Are you into shoes?

No22  maandag 29 oktober 2012

Tijdens mijn bezoek aan DDW kwam ik in Hal 2 van het Klokgebouw een stand tegen met allemaal schoenen. De mooie, gekke en bizarre ontwerpen stonden te pronken in vitrines. Door de schijnwerpers en het glas van de vitrines was het lastig foto’s maken en ik wilde het eigenlijk links laten liggen. Op dat moment werd ik aangesproken door Richenny Felicia, hij studeert International Fashion & Branding aan het AMFI en loopt stage. Samen met creative director Nicoline van Enter en nog drie stagaires is hij druk bezig een voor Nederland nieuwe academie op de kaart te zetten. 

Are you into shoes?
Een van de vele vitrines met schoenen op de stand 'Watch our step' van SLEM, Hal 2, Klokgebouw, Dutch Design Week 2012

De stand was van SLEM. SLEM is de nieuwe academie voor footwear design in Waalwijk. Op het moment dat ik stond te bedenken of ik hier iets mee wilde doen, bleek een jury bestaande uit gerenommeerde namen hun oordeel te vellen over schitterende schoencreaties. De schoenen van 100 deelnemers aan de eerste 'Watch our Step' expositie waren door SLEM verzameld vanuit 15 academies over heel de wereld. Hieruit moest de jury de winnaar van de SLEM Global Footwear Design Award kiezen. 

Are you into shoes?
Jury SLEM Global Footwear Design Award v.l.n.r. Nicoline van Enter, René van den Berg, Jan Jansen en Inge Specht

De jury bestond uit ontwerpers Jan Jansen, Charles Bergmans, René van den Berg, trend forecaster Bea de Roo, curators Inge Specht, van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, and Liza Snook, van het Virtual Shoe Museum, SLEM’s creative director Nicoline van Enter en chairwoman Victoria Koblenko, actrice en shoe addict. 

Are you into shoes?
Jury chairman Victoria Koblenko and SLEM creative director Nicoline van Enter

Op vrijdagavond werd tijdens een speciale bijeenkomst op Strijp R de winnaar bekend gemaakt. De eerste winaar van de SLEM Footwear Fashion Award is de Finse designer Aku Bäckström, die recent afstudeerde aan de Royal College of Art in London. De jury denkt dat zijn unieke ontwerpen veel invloed zullen hebben op casual men's shoes. Zij waarderen ook zijn gebruik van natuurlijke gerecyclede materialen en ingenieuze constructies waarvan zij denken dat ze een grote inspiratie zullen zijn voor de commerciele schoenenindustrie. Roderick Pieters kreeg een eervolle vermelding. De jury vindt dat zijn afstudeercollectie in 2011 voor ArtEZ een zeer interessante en draagbare toepassing op unisex eco footwear laat zien.  

Are you into shoes?
Winning design by Aku Backstrom, Royal College of Art graduate

Het publiek van HAL 2 die de expositie 'Watch our steps' bezocht verraste het team van SLEM met hun talloze reacties en stemmen. Mede hierdoor besloten zij tot het uitreiken van een 'public award'. Deze award gaat naar Giulia Taninni. Giulia is afgestudeerd aan Polimoda Fashion School in Florence. Haar gelaserde hooggehakte schoenen zijn geinspireerd op dode octopussen. 

Are you into shoes?
Public award winner Polimoda graduate Guilia Tannini

Mijn drie dagen bezoek aan Dutch Design Week 2012 heb ik alleen voorbereid door per dag een programma te maken waar ik naar toe wilde. Ik heb niet intensief gekeken naar inhoud of gebeurtenis. Ik viel dus, met een bezoek aan Hal 2 in het Klokgebouw, met mijn neus in de boter en dat maakt het bezoeken van DDW met een 'open mind' extra leuk. Ben jij op een bepaalde locatie verrast? Of viel jij ergens met je neus in de boter tijdens de Dutch Design Week? Ik hoor graag jou verhaal! 

Are you into shoes?
Wat draagt de jury zelf tijdens het jureren van zoveel mooie schoencreaties? Rechts de schoenen van Jan Jansen en links de, in samenwerking met René van den Berg, ontworpen schoenen van Victoria Koblenko

Wil jij schoenontwerper worden? Of heb je een shoefetish? Als je de site van SLEM bekijkt wordt je vast nog enthousiaster. In januari 2013 start de eerste masterclass dus je kan snel aan de slag als je wilt!