HKU start lectoraat kleur

redactie  donderdag 23 september 2010

installatie van Frank KoolenBeeldend kunstenaar Frank Koolen is vandaag benoemd tot lector 'Kleur in Context' aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Met dit nieuwe lectoraat wil de HKU de grote impact die het gebruik van kleur heeft in ons dagelijks leven een prominente plek in het kunstonderwijs geven.

Zo maakt bijvoorbeeld de reclame vaak dankbaar gebruik van de positieve invloed die kleur kan hebben. Heinekengroen staat voor de zuiverheid en helderheid van het water dat voor het bier wordt gebruikt. Ferrari-rood staat symbool voor kracht, passie, energie en macht.

Workshops en kleurenlab
In het nieuwe lectoraat Kleur in Context zal Frank Koolen onderzoek doen naar hoe de kleur van dingen van invloed is op de wijze waarop die dingen worden beleefd. Daarnaast krijgt het lectoraat een sterke praktische component. In workshops en kleurenlabs zal geëxperimenteerd worden met de werking van kleur. Het lectoraat wil daarmee een verbindende factor vormen tussen de HKU, instellingen uit de kunstwereld, vormgevingsbureaus en bedrijven. Zo kunnen bedrijven bij het lectoraat aankloppen voor een kleuradvies.

Frank Koolen
Frank Koolen (Maastricht 1978) is in 2001 afgestudeerd als bachelor Fine Art bij de HKU. Daarna vervolgde hij zijn studie aan De Ateliers en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Het werk van Koolen gaat sterk over ordenen en systematiseren. Kleur speelt daar, naast vorm, een cruciale rol in. Frank Koolen is zeer veelzijdig: hij maakt ondermeer video's, installaties, foto's, sculpturen en collages.