Discussie: toetsen van visagieopleidingen!

Hilde Schuemie  dinsdag 15 februari 2011

De opleidingenmarkt voor visagisten kent flinke wildgroei. De groep aan visagisten groeit daarom veel te hard en het aantal visagisten dat onder de maat presteert dito. Eigenlijk zouden visagieopleidingen zelf examen moeten doen om het (onlangs geïntroduceerde) examen van Anbos te mogen aanbieden. Dan is de student niet steeds de sigaar en wordt het visagievak beschermd. Vind jij dat ook of juist niet?

Visagist is (net als stylist) een vrij beroep, dus kan ook iedereen een cursus of opleiding aanbieden. Los van kennis van zaken of praktijkervaring. Mensen die visagist willen worden en op zoek gaan naar een opleiding zien door de bomen het bos niet meer. Maar er gloort hoop…lijkt het…

Ambitieus branchediploma Visagie
Sinds dit jaar wordt het examen Branchediploma Visagie afgenomen op verschillende scholen. Dit examen is (mede) tot stand gekomen door branchevereniging voor schoonheidsverzorgers Anbos, die ook haar naam aan dit examen heeft verleend. Het diploma moet: a) een keurmerk worden voor scholen en visagisten, b) resulteren in erkenning van het vak visagie, en c) uitmonden in een erkend diploma door het Ministerie van Onderwijs. Een nobel streven, want er zitten vele kanten aan ons vak.

Vakeisen voor een visagist
Als visagist moet je conceptueel kunnen werken, en kennis hebben van belichting, materialen, morfologie, vormgeving en kleuren(leer). Je moet creatief zijn en alle stijlen en technieken kennen en bewust kunnen toepassen: als je alleen extreme make-up, glamour of klassiek kunt opbrengen is het te beperkt. Ook moet je met alle huidskleuren kunnen werken. Commercieel en psychologisch inzicht is overigens ook geen overbodige luxe - je werkt met mensen en met opdrachtgevers die een product willen verkopen. Of dit nu een kledinglijn, dienst, visie, film of videoclip is.

Veel van een te laag niveau
Schrikbarend is dat er visagiedocenten zijn die studenten vertellen dat fotografen kringen, slordige lijnen et cetera wel wegfixen met Photoshop. Hebben deze zogenaamde docenten überhaupt enig idee hoeveel tijd dat kost? En dus: hoe duur dat is? Buiten dat - waar is het eergevoel? Het niveau van te veel afgestudeerde visagisten is dan ook bedroevend laag. Zelfs kennis van essentiële zaken - zoals corrigerende make-up, de juiste schaduwen, highlights en accenten aanbrengen - ontbreekt vaak volledig…

Zwakke plek: iedereen mag toesten
Terug naar het Anbos-examen. Voorlopig kan élke school meedoen. Het idee hierachter is dat de slechte scholen vanzelf door de mand vallen, hun bestaansrecht verliezen en zichzelf opdoeken. En precies daar zit de zwakke plek. Scholen die nú roeptoeteren dat zij een ´landelijk erkend diploma´ aanbieden, zijn dus niet per se ook goede scholen. Helaas kunnen studenten daar pas achter komen als zij het examen doen. Scenario: school voldoet niet aan de exameneisen van het Anbos en student zakt als een baksteen. Geld, tijd, inzet, illusie armer.

Celebs snappen het belang wel van echt professionele visagie,
vraag maar aan Jennifer Lopez bijvoorbeeld...

Checkpoints opleidingen
Wanneer weet je als aankomend student dan wel of een opleiding goed is of niet? Een paar tips. Koop een gerenommeerde glossy en vergelijk de foto´s met het portfolio van jouw toekomstig docente/n en leerlingen. Komt de make-up overeen? Dan is het niveau (waarschijnlijk) goed. Verwerf met het bijwonen van een les een goed beeld van het lesgeven en de sfeer. Bied je aan als make-up-model aan op de opleiding van je keuze.

Toets om te mogen toetsen?
Maar is het voor ons vak en die student niet beter en logischer om de opleidingen te toetsen? En uit te sluiten van het eerdergenoemde Anbos-examen als hun curriculum onder de maat is? De aanstaand student kan er dan vanuit gaan dat elke school die het Anbos-examen volgt ook daadwerkelijk de lesstof aanbiedt die zorgt dat hij of zij het diploma kan halen….

Als visagist ben je er niet met één stijltje; je moet van
vele markten thuis zijn: van een goede basis make-up tot glamour.
(fotografie: Herman van Gestel, make-up: Dainora)

Jouw mening?!
Ik hoop met deze column ook een discussie los te maken en mensen aan het denken te zetten. Graag ook jullie ervaringen en ideeën. Wat mij betreft wordt het weleens tijd dat we van onze eilandjes afkomen, meer solidair worden met elkaar en voor ons vak opkomen!