Eindexamenexpositie mode & textiel KABK DEN HAAG

Monique Shaw  dinsdag 07 juli 2009

Voor Stylink bezocht Monique Shaw de eindexamenexpositie mode & textiel van het KABK. Overal waar ze kijkt ziet ze even blije als vermoeide eindexamenstudenten. De net afgestudeerde talenten Twan Meijerink en Ireneo Ciammella zijn vol enthousiasme over hun opleiding - ook al vergelijken ze die met een gesloten inrichting. Het verschil tussen KABK en een opleiding als ArteZ? "Den Haag is conceptueler en exclusiever." Mode als kunst.

Een bezoek aan deze gerenommeerde academie stond al heel lang op mijn verlanglijstje.  Niet alleen vanwege het gebouw aan de Prinsessegracht - voor mij synoniem met kracht en inspiratie – maar ook vanwege de fascinerende en inspirerende gemeenschap van aankomend kunstenaars en ontwerpers. Met het grootste gemak had ik wel twee dagen kunnen rondzwerven door de catacomben van deze kunstacademie in Den Haag. Ik heb mijn keuze beperkt tot de eindexamenexpositie mode & textiel.

Den Haag goes New York 
Mijn stylingantenne wijst me de direct weg naar de gigantisch grote witte tent op de binnenplaats van het KABK gebouw. De entourage en het decor doen mij denken aan de New York fashion week  in Bryant Park vlakbij het “garment district” waar ik enige tijd geleden ben geweest. Door het heldere licht kunnen de presentaties goed beoordeeld worden en proef ik daadwerkelijk “jong” talent.

Diploma en verder
Overal waar ik kijk zie ik vermoeide eindexamenstudenten die aan het genieten zijn van hun diploma en de welverdiende rust. Na hun presentaties  vertellen talenten Twan Meijerink (22) en Ireneo Ciammello (25) vol enthousiasme over het modevak en hun opleiding.

Twan Meijerink en een van zijn ontwerpen

ontwerp van Twan Meijerink & Twan zelf

Gesloten inrichting
Twan: “De academie is een soort gesloten inrichting. Op de afdeling mode en textiel komt eigenlijk niemand van buiten. We zitten dus 24 uur op elkaars lip. Daardoor kan het soms heftig te keer gaan bij de presentaties. Studenten van andere afdelingen weten eigenlijk niet eens dat we bestaan, totdat we een presentatie of andere creatieve uitspatting geven. Dan zijn ze vol bewondering en verbazing.”

Klein bedrijf
Volgens Ireneo Ciammello ligt de lat van de modestudenten op de KABK steeds hoger. “Vroeger lag de nadruk op puur het eindproduct, maar tegenwoordig telt echt alles, van schoen tot kapsel. Niet alleen je ontwerp moet perfect zijn maar ook de presentatie voor de pers, de vormgeving en de calculatie van je project. Je bent hier eigenlijk  net een klein bedrijf.”

Ireneo Ciamella

Ireneo Ciammello en een van zijn ontwerpen

Eigenheimers en vreemde eenden
De modestudent denkt eerst aan de studie en dan pas aan hoe hij zelf eruit ziet. De gemiddelde student mode en textiel kleedt zich niet anders dan een student van interieur of fotografie. Volgens de eigenheimers is de mode-afdeling van de KABK “een vreemde eend in de bijt” ten opzichte van modeacademies als Artez in Arnhem: Den Haag is conceptueler en exclusiever.

Twan: “Wij denken niet in doelgroepen, dat is eigenlijk een “vies” woord. Wij denken wel in beelden en personen maar niet in specifieke doelgroepen.” De mode word hier gezien als een abstracter iets; mode wordt meer naar kunst verheven. De opleiding stelt zeer strenge eisen waardoor uiteindelijk slechts de besten de eindstreep zullen halen.

Dat de afdeling zo’n hoge kwaliteit aflevert is met name te danken aan drijvende kracht Eric Verdonk. De studenten steken hun lof voor hem niet onder stoelen of banken. 

ontwerp van Myrte ara Kilian
ontwerp van Myrte Ara Kilian

Kennis van materialen en historisch onderzoek 
Deze nieuwe generatie modestudenten denkt dieper  na en doet veel research  in zowel  materialenkennis als het historisch gegeven van een concept om hierna te kunnen experimenteren. Voor de research gaan de studenten o.a. naar beurzen in Milaan, Parijs, Duitsland en Venetië. Ze vinden dat een goed onderbouwd proces nodig is om tot een wel doordachte uitvoering te komen.

ontwerp van Amy Jadine van der Veer
Werk van Amy Jadine van der Veer

Toekomstplannen
Twan gaat zijn eigen label opzetten in New York en Ireneo is geselecteerd om een masteropleiding (womanswear)  aan de befaamde Londonse Saint Martins college of Art and Design te volgen.  Van beiden zullen we zeker nog veel  horen..

Aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is het mogelijk te studeren in richtingen ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen, Post Graduate Course Industrial Design, Textiel en Mode, interactive/media/design. Type en Media.