Interieurontwerper Eric Kuster: van middenmoter naar lifestyle-icoon

Monique Shaw  maandag 15 juni 2009

Je kunt geen woonblad opslaan of interieurvormgever Eric Kuster verschijnt. Kusters stijl wordt gekenmerkt door een internationale, luxe uitstraling: grote banken, witten, bruinen, hout, goud. Van Buenos Aires tot Moskou – zijn stijl spreekt mondaine wereldburgers aan. Stylink ontmoet de ontwerper in zijn imponerende showroom/woonhuis in het loofrijke Huizen. Deze fanatiek liefhebber van schoonheid aan het woord. Eric Kuster.

Van middenmoot naar passie
“Ik was niet het braafste jongetje van de klas maar wel een stille middenmoter. ‘Viel niet echt op, beetje een grijze muis. Als tegenreactie op mijn doodnormale jeugd in een doorsnee dorp heb ik deze middle-of-the-road-mentaliteit voorgoed vaarwel gezegd. Ja of nee, zwart of wit, uitgesproken. Dat ben ik. Niet van dat halve werk. Ik houd ook van uitgesproken mensen met passie.”

Eric Kuster, interieurontwerper
Eric Kuster

Liefde voor schoonheid
“Interesse in vormgeving kreeg ik door de mode. Eerst had ik bijbaantjes in mode-zaken, daarna kreeg ik ook een intensieve corporate training tot bedrijfsleider in de herenkleding. Dat viel mooi samen met mijn handelsopleiding die ik daarvoor had gedaan en met mijn liefde voor mooie stoffen. Mijn werk is mijn leven en dat leven draait om schoonheid. Zelfs de mensen die nu voor mij werken kies ik ook daarop uit, los van hun professionele kwaliteiten natuurlijk. Dat weten ze ook, hoor. Ik ben allergisch voor lelijkheid.”

Eric Kuster, wingchair Viceroy
wingchair Viceroy 

Tevredenheid staat voor stijl
“Veel ontwerpers en stylisten vinden het creatieve proces leuk en verkoop moeilijk. Dat is jammer, want je moet het daar wel van hebben; de schoorsteen moet roken. Ik merk dat het ondernemerschap in mijn bloed zit. Het zoeken van de balans tussen commercie en concept is een spannend spel. Wel staat voor mij de tevredenheid van de klant altijd voorop. Goede communicatie met en respect voor die klant zie ik als mijn belangrijkste handelsmerk, misschien nog wel meer dan mijn ontwerpstijl. Als je klanten hebt als Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder is dat zelfs noodzakelijk.”

Eric Kuster - cocktailbar ARC, Amsterdam
cocktailbar ARC, Amsterdam

Wereldse buzz in wereldsteden
“Mijn ouders gingen voor hun tijd best veel op reis, een paar keer per jaar. Duitsland, Zwitserland, Spanje. Dat heeft mij uiteindelijk een echte wereldburger gemaakt, met een brede blik. En met een soort mondiale intuïtie – ik voel de buzz en energie in steden goed aan. Zoals van Moskou, een stad die ik meteen ook een van de leukste wereldsteden vind. Rusland heeft een enorme ontwikkeling meegemaakt en speelt daarom mee op het wereldtoneel. Inspirerend! Mijn stijl is internationaal, mijn opdrachtgevers zijn dat ook. Mensen die gewend zijn aan reizen en communiceren in verschillende talen, in verschillende culturen.”

Eric Kuster - sofa Delano
sofa Delano

Klanten worden vrienden
“Voordat ik een opdracht realiseer wil ik zoveel mogelijk weten over hoe de klant leeft of de ruimte gebruikt. Bij particulieren wil ik weten wat de gezinssituatie is: honden, kinderen, werk/leven gecombineerd, hobbies, leefgedrag. Ik leer de klant echt kennen, dat vind ik belangrijk, cruciaal zelfs. Idem voor de indeling van het huis. Ik werk vaak een aantal maanden zeer intensief samen met deze klanten, in veel gevallen worden het zelfs vrienden. Vaak zijn dit ook succesvolle mensen met een passie. Dat klikt. Soms niet en enkele keer geef ik daarom een opdracht zelfs terug.”

Eric Kuster - restaurant Hel Badpaviljoen
Restaurant Het Badpaviljoen, Domburg
(Onderscheiden als "Best Interior Design 2008',
door Venuez Hospitality & Style Awards - red.)

Eric Kuster - Metropolitan, Amsterdam
Metropolitan, Amsterdam

Vreemdgaan
“Interieurvormgeving is mijn core business. Geen enkel interieur is een kopie van de vorige.  Of ik vreemdga? Haha. Ja en nee. Ik heb al tuinmeubelen ontworpen. En ben nu bezig met een fashion line. Ik denk na over een geurenlijn. Ik zie mezelf daarom steeds meer als een ontwerper van lifestyle, niet alleen van interieurs. Dus is het ook weer nee, het is een logisch gevolg van wat ik nu al doe. Maar langzaam en goed, niet van: grote stappen, snel thuis.”

Eric Kuster - restaurant Zussen
Restaurant Zussen

Lifestyle in evenwicht
“Ik ben extreem perfectionistisch en daar draafde ik zelfs zo in door dat ik last kreeg met mijn gewicht en gezondheid. Ik woog veel te weinig, at snel wat van de benzine-pomp. Dat ging niet langer. Daarom komt elke werkdag Ralph Moorman langs en maakt een kok elke dag gezonde maaltijden voor mij en mijn team. Ralph komt dagelijks naar mijn kantoor/huis als personal trainer en lifestyle-adviseur. Hij heeft De Hormoonfactor geschreven en zorgt dat op basis van zijn training en visie en met de juiste voeding mijn lichaam in evenwicht blijft. Dat was ook nodig want ik was mezelf aan het uithollen. Hij is net zo fanatiek in zijn vak als ik in het mijne, haha.”

Eric Kuster - Discotheek Jimmy Woo, Amsterdam
Discotheek Jimmy Woo, Amsterdam

Eric was here
“Ik houd van extremen, van de stad en de woestijn. Maar ik zoek in mijn interieurs en stijl altijd weer de balans. Het verhaal moet kloppen, mijn stijl is ook mijn identiteit. Ik wil mijn handtekening zetten bij alles wat ik doe.”

» Site Eric Kuster