Rick Smeenk: interieurbouw, tentoonstellingsbouw en meubelmakerij

Wils van de Ven  donderdag 17 februari 2011

30 jaar ervaring, onstuitbaar enthousiast: Rick Smeenk Interieurbouw. Stylink kreeg deze week een wervelende rondwandeling door dit timmerbedrijf uit Almere. Opdrachtgevers van Rick Smeenk? Ontwerpers, stylisten, particulieren, musea en bedrijven. Nationaal en internationaal. En het bedrijf kan zo ongeveer alle objecten en interieurs fabriceren. Maar kapsones, nee - daar doen ze niet aan. 'Spuiten van ‘n radiatortje? Ja hoor, natuurlijk, no problem'.

Rick Smeenk - bouwt winkelinterieurs, objecten, stands en duurzame relaties

WE, De Bijenkorf, Mexx, Vögele, internationale beurzen, talloze particulieren. Ik zit met Ellen Smeenk in de skybox: een fraaie vergaderruimte die uitkijkt op de werkvloer. Ellen is samen met man Rick eigenaar. “We werken vooral in opdracht van ontwerpers, stylisten en bureaus, die ons inschakelen om hun ontwerpen te realiseren voor particulieren, beurzen, winkels, musea, events, nou ja, noem maar op.” Ellens enthousiasme is aanstekelijk, bij alles wat ze vastpakt vertelt ze over technieken, materialen en mogelijkheden.

Geen ontwerpers, wel meedenkers
‘Wij gaan niet op de stoel van de ontwerper zitten, hoor!’, benadrukt Ellen. ‘Veel stylisten hebben vaak geweldige ideeën maar zijn niet per se ook technisch onderlegd. Ellen: ‘Al die technische kennis, bijvoorbeeld voor productietekeningen, hebben wij gewoon in huis. De stylist of ontwerper komt met een schetsontwerp en wij realiseren het, zo simpel is het.‘ We dalen van de skybox af naar de werkvloer.

aulapdc
aula PCC Colege Alkmaar

Perfecte delen en productiekosten
We belanden bij een enorm apparaat waar een van de 20 timmermannen een plaat in schuift. Wat is dit voor een ding? Ellen: “Dit apparaat is hyperhandig. Je stelt de computer in en hij zaagt optimaal alle delen uit zo’n plaat. Restmaterialen sorteert -ie keurig. En onze mensen denken praktisch en inhoudelijk mee. Bijvoorbeeld: zij berekenen dat als een kastje één centimeter kleiner wordt gemaakt het enorm scheelt in productie- en vervoerskosten. Dat is ook voor ontwerpers fijn want die werken tenslotte óók in opdracht. Het is dus juist de combinatie van apparaten en mensenwerk waar de kracht zit. ’

    

De watersnijder snijdt alles, links een stoeptegel, rechts vilt.

Plaat erin, bouwpakket eruit
Dit apparaat kan worden aangesloten op een andere, de nestingmachine. Deze kan frezen, zagen en boren. Ofwel: plaat erin, bouwpakket voor een kast eruit. Ik sta met open mond te kijken. Ongelofelijk, wat handig. Maar maakt deze hyperapparatuur een ontwerp nog wel betaalbaar? Ellen: ‘Weet je, we doen heel kleine opdrachten voor particulieren en eenpittende stylisten tot enorme stand- en retailbouw, tot aan de Ivoorkust toe. Dus: ja. Maar we leveren alleen kwaliteit, want ons motto is ook: “iets is duur als het niet goed is”.

opdrachtgevers: van grote bedrijven tot eenpittende stylisten en particulieren
opdrachten: van een badkamerkast of unieke keuken tot enorme stand of complete winkel

Watersnijder geeft ontwerpopties
We zijn er nog niet, want we staan nu bij de watersnijder. Opnieuw – voor stylisten of ontwerpers een must know. Deze snijder kan heel precies figuren en logo’s uitzagen - door allerlei materialen, lagen en diktes heen. Op beurzen als Maison & Objet en
Prêt-á-Porter zagen we al veel scheidingswanden die met deze techniek waren gemaakt. Niet alleen interieurontwerpers maar ook voor productstylisten is dit een techniek die veel ontwerpopties biedt!

Ellen Smeenk, nog even gedreven als 30 jaar geleden, toen ze met man Rick begon in Diemen.
'We verzorgen ook opslag, hoor, bijvoorbeeld van de kerstbomen van de Bijenkorf!'

Luxe laklaag duurt dagen
In de spuiterij kunnen alle objecten een kleurtje krijgen. Simpel zou je denken, maar dat is niet per se waar. Als een luxe tafel hoogglans wit moet zijn wordt -ie gespoten, gedroogd, opgeschuurd, gespoten, gedroogd… Soms tot drie lagen toe. Het resultaat is dan ook erg mooi. Zeker voor retailinterieurs in het hogere segment. Ook oude etalagepoppen kunnen bij Smeenk trouwens een opknapbeurt krijgen; in een glanzend jasje komen ze deze spuiterij weer uit.

   

Het timmerteam maakt het allemaal: van klein object tot beursstand.

Prijs voor innovatie en duurzaamheid
En hoe staat het met duurzaamheid (een onvermijdelijk, bijna boring onderwerp)? Ellen: ‘Onze apparaten zijn zeer effectief, dus er is nauwelijks restmateriaal. Wat wel over is wordt vermalen en samengeperst zodat ook de afvoer energie- en kostenbesparend is. Het hele bedrijf is innovatief, we zijn er zelfs voor onderscheiden. Maar duurzame relaties vinden we minstens zo belangrijk…’.

Een retailpresentatie voor Bosch.

Duurzame relaties
Jaarlijks bouwt het Rick Smeenk-team de enorme kerstbomen op in de Bijenkorf-filialen in Amsterdam en Den Haag. De Bijenkorf is al lang klant: voor etalagewerk, displays, wat al niet. Via een bureau natuurlijk. Die kerstbomen liggen, da’s weer een andere service, bij het bedrijf opgeslagen. ‘Met het hele team zijn we elk jaar op 5 december
’s nachts bezig om de bomen te plaatsen. Met veel aandacht en veel lol. Dat soort tradities, relaties en saamhorigheid zien Rick en ik ook als duurzaam. Die koesteren we.’

» Site Rick Smeenk

Rick Smeenk voor De Bijenkorf

Rick Smeenk voor Promiss

vakkenkast, eenvoudig in elkaar te zetten

interieur voor makelaarskantoor