Creatief middelbaar onderwijs in Rotterdam

redactie  dinsdag 18 januari 2011

Voor muziek en dans bestond het al jaren: middelbare scholen die voorbereiden op kunstonderwijs op HBO-niveau. Nu kunnen jonge creatieve talenten zich ook voorbereiden op een opleiding in een van de beeldende kunsten.

Naar Amerikaans voorbeeld starten in Rotterdam twee magnet schools', middelbare scholen waar creatieve talenten zich kunnen voorbereiden op een studie in toegepast design of beeldende kunst. De scholen hebben in samenwerking met de Willem de Kooning Academie een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Het Grafisch Lyceum in Rotterdam had al eerder een MBO-opleiding art & design, die voorbereidt op een kunstopleiding op HBO-niveau.

Lyceum voor Beeldende Vormgeving
Het Lyceum voor Beeldende Vormgeving (LBV - onderdeel van LMC Voortgezet onderwijs) biedt zijn leerlingen de unieke mogelijkheid om een complete havo/vwo opleiding te combineren met het ontwikkelen van hun talenten op het gebied van de beeldende kunst en toegepaste vormgeving. Voor leerlingen die van plan zijn later naar één van de kunstacademies te gaan is deze school een uitstekende voorbereiding. Ook leerlingen die later een andere opleiding gaan volgen zullen dankbaar gebruik maken van hun creatieve vorming.

Op het Lyceum voor Beeldende Vormgeving zullen leerlingen in alle klassen 10 uur per week les krijgen in allerlei vakken die met beeldende vormgeving te maken hebben. Vakken als tekenen, schilderen, kunstgeschiedenis, filosofie, digitale media en beeldende vormgeving zullen daarbij aan de orde komen. Ideeontwikkeling is geen apart vak maar een basisvak voor alle kunstvakken. Mode en fotografie zijn een onderdeel van het vak beeldende vormgeving en ideeontwikkeling. .

Thorbecke Creative Highschool
Karakteristiek voor Thorbecke Creative Highschool is een programma van zowel binnen- als buitenschoolse activiteiten. Het
onderwijsprogramma van TCH is toegankelijk voor alle leerlingen, ongeacht  het niveau. Het  programma bestaat uit  6 uur, waarvan 2 uur buiten de normale schooltijd. Leerlingen die kiezen voor de Thorbecke Creative Highschool worden automatisch lid van de Thorbecke Factory, een werkplaats voor kunstzinnige producties. Na 2 of 3 jaar TCH kan de leerling nog doorgaan met zijn creatieve ontwikkeling: op het vmbo met het vak tekenen, en op havo of vwo met het kunstvak Beeldend.

Grafisch Lyceum Rotterdam (MBO)
Het Rotterdamse Grafisch Lyceum biedt verschillende opleidingen op MBO niveau 4 aan, die goed aansluiten op een HBO-vervolgopleiding. In de opleiding mode en trends bijvoorbeeld leer je alles over styling, trendwatching, grafisch vormgeven, 2D ontwerpen, conceptdenken, marketing en cultuurgeschiedenis. Bij de opleiding Art & Design kunnen talenten zich op allerlei gebieden ontwikkelen: grafisch vormgeven en DTP, illustreren, schilderen, fotografie, grafiek, ruimtelijk ontwerpen, animatie of video.

bron beeld: website Thorbecke Creative Highschool