De foodtrends voor 2009

Marjan Ippel  donderdag 13 november 2008

2009 is uitgeroepen tot het Jaar Van De Traditie. Voor foodie's geen verrassing. Immers, de huidige foodtrends hebben daartoe de afgelopen jaren het voorwerk gedaan met hun ambachtelijke, biologische, duurzame, eerlijke en streek- en seizoensgebonden inslag. De foodtrends 2009 volgens Talkin' Food®.

Traditionele ingrediënten en gerechten zijn namelijk per definitie eerlijk, streek- & seizoensgebonden, ambachtelijk (en daardoor duurzaam, kleinschalig en ecologisch), gezond en dankzij de folklore ook nog een beleving. In dat ene woordje 'traditie' zijn dus alle belangrijke foodtrends verenigd. En de economische neergang speelt ze alleen maar in de kaart. We gaan nu ook thuis meer dan ooit ambachtelijk:

  • Zelf inmaken of konfijten van fruit en groente; zelf chutney, tafelzuur, tutti frutti, rillettes maken, paddenstoelen drogen en chips en brood bakken (maar niet meer in de broodbakmachine!)
  • De streekboerenfamilies als de designerlabels van  food!
  • Het platteland vestigt zich definitief in de stad. Dat betekent de echte doorbraak van de moestuin op balkon, stoep en braakliggende stukjes stad. Plus meer restaurants als het Amsterdamse AS waar de kippen en varkens op het eigen stadserf rondscharrelen
  • Thuis bier brouwen en gedistilleerd maken
  • Traditionele dranken als boerenjongens, brandewijn en advocaat. Ook verwerkt in cocktails!
  • Naast griesmeelpudding: desserts als jan-in-de-zak en rijstebrij in snel- of k&k-varianten
  • Boerenrestaurants en herbergen met een sober uiterlijk, grof boerenservies, rondgaande pullen bier en het hele beest plus de sauskom op tafel

zelf gedestilleerd stoken helemaal hip
zelf gedestilleerd stoken helemaal hip

 

Europa is het nieuwe global
Europees wordt bovendien het nieuwe global - zo dichtbij (wat betreft foodmiles) en tegelijk zo exotisch: 

  • De Duitse keuken, inclusief Duits zuurdesembrood. Duitsers lopen voorop wat betreft ecologisch, biologisch en streek- en seizoensgebonden. De Duitse keuken is ambachtelijker, soberder, puurder en eerlijker dan de Franse. Én Duits bier is ook heel best 
  • De Nordic cuisine: puur, sober, dicht bij de natuur, letterlijk down-to-earth, net als het sobere Scandinavische design
  • Britse pies en andere keukenklassiekers
  • Zeegroente uit onze eigen Noordzee

Bier, tropilocal & bosdieren

  • Na jaren van sappelen, is bier weer boven Jan. In 2008 al voor de avant-garde, in 2009 voor een breder publiek. Maar dan hebben we het wel over gourmetbier voor bij het eten
  • Glocalisation met de beste ingrediënten uit de eigen buurt: zoals de tropilokale gerechten van Debra Solomon en Mavis Hofwijk met Mario Balhari's tropisch bladgroen van Nederbodem. Vooral in een to-go-, fast- en gemaksvorm
  • Vlees. Runderen, biggen en bosdieren worden net als vis van kop tot staart geserveerd, inclusief gerechtjes van het (recessievriendelijk geprijsde!) slachtafval

    potjes dit, potjes dat, allemaal homemade, toch heerlijk? 

De gemakscultus groeit ondertussen gewoon door: in plaats van uit eten een luxe k&k- of afhaalmaaltijd van bijvoorbeeld Green Meals met een goed glas wijn, thee of bier on the side en een ambachtelijke kaasplank met homemade kweeperengelei toe

 

IN 2009

OUT 2009

Ambachtelijke one-trickpony's

Moleculair

De broodtrommel       

Tig-gangendiner

Premium bier 

Overdreven luxe 

Zeegroente, zeemos en zeegras

Voorgesneden groen

Japans/Koreaans/Vietnamees/Indiaas

Thais

Hollands/Belgisch/Duits/Scandinavisch/Brits

Food/culisnobs

Gezond Etnisch fastfood (Afrikaans!)

Ongezond

Hongaarse en Griekse wijnen

Frisdrank

Tabak als ingrediënt in functional food 

Vitaminepreparaten

De sauskom op tafel  

Drie druppels saus

Tafelzuur

Aflakken met appelstroop

©Marjan Ippel, Talkin' Food®

» website Talkin'Food®

beeld jams: Talkin'Food®
beeld zelf stoken: Flickr