Duurzame kinderkamers tegen allergie en astma

No22  zondag 08 mei 2011

Duurzaamheid heeft ook de wereld van kinderkamerontwerp bereikt. Het is opvallend hoeveel merken de duurzame punten van hun ontwerpen of collecties benadrukken. Het is zaak kaf en koren te scheiden. Ook zijn er goede ontwikkelingen: zo zijn er voor kinderen met een allergie prima materialen en collecties te vinden om hun kamertje leuk en verantwoord te stylen. Een trits tips!

Een flink deel van kinderkamercollecties wordt overgoten met een duurzaamheidsausje; verantwoord is een erg breed begrip geworden. Duurzaamheid binnen het interieur gaat meestal nog over ‘goed’ hout (FSC-keurmerk), stoffen van biologische herkomst en de letterlijke duurzaamheid, dus hoe lang een product meegaat. Heel soms valt de term ‘cradle to cradle’.


kartonnen huis van Tooko

Erfstuk ook duurzaam?
Als een meubel tijdloos is en van grootouders via ouders naar kleinkinderen gaat valt dat nu ook direct onder de noemer duurzaam. Zonder te kijken naar materiaalkeuze en productiewijze. Echt mooi zou zijn als een meubel is gemaakt van goedgekeurde biologische materialen, een lange levensduur heeft en CO2-neutraal is geproduceerd. Kan dat meubel ook nog eens hergebruikt of verantwoord worden afgevoerd? Dan pas heb je een cradle-to-cradle (C2C) product.

Verbannen stoffen
Er zijn echter bestaande en nieuwe opties in te zetten voor jouw styling. In kinderkamers en voor kindermeubelen gebruikt men al langer verven op waterbasis en zijn gevaarlijke stoffen (als lood en chroom) verboden. Da’s dan wel vanuit gezondheidsnormen, maar toch. En kindermeubelen uit FSC-karton zijn vaker vanuit gemak ontstaan dan vanuit de ecologische gedachte maar wel een uitkomst.

 
van links naar rechts:
ecodesign Stools van A-dem - Way Basic van David&Luna - restyled kindermeubel van James Howlett  

Ontwerp voor het leven
Gelukkig zien we wel steeds vaker een verschuiving naar echt verantwoorde producten. Eco-meubels voor kinderen worden gemaakt van sterk hout voor een lange levensduur. Ze zijn zo ontworpen dat ze meegroeien van baby naar puber tot ontwerpen die zelfs gebruikt (kunnen) worden in een heel leven. Ook MDF wordt vaak gebruikt voor kindermeubelen.

MDF op harsbasis
MDF wordt gemaakt van houtrestafval (dan wel met FSC-keurmerk natuurlijk). Helaas wordt MDF nog te vaak verlijmt met lijm op formaldehyde-basis. Deze stof kan vrijkomen wanneer het meubel warm wordt en is dan giftig. Tegenwoordig zijn er nieuwe soorten als eco-board. Gemaakt van restafval uit de landbouw, zonder giftige harsen en dus een C2C-product. Wanneer MDF is verlijmd met natuurhars is het 100% verantwoord en te recyclen.

   

l: kartonnen stoel "Feed Away van Belkiz;
r: massief beuken stoeltje van Kidson Roof 

Damp-open tegen allergie en astma
Als je als stylist een dergelijke opdracht krijgt, is het kind eigenlijk de klant: zo’n kinderkamer is dan een bijzondere verantwoordelijkheid. Steeds vaker zijn kinderen allergisch en/of astmatisch. Door isolerende materialen blijft er teveel vocht in de woning achter: vrij spel voor huisstofmijt en schimmels. Gebruik damp-open materialen, dan blijft de lucht in huis droog. Voor een echte verbouwing zijn er bijvoorbeeld gipsvezelplaten. In decoratie zijn er verschillende hippe opties.

Verantwoorde verven
Damp-open verfmaterialen zijn bijvoorbeeld leemverf, kalkverf  en gewone binnenverven op natuurlijke basis. Merken als Aquamarijn en Keim hebben diverse producten voor wanden, plafonds en vloeren. Biosil van Keim is zelfs hypo-allergeen en beschikt over een anti-allergie certificaat. Deze verf is zeer geschikt voor toepassing in slaapkamers, scholen en ziekenhuizen. Studenten van de Design Academy ontwierpen het Eco-behang van Graham & Brown:  geprint op 100% FCS papier met inkt op waterbasis.


Green Lullaby

Alternatieve vloeren
In vloerbedekking is de keuze nog breder. Bamboe is een grassoort dat verhout en is een goed alternatief voor houten vloeren. Kokos, sisal, zeegras, papier, leder en wol zijn basismaterialen voor zachte vloerbedekking. Desso is één van de producenten van tapijt die op ecologisch vlak een voorsprong heeft. Voor een aantal producten hebben zij een cradle-to-cradle productieproces opgezet. Zij hebben 100% recyclebare ruggen en ook het textiel zal binnenkort recyclebaar zijn.

Waar vind je dat?
Steeds vaker zie je in reguliere winkels een aantal eco-producten staan. Bouwmarkten daarentegen blijven een beetje achter. De druk van de consument (“heeft u ook…”) en van interieurstylisten en –profs (“levert u ook…”) kan ook retailers en zelfs fabrikanten een zetje geven. En dat kan geen kwaad, want zeg nou zelf, allergieën en astma…het zal je kind maar wezen.

Etalage No22