Buiten koken trendy

Marjan Ippel  dinsdag 05 augustus 2008

De trend van het moment: buiten koken. Ook bij restaurants verschijnen in rap tempo profi buitenkeukens op het (lounge)terras Net als bij andere keukens kent de buitenkeuken zijn eigen mores. Oja: roken mag buiten, zolang het om paling en zalm gaat tenminste.

varken-aan-spit

In het kader van de terug-tot-de-natuurwens als gevolg van de opwarming van de aarde verleggen we onze kookfocus naar buiten. Naar koken in de 'vrije natuur', of wat er het dichtst in de buurt komt (tuin of balkon). De buitenkeuken van Ikea tot Boretti staat dan ook bovenaan het verlanglijstje van elke thuiskok (m/v; hoewel buiten opvallend vaker m dan v). Variërend van een geavanceerde BBQ Nieuwe Stijl met garingsapplicatie, tot hi-tech RVS keukenblokken met elk denkbaar keukengadget, waarvan ook de binnenkeuken uitpuilt.

open vuur; ook bij boating & glampingglamping = glamourous camping
Een en ander gebeurt mede onder invloed van onze mediterrane buren wier tweede natuur het is om buiten te leven en bij mooi weer de parken te vullen met zelfmeegebrachte BBQ's. Maar dagelijks zwartgeruite brokken vlees naar binnen werken gaat snel vervelen. De buitenkeuken komt daarom precies op tijd. Ook bij restaurants, waar in rap tempo profi buitenkeukens op het (lounge)terras verschijnen. En net als andere keukens kent de buitenkeuken zijn eigen mores, waarvan grillen op open vuur wel de meest standvastige is. Ook tijdens het booming boating en glamping, die beide eveneens opvallend culinair worden.

(Voor wie het nog niet wist: glamping staat voor glamorous camping - niet meer in kleermakerszit op een vuilniszak voor je mini-tentje dus, geen geklooi met zichzelf opblazende slaapmatjes en eenpansmaaltijden van zo'n miniscuul blauw gasflesje maar Luxe Leven op het Land. Wie niet weet wat boating is raden we aan op zondagmiddag eems langs de Amstel of de Vecht te gaan zitten en zijn ogen goed de kost te geven.)

kloeke cue moleculaire koks
Nieuw is slow roasting - lang garen op lage temperatuur - op de BBQ. Een kooktechniek die is grootgemaakt door de moleculaire koks die er hele precisieovens voor ontwikkelden. Van open vuur is in dit geval nauwelijks meer sprake, want het best gebeurt slow roasting op een zogenaamde 'braise', oftewel smeulend verkoold hout, waarbij het vlees om vochtverlies te voorkomen in de folie tussen de gloeiende kooltjes gaat. Zelfs trendy houtgestookte pizza's of wokgerechten zijn geen no-go meer in de moderne buitenkeuken, waar trouwens ook flink wordt gerookt - maar dan uitsluitend zalm, mozzarella, zout, paling & co. Gegarandeerd calorie-arm.

top 3 buiten koken:
Roken: Ja, er mag buiten worden gerookt. Zolang het om zalm, paling & co. gaat, dan. En zolang het geschiedt in de trendy Big green egg.
Slow roasting: Het kost wat meer tijd, maar die vullen we gewoon met glazen lambrusco en gezonde raw food. Want een slow roasted stukje vlees is het wachten meer dan waard.
Houtgestookte pizza's: Net nu de nederhoreca er eindelijk achterkomt hoe lucratief zulke authentieke pizza's op de menukaart kunnen zijn, bouwen we massaal onze eigen steenoven in de tuin.

» website Talkin'Food