Collectie De Ploeg nu online te doorzoeken

redactie  donderdag 25 oktober 2012

Audax Textielmuseum Tilburg heeft het totale, unieke vormgevingsarchief van Weverij de Ploeg online beschikbaar gemaakt. Het archief bestaat uit een collectie stoffen, stalen, tekeningen, foto’s, documenten van Weverij De Ploeg, en een kleiner deel gewijd aan ’t Spectrum. Op de website worden de hoogtepunten uit de collectiestukken getoond.

stalenboek met gevewen stoffen
stalenboek met geweven stoffen

De bezoeker kan de collectie op verschillende manieren te doorzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld selecteren op datum, maker, techniek en kleur. Naast interieur en mode bevat de collectie verrassende thema’s zoals fotografie en architectuur. Wie een persoonlijk verhaal heeft bij een object, kan dat zelf toevoegen aan de objectbeschrijving.

Geschiedenis De Ploeg
De Coöperatieve Productie- en Verbruiksvereniging De Ploeg is opgericht in 1923 in Bergeijk. Zij bestond onder meer uit een vegetarisch herstellingsoord en een bedrijf in huishoud- en later woningtextiel. Hieruit ontstond Weverij De Ploeg. In 1941 volgt de oprichting van meubelfabriek ’t Spectrum, dat tot 1974 aan De Ploeg verbonden bleef en later onder de naam Spectrum zelfstandig verder ging. In 1958 kreeg De Ploeg een nieuwe fabriek naar ontwerp van Gerrit Rietveld. De Ploeg ontwikkelde zich tot een toonaangevend bedrijf dat in hoog aanzien stond bij (interieur)architecten en vormgevers. In 2007 volgt de sluiting. De Ploeg komt in handen van Artex. Vanaf 2009 verschijnt het label De Ploeg weer opnieuw op de markt.

De collectie is de afgelopen jaren toegankelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van Mondriaan Fonds, Provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant, Gemeente Bergeijk, Spectrum en Stichting Vrienden van het Textielmuseum. Het vormt een onderdeel van een landelijk project ontsluiting vormgevingsarchieven.

Ga voor de online collectie naar collectiedeploeg.textielmuseum.nl _________________________________________________________________