De modelburen en het Suze Mens-effect

Monique Shaw  woensdag 05 augustus 2009

Na mijn studeren als stylist aan de Amsterdamse Akademie Vogue komt een opdracht uit het Noorden binnenvallen. Da's mooi, want ik zat te wachten naast de telefoon. Ik was immers afgestudeerd?

We gooien een tuin om en buren worden ingezet als modellen. Suze Mens opent deuren en neemt mij beet. Kortom – aan het werk als zelfstandig stylist.

STYLINKHEMEL
Precies één dag na mijn diploma-uitreiking zit ik letterlijk en figuurlijk bij de telefoon. De acquisitie kan beginnen, ik ben nu gediplomeerd! Alsof een telepathisch fotograaf in het Oosten des lands dit aanvoelt. Om twaalf uur precies gaat de telefoon - of ik zin en tijd heb om een tuinproductie te stylen? Deze fotograaf heeft mijn profiel op stylink.nl gezien en denkt dat ik de juiste persoon ben voor deze opdracht. De vraag komt rechtstreeks uit de (stylink)hemel vallen!! Natuurlijk heb ik zin en tijd!

Diplomauitreiking Akademie Vogue, Amsterdam
uitreiking van mijn diploma; docent Cor Schrama zit naast me

TUINBROCHURE EN DE MODELBUREN – # 24 juni 2009
Wat wil de klant en wat is het doel? Stap 1 is bij een opdracht voor mij altijd: luisteren. Bij deze opdracht, in het kort, de wensen: een fotoshoot voor een brochure waarin een tuinkeuken met overkapping gestyled moet worden. Deze overkappingen zijn vaak vreselijk saai en clean; er moet een gezellige sfeer worden neergezet voor deze productpromotie in de vorm van een brochure.  

Overkapping, wachten op styling en de avond
de overkapping (vóór de styling voor de brochure, ook wachtend op het juiste licht...)

Roeien met modelburen
De opdrachtgever deelt mee dat uit budgettair oogpunt geen professionele modellen kunnen worden ingezet. De tuineigenaar met echtgenote en enkele buren doen dienst als model. Hmm. Ik pruttel. Volgens mij zijn goede modellen en dito visagie noodzakelijk voor een geslaagde (foto)productie, niets ten nadele van deze mensen trouwens! Maar goed, ok, het is niet anders, roeien met de riemen...

Dat is ook styling: sjouwen...
dit is ook styling: als sjouwende bouwvrouwen in- en uitladen...

Styling is diplomatie
# 1 juli 2009 - Collega Heleen en ik stellen op basis van alle informatie een moodboard samen, daarna reizen we af naar de shootlocatie in noordelijk Drenthe voor een oriënterend gesprek. Bij het betreden van de tuin – de shootlocatie – blijkt die vergeven van kitscherige Chinese lantaarntjes en andere, nogal ongedefinieerde souvenirs. Vol trots vertelt de tuineigenaar over zijn verre reizen. Niets mag van zijn plaats! Zijn dominante houding doen mijn haren recht overeind staan. Gelukkig slaat Heleen de juiste toon; na een half uur hebben we de restyling van de tuin in kaart. Met toestemming... Diplomatie en styling – een praktijkopleiding op zichzelf…

...en gesleep!
...en slepen met allerlei spullen, van planten tot tafels

Laat in de atmosfeer
# 8 juli 2009 - Om 06:00 gaat mijn wekker af. Stylen in het hoge Noorden. Na alle voorbereidingen rijden we ’s middags richting de locatie. Via Lochem, voor een tafel, vazen en prachtige boeketten die ik mag lenen van een bevriende bloemist. Pas rond 22.00 uur heeft het licht de juiste kleur (“lichttemperatuur”). De buren laten zich de meegebrachte wijn inmiddels goed smaken en gelijk hebben ze.

Detailfoto van uiteindelijke styling
detailfoto van uiteindelijke styling

Fotograaf Dirk Jansen legt zijn ziel en zaligheid in de productie en weet rond de gestylde overkapping een prachtige, sfeervolle ambiance te creëren. Met het inladen en terugbrengen van spullen, wegwerkzaamheden en omleidingen beland ik pas om 05:00 (!) uur veilig in mijn bedje.

Topshot voor brochure
de modellen die zo aardig waren om mee te werken,
maar natuurlijk geen professionals waren

Nou, moe!
De volgende dag horen we dat het reclamebureau, (= de opdrachtgever ) niet geheel tevreden is met de modellen, want “die zijn niet representatief genoeg”. Nou ja, zeg - die hadden ze notabene zelf uitgezocht! Pffff! Een wijze les: voortaan hamer ik op professionele modellen, een goede visagist, de basics. Het resultaat onderscheidt zich wel degelijk. I rest my case.

Gestylde overkapping in sfeervol avondlicht
de overkapping op toon, klaar voor de avondlijke shoot

SUZE MENS OPENT DEUREN - # 14 juli 2009
Door een van mijn vaste opdrachtgevers – een regionale glossy – word ik geboekt om Suze Mens modisch te stylen. Een cover en een reportage. Dat is weer wat nieuws voor me, een BN-er. De uitgever meldt dat ook bij storm en regen Suze er zomers op moet staan, inclusief de gesponsorde Bentley. Mijn schietgebedje naar de weergoden volgt.

Suze Mens poseert voor LEVEN!
Suze onder een bewolkte lucht...zou jij dat denken?

Vurige sloffen
Tsjonge – dat gaat een stuk makkelijker, stylen met een BN-er! Regionale winkeliers lenen verbazend enthousiast en supermakkelijk hun kleding uit. Ook de lakeien van de twee Noordwijkse Hotels van Oranje – shootlocaties – rennen zich het vuur uit de sloffen. Met name om Suze naar haar kleedruimte te vergezellen. Ha, ha, ik voel me zelf bijna een BN-er! Na mijn vingerknip staan de koffie en broodjes klaar.

Zwaar bewolkt en toch oogt het zomers...
deze BN-er houdt wel van een grapje ....

Lakei als illustratie
Meteen schakel ik zo’n lakei in voor de covershoot, hij brengt wat leven in het beeld met het openen van de cabrio voor Miss Mens. Erboven hangt regen uit een grauw wolkendek. Suze is trouwens goed geluimd en weet hoe ze zichzelf moet verkopen. Dat alleen al maakt de boel zonniger. Nu de modereportage nog.

Haatverklaring
Rond Suze heb ik winkelend publiek in een drukke winkelstraat nodig. Aan een paar pubers vraag ik of ze ook op de foto willen? Het jongste meisje zegt dat ze met die Suze Mens echt niet op de foto wil: “Ik haat haar!”. Oeps. Een beetje onplaatsbare lach verschijnt op Suze’s gezicht, terwijl ze mij broeierig aankijkt. Ik begin te zweten, dit is toch wel gênant.

Loslopende requisieten: lakeien en zussen
de loslopende lakeien worden meteen ingeschakeld

De minnares!
Suze legt uit dat dit haar (half)zusje is. Binnen een fractie van een seconde herinner ik mij alle berichten uit de roddelbladen over Harry Mens en zijn minnares. Dit is de geheime dochter! Wat een toeval dat ik nu juist haar pluk uit een willekeurig publiek. Wat nu?? Het meisje blijkt echter wel degelijk trots te zijn op haar bekende zus en werkt hierna goed mee. De stylist beetnemen, is dat een nieuwe sport? ;-)

Met Thijs Willekes, Juliette Vossen en Odette Schoonenberg
visagist (en mededirecteur van SoPR) Thijs Willekes, ikzelf, societylady en vriendin
Juliette Vossen en Odette Schoonenberg, directeur van SoPR

De boer op
Soms is het leven van een stylist net werken..Naast het sjouwen en regelen dat bij elke opdracht weer terugkomt gaat veel tijd zitten in het netwerken. De afgelopen weken ben ik tussendoor ook naar social events geweest zoals Taste Amsterdam. Maar ook spring ik regelmatig achter de computer. Van online netwerken in communitysites tot het bijhouden van wat er op bepaalde websites aan nieuws staat hoort onherroepelijk bij het vak.

Credits 
Fotografie tuin/overkapping: Dirk Jansen
Fotografie reportage Suze Mens: Wouter Keuris