Van heroin chic naar catwalktraining: Kim Vos

Wils van de Ven  maandag 18 augustus 2008

Aan de mobiel spreek ik Kim Vos, voormalig internationaal topmodel en interieurstylist. Ze bevindt zich tussen de verhuisdozen want ze verlaat haar Amsterdamse geboortehuis en betrekt met haar vriend een woning in het landelijke Muiderberg. Tussen de bedrijven door (“Oh jee, de kantoordozen zijn ook ingeladen”) vertelt ze wat collega-stylisten kunnen hebben aan haar training Catwalk for Creatives die ze in november in Amsterdam aanbiedt.

“Heel vermoeiend en soms eng”, zegt Kim, als het gaat over de stylist die altijd weer op sjouw moet, naar opdrachtgevers, met het bijgewerkt portfolio en op z’n paasbest. “Heel herkenbaar, ook uit mijn modellenwerk. Je steeds maar weer presenteren, ook bij castings, soms aan een castingdirector die ik voor de honderste keer zag. Ik werk ook als art-director en stylist en dan is het niet anders. Misschien nog wel een tandje erger, want als stylist breng je ook je visie, creativiteit en vakkennis aan de man”.

heroin chic
Kims carrière in de creatieve branche begint op haar 18e als ze meegaat naar een feestje – haar vriendin gaat de scout van Elite’s ontmoeten. Helaas, vriendin lijkt teveel op Neerlands Karen Mulder en een ander type model is in opkomst: Androgyn en Heroin Chic. Kims looks en body passen daar perfect bij. Testshoots volgen en hup – she was in. Echter – ze voelt zich niet thuis (“alles werd ‘gewoon’ genoemd en ik vond het helemaal niks gewoon”) en ze stopt. Bij het modemerk Waterland Affairs werkt ze vervolgens een jaar als assistent.

Kim - als coach en interviewonderwerp - tijdens de Mode Biënnale in Arnhem, 2007
Kim - als coach en interviewonderwerp - tijdens de Mode Biënnale in Arnhem, 2007

the fast lane
Dat was het begin van vier turbulente jaren. Eigenaar Jan Lensen van Waterland Affairs zet haar er namelijk toe aan om het toch nog eens te proberen – nu bij een ander modellenbureau: Ulla’s in Amsterdam. Een maand later al loopt ze shows in Milaan. Jarenlang leeft ze uit haar koffer; het jaarlijkse rondje Londen, Parijs, Milaan, New York. Ze loopt voor Prada, Alexander McQueen, Viviene Westwood, Antonio Barardi. Staat in internationale bladen als Vogue, Elle, ID, Face en Pure Magazine. Echt commerciële campagnes gaan aan haar neus voorbij; jammer, want daar zit het grote geld voor een model.

vettertje
Dun, dunner, dunst, jong, jonger, jongst. Kim leeft gezond maar “niet op een appel per dag”. Ze moet op haar 22ste in de competitie met meisjes van 13. “Ongelofelijk en heel ondermijnend: ik werd het vettertje genoemd, bizar.” Kim krijgt tabak van het modellenbestaan, overweegt een acteercarrière maar besluit terug te gaan naar Amsterdam, het ouderlijk huis. Ze werkt als art-director, vooral in de film- en tv-industrie maar ook als setdresser, decorontwerper en interieurstylist.

Een catwalktraining in de buitenlucht, Kim hanteert de camera
Een catwalktraining in de buitenlucht, Kim hanteert de camera.

bezinning en verdieping
Na een Franse film die wordt opgenomen in België is de koek op. Burn-out. Tijd voor bezinning en verdieping. Kim besluit tot de deeltijdopleiding Interieurstyling bij Artemis Stylingacademie in Amsterdam. “Ik heb mijn focus op en interesse in ruimtelijke vormgeving echt kunnen ontwikkelen. Ook heb ik geleerd dat er niet een sluitende definitie van styling is te geven. Voor mij ligt de focus op ruimtelijke vormen, meer op een architectonische manier, minder op sfeerbepaling”.

catwalktrainingen
In de Catwalktrainingen die Kim nu geeft met haar bedrijf Bdifferent komen al haar ervaringen samen. Ze heeft modellen in Hollands Next Top Model gecoacht, maar ook, voor een modeshow, vrouwen met borstkanker. “Uiteenlopende mensen hebben plezier van de training. Het is een vrolijke en energieke workshop waarbij je werkt aan je non-verbale uitstraling. Catwalk for Creatives is specifiek gericht op stylisten en andere creatieve professionals die een boost krijgen en daarna zelfverzekerder de boer op kunnen!”.

beeld: © privécollectie Kim Vos