International Lifestyle Studies: mijn stage

Mariska Verspuij  vrijdag 05 oktober 2012

International Lifestyle Studies (ILS) is voor velen nog onbekend. ILS is verdeeld in twee delen; brede basis en inhoudelijke specialisatie. De basis bestaat  uit de zes lifestyle-sectoren gedurende de eerste 2,5 jaar; Health, Leisure, Appearance, Living, Food & Human Movement. De inhoudelijke specialisatie is gericht op minimaal twee lifestyle-sectoren die je als student zelf mag kiezen in het 3e studiejaar. Dan is er nog een half jaar Major Minor waarmee je je kunt onderscheiden van je medestudenten. Je kiest een verbredende minor die aansluit op ILS. Het 3e jaar is er een meewerkstage. Wanneer je gaat afstuderen heb je weer een stage, je afstudeerfase.

lifestyle
 
Er zijn vier kerntaken binnen de opleiding; trends analyseren, lifestyle-concepten ontwikkelen, diensten/producten realiseren en adviseren/begeleiden implementatie. Kwaliteit van leven loopt als een rode draad door de opleiding omdat hier ten alle tijde rekening mee gehouden moet worden bij het ontwikkelen/implementeren van nieuwe diensten en concepten. Hierbij komt de mentaliteitsgroep ook aan de orde, een concept of dienst wordt namelijk in de markt gezet voor een desbetreffende doelgroep.
Momenteel ben ik bezig met mijn meewerkstage. Ik werk 5 dagen in de week mee met Irene vermeulen (ABCD/Craftscurator). Ik mag veel zelfstandig doen en krijg hulp waar nodig. De stage is een goede spiegel voor mijzelf om te kijken waar ik momentaal sta. Ik zie heel duidelijk de punten waar verbetering nodig is. Deze punten zijn nu de aandachtspunten gedurende de rest van de stage.
 
mariska-door-irene
Mariska Verspuij gefotografeerd door Irene Vermeulen tijdens Elle Inside Design
 
Waar ben ik momenteel in mijn persoonlijke ontwikkeling? Wat zijn mijn aandachtspunten?  Door mijn, tot nu toe, opgedane kennis over mentaliteitsgroepen en trends kan ik meedenken voor verschillende opdrachtgevers en projecten. Visueel moet ik sterker worden, hoe vertel of onderbouw ik een verhaal met beelden? Daarnaast is Photoshop een programma waar ik verder in moet duiken, soms moeten beelden bewerkt worden om ze bruikbaar te maken voor een presentatie.
Design is voor mij een doorlopend ontwikkelingspunt. Design gericht op hand-made,  sustainable in de sector living/wonen. Tijdens de trendresearch bij ABCD/Craftscurator bouw ik kennis op over retailers, importeurs en designers in (Sustainable) Design. Ik merk hier al ontwikkeling in doordat ik vaker het product bij de designer kan plaatsen. Leuk om te merken. Ik gebruik daarnaast Google Reader waar ik verschillende blogs volg die schrijven over Design. Zo kom ik aan nog meer kennis.
Mijn volgende ‘missie’ staat uiteraard alweer klaar, ik wil mij meer gaan verdiepen in het visuele aspect. Ik vind het altijd erg inspirerend wanneer iemand zijn verhaal kan vertellen of onderbouwen met (sfeer)beelden. Ik bekijk verschillende blogs en websites om inspiratie op te doen en beelden te verzamelen die ik kan gebruiken. (Wanneer iemand hier tips over heeft zijn deze altijd welkom.)

ils
International Lifestyle Studies is een opleiding die je in beweging houdt. Je wordt steeds getriggerd om nieuwe dingen te doen. Verder zul je je interesses tijdens de opleiding verder moeten uitbreiden en ontwikkelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de mate van ontwikkeling en waar je je focus legt. Het werkveld bevind zich (grotendeels) in de creatieve sector waar steeds ontwikkeling zal plaatsvinden. Houd jezelf in beweging en zie ontwikkeling als een must!

 

- Jongeren Lifestyle Model
- Brochure Lifestyle Studies Fontys
- Mariska Verspuij op Twitter
- Eerder blog van Mariska