Mode: hergebruik en innovatie materialen noodzakelijk

Textielindustrie onderzoekt milieuvriendelijke productiemethoden

Claudia Hulshof  maandag 22 november 2010

Hergebruikt polyester en gesprayde zonnecellen op je jas. Twee voorbeelden uit de ontwikkeling van duurzame modematerialen. In dit artikel een overzicht van nu beschikbare duurzame modematerialen, inclusief toekomstvisies van experts. Verrassend is het droog verven met CO2 en kleur door specifieke weeftechnieken. Een nieuwe mindset in het ontwerpproces lijkt onvermijdelijk!

Milieu, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn staan te veel onder druk. Ook wie het zou willen, kan in de toekomst niet meer om duurzamere materialen heen voor productie en/of consumptie. Onveranderd: we willen goed èn mooi. In de ontwikkeling van modematerialen zijn zowel de revival van hernieuwbare natuurlijke materialen als de recycling van synthetische materialen te signaleren.

Duurzame modematerialen 
Hennep // Tencel // Linnen // Biologische katoen // Brandnetel(vezel) // Biologische wol // Gerecyclede Polyester. Dat zijn ze, op een rij. Hennep is oersterk, Tencel heeft geen schadelijke chemicaliën nodig en biologische katoen kost maar een paar procent meer dan de reguliere variant. Om maar wat te noemen.

Duurzamer materialen zijn dus nu al beschikbaar, maar wat staat ons in de nabije toekomst te wachten?

Energierijke stoffen en kleur door weeftechniek
‘In de toekomst zullen we vooral alternatieve energiebronnen vermengd met textiel zien,’ zegt Simone de Waart van Material Sense. Zonnecellen in je jas bijvoorbeeld, die je smart phone opladen terwijl jij over straat loopt. Ook wordt momenteel geëxperimenteerd met zonnecellen die je over textiel sprayt. Ook zullen we gekleurd textiel zien dat niet geverfd is, maar dat door de manier van weven kleur krijgt. In biomimicry-onderzoek zijn al cases ontwikkeld, zoals naar voorbeeld van de blauwe vleugels van de Morphotexvlinder.

Blauwe jurk zonder kleurstof van Donna Sgro

Blauwe jurk, gemaakt zonder kleurstof van Donna Sgro (van Ecouterre

Verven met planten, verven met CO2
‘Niet alleen de stoffen, ook de kleurstoffen zullen milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar moeten worden,’ aldus Marita Bartelet van Ecological Textiles. Rubia Pigmenta Naturalia is een Nederlands bedrijf dat deze verven ontwikkelt. Uit de wortels van de meekrapplant zijn nu al rode en roodbruine kleuren mogelijk, aan geel- en groentinten wordt gewerkt. Het bedrijf Dyecoo heeft een verfproces ontwikkeld waarbij geen water meer nodig is, maar CO2 wordt gebruikt. Maar liefst 95% van de CO2 wordt opnieuw gebruikt.

Textiel geverfd met rubia

Textiel geverfd met rubia (bron: Ecotex)

Van nieuwe mindset naar nieuwe ontwerptechnieken
Bartelet: ‘Op de langere termijn zullen ketens geheel gesloten moeten worden, er mag niets verloren gaan, alles moet opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit brengt een enorme logistieke operatie met zich mee.’ Fioen van Balgooi van het bedrijf Refinity merkt op ‘dat niet alleen de materialen, maar ook de technieken moeten worden vernieuwd, waardoor onze materialen recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Want als je nu bijvoorbeeld zeefdrukt met synthetische inkten op een natuurlijke stof, dan mix je de twee cycli. Hierdoor kun je de stof niet biologisch afbreken en de verf niet recyclen. Er is dus vooral een nieuwe mindset nodig waarbij we anders gaan ontwerpen, waarbij we van te voren nadenken over de ontwerpkeuzes die we maken.’