, Breda
  • website MOTI