Foodstyling - tips & tricks

redactie  donderdag 08 september 2011

meer weten over foodstyling?Foodstyling - een heel eigen discipline binnen het stylingvak. En een breed werkveld, als je de kookboeken, tijdschriften, tv-programma's, restaurantmenu's en brochures meetelt. Ik houd van koken, maar bij mij ziet het eindresultaat er nooit zo uit als op het plaatje. Ik duik eens in de discipline van mijn foodstylisten en vind interessante trucs en tips.

Burger fun
Om de een of andere reden neemt de consument er genoegen mee dat de burger op het plaatje/commercial er totaal anders uitziet dan wat hem voorgeschoteld wordt. We eten vrolijk door en sommigen vinden het superlekker ook. Je vraagt je af waarom het beeld niet meer aan de werkelijkheid wordt aangepast. Maar zoals voor de meeste stylingdisciplines geldt ook voor foodstyling: aspiratie en verlangen bewerkstelligen, dat is het credo. 

nieuwe burger?
zoek de verschillen

Net als bij het kopen van kleding laten wij ons dus graag 'bedriegen', denk ook maar eens maatvoering in kleding. Bij het ene merk is het kledingstuk een Large terwijl het bij het andere een Small is. Small heeft onze voorkeur, omdat wij dan denken dat we small zijn. Met eten werkt dezelfde zelfbedriegerij. Ook al weten we dat het eten er never nooit zo uit zal zien. Toch zeggen we: Oh, dat ziet er lekker uit! Bam, weer een klant binnen!

De foto's
Laten we eens een aantal foto's bekijken en de stylingtrucs ontrafelen...

Pannenkoek met motorolie

Dat ziet er smakelijk uit! Maar is het eetbaar? Nope. De siroop wordt meestal vervangen door motorolie. Reden daarvoor is dat de olie veel dikker en voller is en daardoor minder snel van de pannenkoek afglijdt. Enneh - zorg dat je ook reservepannenkoeken hebt voor het geval dat de siroop niet mooi glijdt. Wil je de pannenkoeken op hun plaats houden, gebruik dan een satéprikker in het midden. Bedek het uiteinde met een koud klontje boter.

nodig:
- pannenkoeken
- motorolie als siroop
- klontje boter
- satéprikker

Koffie met een sopje 

Heerlijk toch, een kopje koffie? Wil je het nog verser laten lijken? Doe er dan wat zeep bij en de bubbels blijven langer aanwezig. Hoe meer bubbles, hoe verser de koffie lijkt.

nodig:
- koffie
- zeep
- water

Plakkerig muesli 

Gezond ontbijten. Muesli zuigt melk op en wat is het gevolg? Juist: je hebt natte muesli en die naar de bodem zinkt. Wat nu? No panic, neem gewoon witte hobbylijm! Dat is dik, dus de muesli of het fruit zal erop blijven drijven. En natuurlijk worden de mooiste sterretjes een voor een geselecteerd uit het pak.

nodig:
- pakken muesli
- hobbylijm

Fotogeniek burger 

Om een plaatje als dat hiernaast te creëren moet er wel het een en ander aan de pas komen.

- het broodje wordt speciaal uitgekozen, eentje zonder deuken
- de sesamzaadjes worden er met een pincet op geplakt
- met een hete staaf worden de grill-tekens op het vlees gemaakt
- tussen de ingrediënten worden plastic schijven geplaatst, zodat het vocht van groenten en vlees het broodje met de X-factor niet beïnvloedt 

nodig, behalve de ingrediënten
- pincet
- secondelijm
- plastic schijven

Ijs met aardappel 

Lekker ijsje voor in de zomer! Ahum, als stylist weet je het wel beter. Drie grote lampen. Verschillende mensen in een meestal te kleine ruimte... Hitte! IJs en warme fotostudio: niet de ultieme combi. Gebruik in plaats van echt ijs materiaal dat niet smelt, bijvoorbeeld aardappelpuree die je kleurt met kleurstoffen voor de diverse smaken. Natuurlijk is de ijshoorn niet uit een doos gegrist maar zorgvuldig geselecteerd uit duizenden.

nodig:
- aardappelpuree
- kleurstoffen, flesjes te koop bij o.a. Chinese toko's

Nog steeds niet overtuigd dat je belazerd wordt waar je bij staat? Kijk dan naar deze compilatie van een foodstylist (onverstaanbaar voor ons, want in Takkalog, een Filippijnse taal aldus Harry Romijn van Thai Trade Service. Hoe dan ook: het beeld spreekt voor zich).


tips en trucs van een Thaise foodstylist

Of deze hoe keurig een hamburger wordt opgemaakt voor een steroptreden, met plastic, naalden en spelden.


aha, dus zo wordt een burger "camera ready" gemaakt

Ok, nog een gerecht. Een 'frisse' salade van Denise Vivaldo, een soort mega-food-star in Amerika. Inclusief klamme lappen.


'frisse' salade

Geen keukenprins(es)
Ben jij geen keukenprins of -prinses, maar heb je toch een foodstylingklus? Never give up! Misschien kom je met props ook al een end? Dan heb je tenminste iets in beeld. En verder gebruik je natuurlijk gewoon je creativiteit - als stylisten doen we niet anders. Hieronder enkele interessante leveranciers:

 

Beekwilder 

Beekwilder in Amsterdam. Groot assortiment en allemaal online te bekijken. 

De decoraties online winkel 

De decoraties online winkel in Leeuwarden.

Horeca decoratie 

Horecadecoratie in Emmen. Taartje nodig? 

Vierkant, rond of rechthoek?
Eten moet natuurlijk ergens op worden gepresenteerd. "Witte borden doen het altijd goed!"; deze uitspraak van een voormalig stylingdocente is mij bijgebleven. Zelf had zij thuis een kast vol verschillende borden. Puur omdat je van alles in huis moet hebben voor zo'n shoot. Vierkant, rond of rechthoek? Stem het af op het voedsel! Appels en ronde broodjes presenteer je op iets ronds. Heb je een stokbrood? Gebruik dan een rechthoekig bord. Of ga contra, kan ook natuurlijk...

Welk bord is de beste keus?
borden, borden en ...nog meer borden

Maar wat als je niet zó'n groot huis met zo'n grote kast laat staan opslag hebt? Of je budget is eh... beperkt?

  • huur borden van verhuurbedrijven
  • struin tweedehands markten af
  • ga langs woonwinkels en leen spullen
  • kijk in de kasten bij vrienden en familie 
  • wat je altijd nog kan doen, koop de spullen, bewaar de bon en de prijssticker: na gebruik breng je het terug (oude stylistentruc maar werkt bijna altijd)!
     

Foodgoeroes 
Wie zijn de meesters of meesteressen in dit foodstylingvak? Hieronder een lijst met een aantal internationale namen (maar er zijn er natuurlijk nog veel meer). 

Donna Hay 
Deze Australische dame behoort tot de top van foodstylisten! Vanaf haar 19e schreef ze al over eten en was ze foodstylist. Het tijdschrift Marie Claire nam haar aan als food editor toen ze 25 was en kort daarop was zij ook food editor voor Marie Claire Lifestyle.

Nu heeft zij een eigen imperium opgebouwd. Te beginnen met het tweemaandelijkse blad donna hay magazine waarmee zij zich positioneert als een gevestigde foodstylist en schrijfster. En schrijven kan ze, met 17 kookboeken met prachtige foto's. Daarnaast verkoopt ze haar eigen homeware en tegenwoordig ook koekjes, brownies en (eetbaar) decoratiemateriaal.

Haar stijl kan je het beste omschrijven als no-nonsense with a feminine touch.

Ben je toevallig in Sydney? Vergeet dan niet haar conceptstore te bezoeken. Net dit jaar geopend!

» Donna Hay's website

Donna Hay 

Denise Vivaldo
Zij is meer dan een stylist, eerder een voedselspecialist. Afgestudeerd als Chef de Cuisine in San Francisco heeft zij met haar bedrijf Food Fanatics meer dan 10.000 events gecatered met gasten als George W. Bush, Ronald Reagan en Prins Charles.

Ook heeft zij meerdere boeken geschreven over onderwerpen als "Hoe kun je vanuit huis een eigen catering opzetten?" en "Trouwen of feesten op budget". In 2010 bracht zij 'The Foodstylist's Handbook' uit.

Als een echte celeb verschijnt zij natuurlijk in verschillende tv-shows en geeft zij workshops. Exposure is belangrijk voor een stylist en Denise weet dat als geen ander!

Haar stijl: klassieke keuken met een nieuw sausje

» Denise Vivaldo's website

Denise Vivaldo 

Karb Studio
Thaise stylist die vooral bekend is in eigen land, maar ook over de grens wordt her- en erkend. In Thailand is foodstyling nog een nieuw fenomeen, al worden de gerechten wel al erg mooi gepresenteerd. Misschien komt dat door de kleurrijke ingredienten en de traditie van aandacht voor eten, presentatie en foodcarving.

Karb wordt geroemd in bladen, tv-shows en live optredens. Maar naast foodstyling denkt Karb Studio ook mee met de verpakking van de te verkopen producten. Daarmee is het plaatje pas echt compleet.

Zijn stijl: keep it simple!

» Karb Studio's website

Karb studio 

Andreas Poeschel
Goeroes in Europa? Die zijn er zeker! Onze Oosterburen hebben Andreas Poeschel. Hij is niet alleen actief in Duitsland, maar ook in Nederland. Hij heeft bijvoorbeeld de fruitmousse-commercial van Dr. Oetker gedaan en de Sheba-commercial voor de (luxe) kattenliefhebbers onder ons.

Zijn stijl: culinair met een frisse blik

» Andreas Poeschel

Andreas Poeschel 


Foodfestival
Oktober lijkt wel een voedselmaand voor de inwoners van Sydney. Het is dan namelijk Sydney International Food Festival. De campagne voor dit festival is heel toepasselijk: Geef eten vorm. Bekijk deze inspirerende posters met gerechten, gestyled naar verschillende nationale vlaggen...

Sydney International Food Festival - Taiwan
Sydney International Food Festival - Taiwan

Sydney International Food Festival - Australië
Sydney International Food Festival - Australië

Sydney International Food Festival - Zwitserland
Sydney International Food Festival - Zwitserland

Sydney International Food Festival - Spanje
Sydney International Food Festival - Spanje

Sydney International Food Festival - Korea
Sydney International Food Festival - Korea

Sydney International Food Festival - Brazilië
Sydney International Food Festival - Brazilië

Sydney International Food Festival - Japan
Sydney International Food Festival - Japan

Sydney International Food Festival - Italië
Sydney International Food Festival - Italië

Sydney International Food Festival - India
Sydney International Food Festival - India

Sydney International Food Festival - Griekenland
Sydney International Food Festival - Griekenland

Sydney International Food Festival - Frankrijk
Sydney International Food Festival - Frankrijk

Sydney International Food Festival - Canada
Sydney International Food Festival - Libanon

Beelden: Flickr CC ~ Sabrina Huang, Hansenbrian, Head in the clouds, Phuongvo16, Drick172, Yaya, Ted abbott and Skrockodile.