Exposities Erwin Olaf en Van Lamsweerde + Matadin

redactie  maandag 07 juni 2010

Beeld, beeld, beeld. Als stylist hét middel om je ideeën te communiceren. Voor fotografen is het niet anders. Binnen fotostyling ontstaan mooie samenwerkingen tussen de twee disciplines. Binnenkort twee expo’s in Amsterdam die je ook als (fashion- of concept)stylist niet mag missen. Topfotografen Erwin Olaf en Inez van Lamsweerde / Vinnoodh Matadin hebben nagenoeg gelijktijdig tentoonstellingen in de hoofdstad.

DUSK & DAWN - Erwin Olaf
Inspiratie, een mystiek fenomeen. In het Amsterdamse museum de Hermitage is vanaf eind deze week een fototentoonstelling te zien van Erwin Olaf. DUSK & DAWN is gestoeld op twee bijzondere pijlers van inspiratie; Olaf bracht ze samen in één eigen productie.

Erwin Olaf - DUSK & DAWN - ‘The Mother’
Erwin Olaf ‘The Mother’ 2009
Lambda print, dibond
121 x 229 cm
courtesy Flatland Gallery (Utrecht, Parijs)

Olafs eerste bron is het werk van de Amerikaanse Frances Benjamin Johnston. Deze fotografe portretteerde met haar werk uit 1899-1900 zwarte leerlingen van het Hampton Instituut in Virginia op zo’n manier dat werd getoond dat hen na een periode van slavernij wel degelijk een schone toekomst ten deel kon vallen. Dat leidde tot DUSK, waarin Erwin Olaf het begin van de twintigste eeuw ensceneert: een upper middle class gezin met donkere huidskleur is geportretteerd.

Erwin Olaf - DUSK & DAWN - ‘Still life 1’
Erwin Olaf ‘Still life 1’ 2009
Lambda print/dibond 121 x 74 cm
courtesy Flatland Gallery (Utrecht, Parijs)

De tweede inspiratie komt op een ochtend in Moskou wanneer Olaf in een vijfsterrenhotel verblijft. In een riante ontbijtruimte komt een blanke vrouw binnen met haar zoon. Beiden zijn blond en dragen witte kleding. Gezeten aan een tafel met een wit laken, op witte stoelen en omringd door hoge karakterloze witte muren. Het begin van DAWN. 

Deze fototentoonstelling is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Hermitage Amsterdam, op vertoon van een geldig entreebewijs.

DUSK & DAWN
11 juni tot en met 12 september 2010
» Hermitage 

PRETTY MUCH EVERYTHING Van Lamsweerde & Matadin
Huizen als YSL, Chanel, Balmain, Gucci, Louis Vuitton en Chloé, publicaties in W Magazine, Vogue en The New York Times. Een greep uit het opdracht(gevers)portfolio van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. Dit Amsterdamse fotografieduo heeft het maar mooi gelapt: ze starten met samenwerking in 1986 (als oudstudenten van de Amsterdamse Akademie Vogue), vestigen zich in 1995 in New York en behoren nu tot de belangrijkste fotografen ter wereld.

PRETTY MUCH EVERYTHING - Van Lamsweerde & Matadin - 'Anastasia' - 1994
'Anastasia' - 1994

In het Amsterdamse fotografiemuseum Foam is binnenkort “Pretty Much Everything - Photographs 1985-2010” te zien. Dit overzicht beslaat meer dan 300 kunstfoto's, modefoto's en portretten. Een chronologische volgorde ontbreekt; de beelden zijn ingedeeld op persoonlijke, formele, sociale, politieke en intuïtieve associaties van Van Lamsweerde & Matadin.

PRETTY MUCH EVERYTHING - Van Lamsweerde & Matadin - 'Belfine' - campagne voor Balenciaga - 2001
'Belfine' - campagne voor Balenciaga - 2001

PRETTY MUCH EVERYTHING
van 25 juni 2010 tot en met 15 september 2010
» Foam