Breien!

Breien in mode en interieur

Anna Borsboom  vrijdag 02 januari 2009

Breien is al jaren hot. Iedereen aan de breinaald! 

foto: Ivan Aguirre #knitted #hairdo
beeld: Ivan Aguirre


update: december 2014

3D open source breimachine
Designer Gerard Rubio ontwikkelde OpenKnit: een betaalbare, open source breimachine die binnen een uur een naadloos kleidingstuk fabriceert. Met OpenKnit kan iedereen zijn eigen kledingstuk ontwerpen en printen.

openknit - Gerard Rubio - open source knitting machine


Ariel Zuckerman
Technologie en traditie komen samen in deze gebreide lampen van Ariel Zuckerman

Ariel Zuckerman knitted lamps #knitting


Hugo Ribeiro
Croké is een collectie houten tafeltjes bekleed met gebreide plastic tasjes. Design: Hugo Ribeiro.

Breiwerk van plastic tasjes als bekleding van tafeltjes. Design: Hugo Ribeiro


3D-printer meets breimachine
Onderzoekers aan de Manchester School of Arts brengen 3Dprint- en breitechnieken samen. Het resultaat is een nieuwe structuur - een complete nieuwe dimensie zelfs- in gebreide stoffen.

Knitting & 3D-printing brought together

Knitting & 3D-printing brought together


The Row
In de collectie voor herfst/winter 2014 presenteert The Row een aantal indrukwekkende grove breisels. De Elfstedentocht bekijken was nog nooit zo comfortabel.

The Row aw 2014 knitwear


Gebreid glas
Niet echt gebreid, maar gegoten, deze glazen kunstwerkjes van Carol Milne. 

Carol Milne, knitted glass #knitting #glass


Marlies Dekkers
Fijne lingerie tegen een grofgebreid decor. De collectie van Marlies Dekkers in de Kunsthal (2013).

Marlies Dekkers - gebreid wandkleed #knitting #lingerie

Wooly heads van Louise Walker
update: 3 april 2013

Haar dat altijd goed zit! De gebreide pruiken van Louise Walker komen voort uit de combinatie van haar passie voor breien en haar interesse voor iconische kapsels uit vervlogen tijden. Meer van Louise Walker op www.louisewalkerphotography.com.

Louise Walker - wooly heads

Gebreide kroontjes
gebreide-kroontjes28 januari 2013

Voor je eigen (klein)prinsje of prinsesje, deze überschattige gebreide kroontjes. Uit Japan, dat dan weer wel, maar iets zegt me dat we ze binnenkort ook in Nederland kunnen verwachten.

#lichtgewicht

Gebreide bank

gebreide bank Kenneth Cobonpue
Kenneth Cobonpue

Nee, hij is niet letterlijk gebreid, deze bank van Kenneth Cobonpue; het stalen framework is bedekt met schuim dat is omwikkeld met textiel. De bank kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.


De truien van Loes
Rond 1955 begon Loes truien te breien. Als de trui af was vouwde ze hem op, deed hem in een zak of een doos en begon aan de volgende. De één na de ander. Met de truien bouwde Loes een muur om zich heen, voor haar een manier om te overleven. Haar huis raakte vol. In de zomer van 2012 ontdekte Museum Rotterdam deze schat en zorgde ervoor dat de truien een plek kregen in het verhaal van Carnisse. Loes deed afstand van 550 nooit gedragen truien, Museum Rotterdam zorgde voor het vervolg. In de vorm van de tentoonstelling Over Leven in Carnisse eind 2012 en de flashmob met de ongedragen truien van Loes. Een project van Christien Meindertsma.  


Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de Tweede Carnissestraat won in 2013 de Dutch Design Award in de categorie Autonomous Design.


Gebreide winkel
Compleet gebreide voorgevel van kinderschoenenwinkel Meys op de Amsterdamse Scheldestraat. (februari 2012)
Gebreide gevel, kinderschoenwinkel Meys


Theemuts - maar dan anders

theemuts van Charlotte Hensen-Lok
Theemuts van breikunstenaar Charlotte Hensen-Lok. Meer fraais op theemutsfeest.com.


Brei je eigen hond
Altijd al een hond willen hebben? Grijp je kans: the Guardian geeft "Knit your own dog" uit, een  boek vol patronen voor honden. Adorable, toch? Het boek is Engelstalig, als je om een vertaling verlegen zit raadpleeg je gewoon even stylinks online woordenboeken.

Brei een hond!


Krukjes van Claire-Anne O'Brien
Geinspireerd door de structuur van breiwerk ontwierp de Ierse kunstenares Claire-Anne O-Brian deze krukjes. Het materiaal: schaaps- en lamswol, die ze zowel handmatig als met de machine verwerkte. Om erg hebberig van te worden!

krukjes van Claire-Anne O'Brien


Guerilla knitting
Da's nog eens een decor om je plaatjes in te draaien. Via Craftscurator.com

Voor de diehards: ring van Els Cuvelier
Edelsmid en grafisch ontwerper Els Cuvelier combineert wol en ziver in dit sieraad voor fervente brei-fans. Ze maakt nog heel veel ander fraais trouwens. Haar website: www.decuv.nl

Ring van Els Cuvelier 

Hoe visualiseer je warmte? Met breiwerk natuurlijk!
In dit stop motion filmpje van slechts 37 seconden wordt warmte en comfort binnenshuis gevisualiseerd door middel van oprukkend breiwerk. Fantastisch!

Zeker zo interessant is om te zien hoe het filmpje geproduceerd is. Het blijkt opgenomen in 4 dagen tijd. Hier weten echter zeker dat het  nog veel langer duurde om al dat breiwerk te maken!


Breiend uurwerk
Siren Elise Wilhelmsen is een in Berlijn wonende Noorse ontwerpster. Van haar hand is deze ongelofelijke "365 Knitting Clock". Iedere dag breit de klok een stukje verder aan de das - een rij per half uur - die na een jaar op lengte is. De klok helpt je dus niet om op tijd op je afspraken te komen maar benadrukt de vergankelijkheid: "the year that has past is this year's scarf, next year is the thread still unknitted". Website Siren Elise Wilhelmsen

KNITTING CLOCK 


Breiwerkjes voor de ultieme fotostyling
Amerikaanse fotografe Daniela Edburg heeft in haar meest recente show als thema breiwerk. Op surreele wijze en met een dramatische sfeer geeft Edburg haar show een uniek karakter. Bij het bekijken van haar werk word je nieuwsgierig naar het verhaal omtrent de eenzame hoofdpersonen die in scenes en landschappen omringd zijn door breiwerk. 

 

werk van Daniela Edburg

 

 

werk van Daniela Edburg


 

Knit-tet
KNIT-TET heeft breitechniek vertaald naar modern interieurtextiel. Dat levert hebberig makende gebreide handdoeken, badjassen en accessoires op! Ontwerp: Studio van der Scheer. Website KNIT-TET.


Jared Flood: breien voor kerels
Als je denkt dat breien alleen voor vrouwen is, dan heb je het helemaal mis. De mannelijke brei sensatie op dit moment in de Amerikaanse handbrei wereld is niemand anders dan de getalenteerde handbrei ontwerper Jared Flood. Zijn klassieke en tijdloze patronen zijn alom bekend bij het hardcore breiende publiek en hij is een veelgevraagde spreker bij vele brei-evenementen in Amerika. Zijn werk is te volgen op zijn super populaire blog "Brooklyn Tweed". 

daar word je warm van, zo'n breiende man


Wollen condooms: not for birth control
Jij houdt je man toch ook een beetje warm in de winter? Do not use for birth control!

gebreid voorbehoedmiddel - (zou 't kriebelen?)
Wooldom door Mind what you wear 


Knitted Knikes
Da's vast een hoop werk geweest, deze gebreide Nikes. Een project van THIS IS studio voor  Nike78.

gympantoffeltjes, zou Kees zeggen 


Miniatuurbreien: Althea Crome
Althea Crome breide mooiste truien en vesten voor de hoofdpersoon van de stop motion film Coraline van regisseur Henry Selick (Walt Disney, 2009). In miniatuur. Coraline is immers een vingerpopje. Hoe Crome het doet is te zien in onderstaand filmpje. Volgens Wikipedia gebruikte ze breinaalden van de dikte van mensenhaar :-S Wie doet haar dit na??

Wool and the gang
Ga je zelf aan de gang met breien? Er is genoeg informatie online, al is veel daarvan in het Engels. Laat je daardoor niet afschrikken, pak die breipennen en begin gewoon. Dat dat breien überhip (en mooi natuurlijk!) is zie je als geen ander bij Wool and the Gang. Ze verkopen on line kant-en-klare breisetjes (knitkits) zodat je direct kunt beginnen.

Twee linker handen? Geen tijd? Geen zin? Wool and the gang verkoopt ook "Ready to wear".

- website WoolandtheGang

Gebreide broek
Deze panties zijn van de in Londen gevestigde Orla Savage. Ze studeerde in 2008 af aan het beroemde Central Saint Martins. Foto's van haar eindexamenshow (en die van vele anderen!) zijn te zien op catwalking.com.

(Het is hoe dan ook een geheel nieuwe kijk op het concept "gebreide broek")

de gebreide broek, maar dan anders

gebreide lampen van Woollight

Gebreid licht
Lampencollectie Knitlight is ontworpen door het Nederlands kunstenaarskoppel 'beeldenbouwers'. Knitlight is gemaakt van gebreide kous. De lamp heeft een open structuur. De draad van het breisel bestaat uit een set van drie kleuren.
 
De productie van de lampen is van begin tot eind handwerk en wordt met aandacht door Beeldenbouwers zelf gedaan in eigen atelier.

Collectie knitlight lampen

 


Onderstaand filmpje staat garant voor een goed humeur. Breister Marjolein struikelde erover en dacht meteen aan ons. Wat een eer! 

 


Etsy: alles handgemaakt
Etsy.com is dé webshop voor handgemaakte items. Ook veel breiwerk natuurlijk! Bijvoorbeeld in de shop van Yokoo Gibran (mooie grove breisels) en die van Beau and Marigold (tactiel en sensibel). Beau and Marigold houden ook een weblog bij: beauandmarigold.blogspot.com/

werk van Yokoo Gibran (links) en Beau and Marigold (rechts) 

Wintercollectie Craig Lawrence 

 

Craig Lawrence was met zijn 24 jaar waarschijnlijk een van de jongste ontwerpers op de London Fashion Week. Zijn PR-bureau noemt hem - naast 'the enfant terrible of the enfants terribles' - the answer to all stylist’s prayers.

Zo'n PR-bureau moét natuurlijk overdrijven, maar een beetje gelijk hebben ze wél. Jammer wel dat het budget niet toereikend was om een fatsoenlijke website te maken; Craig doet het nog gewoon met een profiel op MySpace.

wintercollectie Craig Lawrence

 
Craig Lawrence op London Fashion Week 2009

 

Johan Ku - knitwear uit Taiwan
Johan Ku begon als grafisch ontwerper en deed daarna zijn BA en MA in fashion en textile design. In 2005 begon hij zijn eigen studio: de Johan Ku Design Studio.

knitwear van Johan Ku 

Turks breien

Turks breien
Opvallende decoratieve patronen én speciale technieken, dat is Turks breien. Onderstaande sites geven je een quick start voor fantastische breisels:

 


Fantastische jas van de Deense Christel Seyfart, die zich ook laat inspireren door traditionele Turkse patronen en technieken.

 

Jas van Christel Seyfarth

Vertalingen & woordenlijsten
Daar zit je dan, met zo'n prachtig breipatroon in het Turks, Duits, Frans of Engels. Wat nu? Gelukkig vind je op stylink.nl een hele serie links naar woordenboeken en lexicons en andere nuttige zaken. 

brei je eigen mol! 

Brei een mol
Deze mol komt van het weblog van F. Pea, die zichzelf omschrijft als 'another feminist who knits' (en lid is van de vereniging 'knitters for Obama'. Iedere vrijdag zet ze een gratis patroon op haar weblog.

Andere aanraders:

Subversive knitting: David Cole
De Amerikaanse kunstenaar David Cole maakte tientallen werken onder het motto 'extreme lace and subversive knitting'. Hiernaast een plaatje van een installatie van twee kraaninstallaties die een enorme Amerikaanse vlag breien (zie ook het filmpje op YouTube). Ook van zijn hand: babykleertjes van in Irak gebruikte bulletproof kevlar, en breien met geladen geweren.

subversive knitting van David Cole 

Als breien een obsessie wordt... filmpje!

When knitting becomes an obsession, animatiefilm van Laura Neuvonen (Finland) uit 2005.

 
beeld van Studio van der Scheer

Gebreid interieur
Ook gebreid meubilair is helemaal hip. Zo heeft Studio van der Scheer (what's in a name) de bonnet ontwikkeld, een muts van 100% morinowol die over poefvormen wordt getrokken. Studio van der Scheer is ook verantwoordelijk voor het prachtige gebreide huishoudtextiel van KNIT-TET.

Flocks, de ontwerpstudio van Christien Meindertsma heeft prachtige gebreide poefs en vloerkleden.

aan dit vloerkleed kwamen 18 merinoschapen te pas - foto van theseflocks.com 

ontwerp van Sandra Backlund

Sandra Backlund
Ze won vele prijzen met haar ontwerpen, foto's van haar ontwerpen stonden in i-D magazine, Vogue en Nylon en ze werkte voor Louis Vuitton. De Zweedse Sandra Backlund is über hip! De basis van haar sculpturale mode ligt echter in het ambacht: haken en vooral breien. Bekijk haar -letterlijk - fantastische collecties op haar website: www.sandrabacklund.com.

Tentoonstelling Knitted Worlds
De associatie van breien met een vrijetijdsbesteding door oudere dames is hardnekkig. De tentoonstelling Knitted Worlds in het Audax Textielmuseum Tilburg liet een andere kant zien. Gepresenteerd werden installaties, experimentele mode, foto´s en videowerk van kunstenaars en vormgevers uit Europa en de Verenigde Staten. Rode draad van de expositie was de verbeelding van politieke, sociale en artistieke vragen.

Beeld hiernaast: "kitchen" (2007) van Desiree de Baar

Audax Textielmuseum

Knitted Worlds in het textielmuseum 

Canadeese gebreide straatnaambordjes 

Gebreide straatnaambordjes in Canada
De Canadese kunstenares Lauren Marsden breide straatnaambordjes voor elke straat waar ze gewoond had in Victoria. Meer projecten van haar (waaronder graffity met bloemen en bomen als aanplakzuil) op www.laurenmarsden.com

inspiratie op Flickr

Inspiratie via Flickr
Ook op Flickr leeft de breinaald. Een paar inspirerende groepen:

Londen: gebreid nachtclubinterieur 
bordello-bar-net-walls-knittted-bar-interiors

Sam Buxton breide samen met textielkunstenaar Emily Hiller het nieuwe interieur van een nachtclub in Soho, Londen. 
 

Bauke Knottnerus maakte deze gigantische 'draden' waarmee - al dan niet gebreid - interieurproducten kunnen worden gemaakt. Meer mooie projecten op www.baukeknottnerus.nl.

Armband van Felieke van der Geest 

'Avatar' van Chrystl Rijkeboer 

Nederland breit
Het beeldend kunstenaarsduo Jan ter Heide en Evelien Verkerk is al langer actief op de breinaald. Foto's van hun tentoonstelling 'knitted landscape' (2007) zijn te zien op hun website.

Felieke van der Geest maakt fantastische sieraden waarin ze breiwerk combineert met edelmetalen, kunststof en (half)edelstenen. 

Ook kunstenares Chrystl Rijkeboer maakt gebruik van breitechnieken om haar verbazing over het menselijk leven tot uitdrukking te brengen.

Gezellig samen breien? Patronen ruilen, elkaar nieuwe technieken leren terwijl je een koffie verkeerd of biertje drinkt? Sluit je aan bij een van de meer dan vijftig Stich 'n Bitch breiclubjes in Nederland. 

De Dutch Knitters organiseren allerlei cursussen en workshops. Twijnend breien, toveren met de rondbreinaald, Estlandse breitechnieken... alles onder het motto 'breien is chocolade voor de geest'. 

Breien voor & van de hond
Ook voor je hond - the ultimate accessory - brei je natuurlijk een hip truitje. En een béétje hond levert ook genoeg haar om een trui voor jezelf te breien! 

brei ook een truitje voor je hond! 

pruiken breien
Beeld van Sally Edelstein

Breipatronen
Wie wil nou niet zo'n setje warm - en sexy! - ondergoed? Heel veel (ook vintage!) breipatronen:

lekker warm ondergoed... 


allemaal breisels

Laat je inspireren door deze geweldige breisels!

Filmpjes
Ook op Youtube wordt wat afgebreid. Van instructiefilmpjes (hoe brei je een hiel in een sok) tot animatiefilmpjes - er zijn zelfs complete (Engelstalige) channels voor breifilmpjes!

Qua hip & stylish een aparte vermelding voor de filmpjes van Vogueknitting. Armbanden, tassen, sjaals, hoeden en mutsen... je wordt er hebberig van!

vogue knitting 

Breiwerk is ook de basis van dit prachtige filmpje van Sara Cox: "Don't Let it All Unravel".

Meer van haar werk op www.sarahcox.n


Deze pagina stamt uit de oertijd van stylink (2008!) en wordt nog af en toe aangevuld en bijgewerkt. Heb je voorbeelden van (echt) vernieuwende toepassingen van breiwerk? Stuur maar door: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.