Kleurprognose zomer 2012 van Lidewij Edelkoort

De aarde als inspiratiebron

Yildiz Celie  maandag 29 november 2010

Lidewij Edelkoort haalt de inspiratie voor de kleurkaarten en sfeerbeelden voor zomer 2012 uit de aarde. Haar zomerkleuren doen winters aan. Donkere aardetinten naast een schaars palet van lichten en enkele uitschieters in goud en de kleuren van edelstenen. Edelkoorts kleurkaart met term en toelichting.

Kleuren # Zomer 2012 // “The Future is Tomorrow”

Chalk
Romantisch wit, offwhite, van parel tot zandkleur. Chalk heeft als rustieke tint een bijzonder grote impact. In vormtaal komt er een verandering van het t-shirt naar de shirt/ bloes. In textiel: bamboo, viscose en biologische katoen.

Sand
Het zachte zand, voelbaar tussen de tenen. In vele tinten vindbaar op de aarde: van zachte beige naar goudgeel tot roodbruin. In textiel: Ongebleekt katoen, zijde en  stof bespoten met zonnecellen.

Chalk - kalkkleuren in allerlei variaties

Rock
Grijs vs terracota. Graniet-look, active wear, de backpack/ rugzak is een modestatement (overlevingskleding). In textiel: mengvormen van nylon en katoen.

Earth
Een losse styling, primitief durven zijn. Neutrale kleuren mengen met die donkere teinten die de aarde heeft. In textiel: linnen en voiles.
Root: Verbonden met de aarde. Haakwerk, lokaal. ‘Revival of the fittest’. Offwhite, oranje en donkerbruin.

Fossil
Als foto’s uit het verleden, de toekomst voor kleding. Avant Garde, Iris van Herpen. In textiel: 3D (printen), volume, stevige materialen en laseren.

Aardekleuren maken het palet

Water
Blauw komt overal in terug. Zeewater heeft meerdere tinten, denk aan fluïditeit en aquarel. Lichte, transparante stoffen en denim gewassen in zeewater dat geen zonlicht heeft gezien.

Crystal/ precious/ agaat
Glans en parelmoer. Felle en zachte kleuren. Transparant en geslepen. De kracht van Het Zijn. In textiel: pailetten, strass en (bijvoorbeeld) cashmere herenstof, geweven met lapis lazuli.

Pigment
Felle kleuren in mooi materiaal. Heldere kleuren. Verven met natuurlijke pigmenten.

Natuurlijk platsics - enkellaarsjes van Vivienne Westwood

Plastic
Nieuwe plastics van natuurlijke materialen. Felle kleuren. In textiel: recycling van polyester en stoffen gemaakt van petflessen.

Fuel
Petrol, olie in het kleurpalet van een pauw... Goudgeel, rood, glanzend blauw en zwart. Ook donkerte van de mijnen en vuurspuwende vulkanen. In textiel: gladde materialen,  gecoate materialen, leerachtig.

Burger Box Gold Locket van Ruth Bellotti (label: chinny chin chin)

Gold
Geel is het nieuwe zwart, want de zon gaat heel belangrijk worden. Energiewinning, hoop. Goudgeel, glans, detail. In textiel: gouddraad, prints, mooie geverfde stoffen.

Meteoriet
3D, futurisme en biomimicry. Bouwen, vooruitkijken. Losmaken van oude structuren. In textiel: stevige materialen, beschermend. De wetenschap in ontwikkeling.

beeld: Flickr CC  - Mouse, Stuck_in_Customs