Zwart, zwart en nog eens zwart

Erica Pach  woensdag 10 februari 2010

Jurkjes, broeken, jassen en blouses - iederéén draagt zwart. Zwart is gemakkelijk en, zo wil het verhaal, het kleedt zo lekker af. Maar is dat wel zo? Mooi niet, zegt imagostyliste Erica Pach. Zwart maakt massief en schept afstand.

Natuurlijk zijn er wel degelijk manieren om zwart mooi te dragen, óók als je een maatje meer hebt. Wil je je hullen in zwart? Lekker artistiek voor de dag komen? Lees dan Erica's tips en informatie.

The little black dress
Vanaf het moment Coco Chanel haar "little black dress" introduceerde, in 1926, staat zwart voor chique. De eerste LBD is een eenvoudige zijden jurk met weinig poespas. Chanel vindt dat mode zowel chique als functioneel moet zijn. Haar redenering: op zwart zie je geen vlekken en het jurkje moet iedere vrouw kunnen passsen. Simpel en toch sexy. De Amerikaanse Vogue betitelt de LBD als de “Ford” onder de japonnen. En net zoals Fords T-model auto is de LBD meteen een hit.

Chanel Little Black Dress - beeldresultaten bij Google


Lekker onderscheidend
Allerlei groepen gebruiken zwarte kleding om zich te onderscheiden. Kloosterlingen en religieuze voorgangers bijvoorbeeld. Maar ook in de jongerencultuur is zwart dé kleur. Denk aan de existentialisten in de jaren rond de tweede wereldoorlog, de punkers in de jaren tachtig van de vorige eeuw en de gothic’s tien jaar later. In de 21ste eeuw heeft iederéén zwarte kledingstukken in zijn of haar kast hangen. Lekker onderscheidend, inderdaad.

Gothic meisjes in Tokyo, beeld van Sainz, Flickr, creative commons
Zwart doet 't ook voor gothic meisjes in Tokyo

In creatieve kringen heet  zwart artistiek en zelfs mysterieus te zijn. Men onderscheidt zich graag van de rest van de wereld. Architecten en modemensen gaan veelvuldig in het zwart gekleed. Heeft zwart nog onderscheidend vermogen? In deze kringen zou je je pas onderscheiden als je iets kleurigs aantrekt.


Zwart kleedt af
Vooral mensen met een wat grotere maat blijken een voorliefde voor zwart te hebben. “Zwart is gemakkelijk. Het past overal bij. En het kleedt zo lekker af.” Is dat echt zo?

Kleedt zwart af?
Nee dus. Ben je vol, dan blijf je vol. Sterker nog: in zwart tekenen zich juist de contouren scherp af. Daardoor verdwijnt diepte, en word je een groot zwart vlak dat alleen visueel ruimte inneemt in de lengte - en breedte. Daardoor kom je op je omgeving over als massief. Oei! Dat was niet de bedoeling.

zwart kleedt zo lekker af
"zwart kleedt zo lekker af"

Mix stoffen en structuren
Vooral het matzwart van katoen, wol of corduroy maakt het massief omdat het de meeste ruimte opslokt en het minst diepte creëert. Je kunt zo’n groot zwarte vlak minder zwaar maken door met verschillende stoffen en structuren te spelen. Combineer mat met fluweel, zijde, satijn of een andere glanzende stof. Iets kleins als een ruche of glitters voor de dames of een zijden das voor de heren. Iets groters in de vorm van een bloes of overhemd. Of neem zwart met een klein werkje erin. Doorbreek in ieder geval dat grote matzwarte vlak!

Little Black Dress van Dior, herfst 2007. Foto door Cadorette, via Flickr cc
Jurk van Dior, 2007 - mix van stoffen en structuren

Iets te verdoezelen?
Wat nu als je toch iets wilt verdoezelen? Voor de dames is het  heel eenvoudig: kies donkere kleuren, zoals donkerrood, antraciet, bruin, blauw, paars of aubergine en combineer deze met lichtere tinten. Een diep donkerrode broek of rok met jasje en daaronder een top of T-shirt in lichtroze is mooi. Je kunt er ook voor kiezen de basis vrij licht te houden: lichtblauw met een donkerblauwe top of T-shirt eronder.

Door de donkere kleur dichter op het lichaam te dragen ontstaat diepte en breng je mooie contouren aan. In dat geval maak je gebruik van de donkere kleur om bepaalde dingen een beetje te camoufleren. Een aardige bijkomstigheid is dat je zo vriendelijker en benaderbaar over komt.

Mannen kunnen beter kiezen voor antraciet. Trouwens heren, zwart is voor obers!

Zwart is voor obers & punkers - foto Cherry Elcamino; via Flickr, creative commons

zwart is voor obers - en voor Johnny Rotten natuurlijk

 

Draag je vaak zwart? Dan geeft het ook aan dat je ben je een vastberaden persoonlijkheid bent. Je hebt graag de controle over jezelf en anderen. Je bent creatief en idealistisch. Je zult altijd afmaken waaraan je begonnen bent. Je bent een harde werker en houdt van problemen oplossen.


Zwart draagt jou!

Omdat zwart zo’n dominante kleur is, draagt het soms jou in plaats van andersom. Kijk naar een blondine of redhair. Eerst zie je zwart en dan pas daarboven het hoofdje. Het zwart slokt alle aandacht op; het contrast is te groot. Je wordt dus niet gezien en, in het slechtste geval, ook niet onthouden. Heb je donker haar en/ of een donkere huid, dan is het contrast minder groot. Maar ook dan geldt: helemaal in het matzwart, en je bent een massief zwart blok. Ook als je klein en tenger bent!

te groot contrast - foto door Idhren via Flickr, creative commons
Al dat zwart slokt de aandacht op. Waar blijf jij?
 

Autoriteit, afstand en agressie
Zwart schept afstand, is koel en oogt soms zelfs agressief. Het is een kleur om te dragen als je autoritair wilt overkomen. Als je op een receptie contacten wilt leggen, is zwart dus niet de meest geschikte kleur!

Mysterieus en sexy
Heeft zwart ook nog positieve kanten? Jazeker, de tint kan mysterieus en sexy kan zijn en macht uitstralen. Je zet waardigheid neer, evenals autoriteit, wijsheid, macht en soms verborgen rijkdom.

Zwart met mate
Houd je van zwart, draag het dan gerust. Maar doe het met mate. Als je contact wilt maken is een vriendelijker kleur meer op zijn plaats. En wil je slanker lijken? Dan doet een andere donkere kleur meer voor je dan zwart. 

foto door Heather Lucille - doorbreek die grote zwarte vlakte - beeld via Flickr, creative commons
doorbreek die grote zwarte vlakte

 

    Hoe houd je zwart zwart? Wastips!
    Zwarte katoenen T-shirts wassen in de wasmachine met een scheutje (goedkope) shampoo of met zout. Zwart blijft dan ook echt zwart. En het geeft niet af volgens sommige gebruikers. Je kunt ook natuurazijn toevoegen. Dat heeft als voordeel dat het ook kalkresten verwijdert.

    Zwarte kleding, in de wasmachine naspoelen met azijn inplaats van wasverzachter, dan komt het er als nieuw uit.

     

    Veel zwart, maar rood springt eruit! Foto van Melody Kramer via Flickr, cc