Verbinding centraal bij Salone di Milano

CF retailadvies  dinsdag 19 april 2011

Salone di Milano presenteert dit jaar voor de 50-ste keer. Dat is te merken, de exposities zijn indrukwekkender dan ooit. Waarbij ook opvallend veel creatief talent van Nederlandse bodem komt. De expositie trekt jaarlijks in slechts vijf dagen tijd zo'n 295.000 bezoekers en telt 2.500 exposanten telt; ruim meer dan de designexpositie in Beijing met 200.000 bezoekers en 1.650 exposanten. Salone di Milano is wat mij betreft een echte ‘must see’ voor liefhebbers van design, interieur en innovatie.

Wat mij opvalt tijdens deze Salone is dat veel thema’s betrekking hebben op verbinden of ‘connect’. Verbinden in de letterlijke zin, van materialen en mensen, maar ook in minder letterlijke zin door een geheel nieuwe ontwerp vorm laten zien, die vaak onstaan is door co-creatie.


Ding! by LOADED

Voor mij het beste voorbeeld is LOADED. LOADED herbergt nieuw werk van 15 startende ontwerpers van de ‘School of the Art Institute’ uit Chicago’ en exposeert onder bezielende begeleiding van Helen Maria Nugent en Jim TerMeer in de Spazio van Rossana Orlandi. De rode draad die LOADED in deze expositie laat zien is de historie en de tastbare eigenaardigheid van ijzer en suiker.
Voor mij laat Ciara Taylor met Ding!, caffeinefueledrobot, een van de meest opvallende product ontwerpen van suiker zien. Ding! is een fysieke, kleurrijke vertaling van het hedendaagse gaming gedrag. Iedere kleur draag een boodschap die varieert van ‘share!’ in de kleur; fris groen met de tekst; tweet, like, check in, blog, or otherwise let your friends know about LOADED en ‘power up!’ in de kleur lila met de boodschap; enjoy a coffee with someone during the milan furniture fair. In het wit ‘represent!’ met de boodschap; wear your badge with pride during the milan furniture fair. Alle kleuren hebben een gemeenschappelijkheid, ‘they want to connect’.

Swedish love stories
Zweeds architectenbureau Tengbom daarentegen is de samenwerking voor ontwerp en productie aangegaan met Gemla, een van de oudste Zweedse meubelmakers. Zij laten een vertaling van het thema ‘The spirit of innovation’ zien. Als basis voor het ontwerpen van deze stoel/ bank is uitgegaan van de typisch Zweedse caféstoel maar dan met een behoorlijke twist. Om hout in deze vorm te bewerken en te laten functioneren is gedegen ervaring en expertise nodig. Het resultaat mag er zijn; een zitmeubel dat maar liefst acht zitplaatsen verbind.

The spirit of innovation volgens Tengbom

 

Swedish love stories


Assembly Seats
Een ander opvallende bank, ‘Assembly Seats, de Horseshoe’ is gemaakt door Roel Huisman uit Amsterdam. De collectie van Assembly Seats heeft een haast architectonische uitstraling op zijn omgeving. Door de bank te plaatsen in een (open) ruimte ontstaat een prettige intimiteit maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid om contact te houden met de omgeving. De bank combineert traditie met high-tech en is modulair. Walnoot en ‘Ash’. De materialen zijn geperst en afgewerkt met een epoxy. Door het gebruik van epoxy ontstaan uiteenlopende mogelijkheden wat vorm en afmetingen van de bank betreft.


Assembly seats ‘Horseshoe’ a place to connect


Patronen van Hendrik’
Hendrik’ is een initiatief van Van Riet Ontwerpers in ‘s-Hertogenbosch en exposeert in Milaan onder de vlag van Tuttobene. Geïnspireerd door het werk van de schilders Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh ontwierpen zij een aantal moderne, tegendraadse dessins.  Diverse co-createurs hebben zich inmiddels door Hendrik’ laten inspireren en zijn een co-creatie met Hendrik’ aangegaan, onder  andere schoenenontwerper Jan Janssen, kunstenaar Marc Mulders en couturier Addy van den Krommenacker. Maar ook is er behang van BN International, keramiek van Manita Kieft e.a., sieraden van Corina Rietveld en Ingeborg de Groot, hoeden van Liesbeth van Well en industrieel ontwerp van Matthijs Vogels.


Moodboard dat het patronenproces van Hendrik’weergeeft

Hergeboorte van ‘Meccano’
Melle Koot van Design Studio laat onder de vlag van Tuttobene tijdens deze Salone een proto type van een multi berken triplex tafel genaamd ‘Make a New Table’ voorzien van opvallend zichtbare en tastbare verbindingen zien. De verbindingen en het gebruikte materiaal geven diepte aan het ontwerp. De constructie roept bij mij sterke meccano herinneringen op. Door de verbindingen ontstaat een flexibele tafel vorm die in meerdere ruimtes inzetbaar is.


Meccano tafel en Melle Koot ‘at work’


Bambica wandmeubel, Tortona


Zoals gezegd verbinden of ‘connect’ als thema in alle vormen en vaak verantwoorde materialen was tijdens de Salone di Milano van 2011 duidelijk aanwezig. Hierbij worden soms bestaande constructies als ‘Meccano’ hergebruikt en herleven schilders van lang vervlogen tijden. Co-creatie is slechts een samenwerkingsvorm die voor mij wederom bewijst dat het bundelen of verbinden van kennis, inzicht en gedachten kan leiden tot eigentijdse resultaten.

CF retail, is het bureau voor helder, inspirerend en pragmatisch concept- en innovatie advies op het gebied van product, presentatie en implementatie in consumenten omgevingen. Kijk voor additionele informatie op www.cfretailadvies.nl of op www.retailinspiratietour.nl of bel 06 22991709.