Milaan 2019: tips & must sees. Andiamo!

Van 9 tot en met 14 april gaat het weer los in Milaan met de jaarlijkse designbeurs waar mensen van over de hele wereld op af komen. Voor de handel, natuurlijk, maar vooral ook voor de inspiratie: nieuwe producten, ontwerpen en ideeën; lezingen, workshops en ontmoetingen en - uiteraard - goed eten en drinken. Voor zowel newbies als veteranen is de Salone een overweldigend spektakel. Daarom zetten we een reeks tips en must sees voor je op een rijtje - zonder te pretenderen compleet te zijn overigens. Maar zo heb je in ieder geval een beginnetje. Andiamo! 

Ventura future exposition hall #milandesignweek #basemilano 
Een van de hotspots in Milaan: BASE Milano, waar Ventura Future volgende week neerstrijkt

Milaan: beurs & binnenstad

De beurs zelf, Salone del Mobile, vindt plaats in het congrescentrum Fiera Milano in de voorstad Rho en is met zo'n 370.000 bezoekers uit 188 verschillende landen de belangrijkste designbeurs ter wereld. Dat zal allemaal wel, maar wat 'Milaan' zo de moeite waard maakt, is de metamorfose van de hele stad in de periode van de beurs: heel Milaan staat dan in het teken van design. De exposities, presentaties en events in de stad zijn net zo de moeite waard als de beurs zelf. Waan je een Milanees (m/v) en trek je eigen plan! 

collage furniture moodboard interior design eclectisch interior design collage met stoelen, lampen, schilderijen en weefkunst #interiordesign #salonedelmobile #lamps #shades #chair #wall #painting #collage #eclectic #modern #jacobdebaan #jaimehayon #milanovo
Links: Jaime Hayon x &Tradition, (te zien bij The Preview); Midden: Zero Pendant lampen van Jacob de Baan voor Uniqka (te zien bij Ventura Future); Rechts: wall hanging van Mila Novo (te zien bij Masterly)

Wat te zien op de beurs? Tips van Craftscurator 

Laat je niet weerhouden door de grootte van de beurs zelf. Er is voor iedere professional wat wils. Irene Vermeulen – aka Craftscurator - begint haar Milanobezoek altijd met een bezoek aan de Salone zelf: "Hoezeer ik ook van het ontdekken van kleine en obscure exposities houd, sla ik toch de 'echte' beurs in Rho niet over. Daar begin ik altijd mee - dan heb ik de grote merken alvast gehad, en kan ik de grotere tendensen al zien. Ben dan wel heel selectief welke hallen ik bezoek." Irene kijkt vooral uit naar nieuwe ontwikkelingen in handmade en sustainable design op het gebied van wonen en interieur. Dit zijn volgens haar de must-sees van de Salone del Mobile in Rho:

  • hal 16 voor Moroso en Nani Marquina
  • hal 20 voor Vitra en Kartell
  • hal 22 voor Kvadrat
  • hal 22-24 voor de "jonkies" van Salone Satellite

Jaime-Hayon-Nanimarquina #rug #jaimehayon #nanimarquina
Tapijt, ontwerp van Jaime Hayon voor Nani Marquina, te zien in hal 16

In de stad - Ventura Future: prikkelend en spannend

Het grote succesnummer van vorig jaar komt weer terug: Ventura Future. Op een grandioze locatie – een expositiehal van 3500 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen – heeft (het van oorsprong Nederlandse) Ventura Future gekozen voor een nauwe samenwerking met BASE MILANO; een cultureel project dat zich richt op innovatie en kruisbestuiving van de creatieve industrie.

De missie van Ventura Future is het exposeren van jonge designers die het lastig vonden om tussen de traditionele designbobo's van de Salone del Mobile te komen. Gemixt met gevestigde namen zoals Marcel Wanders levert dit spectaculaire resultaten op. 

Zona Tortona - Tips van Jacob de Baan

Volgens Jacob de Baan – een Nederlandse ontwerper met meer dan 25 jaar ervaring in productontwerp en visuele communicatie voor onder meer het Van Gogh Museum, Pols Potten, Rijksmuseum en Heinen Delfts Blauw – is ook Ventura dé place to be. Zijn lampen voor het label uit Istanbul -Uniqka- zijn er te vinden.

ventura future milaan 2019 #design #milano #2019 #venturafuture
Een paar van de designers op Ventura Future - vanaf links met de klok mee: Form and Seek Studio, Richard Yasmine, Studio Klarenbeek & Dros met Krown en Atelier Luma, Pascale Theron Studio en Design Wanted. Collage: Nina de Haan.

Jacob de Baan:

 "Ventura Future is niet te missen tijdens een bezoek aan Salone del Mobile. Het is een Nederlands initiatief maar dat wil zeker niet zeggen dat er alleen maar Dutch Design te vinden is. Wel is het naast Masterly een van de Nederlandse 'hubs'.

De hoofdstraat van de het Tortona-gebied (waar Base Milano staat), de Via Tortona, zit vol met presentaties van ontwerpers en ook met restaurantjes en cafeetjes waar rond lunchtijd en ook zeker aperetivo-tijd de hele straat vol staat. Bijna een soort Koningsdag-sfeer, heel feestelijk."

 Tenslotte zegt de Baan: "Dan zou ik nog mijn collega-ontwerpers voor Uniqka willen noemen, Debbie Wijskamp en Isabel Quiroga. Zij zullen heel spannende nieuwe dingen laten zien op Ventura Future. Daar kijk ik ook naar uit."

In de stad: Masterly Milano, Dutch Design op z'n fraaist

palazzo paleis francesco turati in milaan met zuilen en binnenplaats in geeltinten #yellow #columns #palazzofrancescoturati #milan #light #art #design #dutchdesign #masterly
Palazzo Francesco Turati – de locatie van Masterly, the Dutch in Milano

Onder de titel Masterly - The Dutch in Milano presenteren Nederlandse ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven, ontwerpbureaus en collectieven zich in het Palazzo Francesco Turati in het centrum van Milaan. Een feest voor het oog met een Dutch touch dus. Een absulute aanrader! 

collage in delftsblauw met bloemen, lichte tinten en kleuren, keramiek, vaas, kast en bellende vrouw voor de kathedraal in milaan #denim #blue #royalblue #flowers #industrial #design #productdesign #fashion #cathedral #sunglasses #calling #tulips #dutchdesign #salonedelmobile
Links: design van Eigengijs, Midden: Stefan Gross, Rechts:  denim streetstyle voor de Duomo in Milaan #ootd

Het aanbod in het paleis is heel breed; voor wie niet kan kiezen alvast wat tips:

Cor Unum, Palazzo Francesco Turati kamer 27
Cor Unum is hét Nederlandse centrum voor keramische kunst en zal dit jaar - al voor de 65e keer - het beste laten zien van Nederlandse keramisten en designers. Met de werktitel Future/History, heeft Cor Unum designers gevraagd hoe designs uit het verleden het hedendaagse designvocabulaire beïnvloedt. Een gelaagde en spannende opdracht die de kijker uitnodigt tot reflectie. Kom naar Cor Unum als je wilt zien hoe de designers Satyendra Pakhale, Bas van Beek, Roderick Vos, Studio Rens, David Derksen, Kiki van Eijk en Kolk&Kusters invulling hebben gegeven aan deze opdracht.

Salon Stylink x Masterly Milaan
Even bijpraten met collega's en je tips uitwisselen - dit móet je zien - in Milaan? Kom donderdag 11 april naar het Palazzo Turati voor een cocktail en een hapje; in de adembenemende setting van het paleis ontmoet je oude bekenden en nieuwe gezichten, ontdek je het beste wat Dutch Design te bieden heeft en laad je je op voor nog een ronde in de stad. Sorry, de salon is helemaal volgeboekt. Er komt beslist een volgende keer! 

Studio Kalff, Palazzo Francesco Turati kamer 16
De glaskunst van designer Roos Kalff bevindt zich op het snijvlak van moderne kunst en historische designs. Het werk van Studio Kalff is functioneel, duurzaam, poëtisch en prachtig :)

collage met bruintinten en helder glas met houten auto, lampen, glaskunst en masker van textiel #hutten #salonedelmobile #lighting #pendants #dark #brown #light #color #design #historical #face #textile #eyes #ar
Links: Ride on van Richard Hutten voor Ikonic toys, Midden: glaskunst van Studio Kalff, rechts: textielkunst van Joana Schneider, vertegenwoordigd door Rademakers Gallery - alles te zien bij Masterly, the Dutch in Milano

Ikonic Toys, Palazzo Francisco Turati Kamer 25
Ikonic Toys presenteert allerlei nieuwe, speelse ontwerpen, onder meer: nieuwe duotoonwagens van Floris Hovers, mobiele vogels van Luca Boscardin, puzzels van Joost Swarte en Studio Kars + Boom,'ride on', een auto van Richard Hutten (zie hierboven). Jacob de Baan: "Ik ga zeker naar de auto van Richard Hutten kijken. Sowieso een te gek merk, met heel mooi kleurgebruik en tijdloos van vorm."

In de stad – exposities en museumbezoek

Craftscurator Irene Vermeulen raadt aan om ook exposities en musea te bezoeken. "Interessante samenwerkingen zijn altijd te vinden: Jamie Hayon x & Tradition bijvoorbeeld, of Formafantasma x Dzek. Of de tapijten die Nordic merk Henzel lanceert in een oude kasjmier fabriek in Isola. Henzel zal ook te zien zijn bij Rossana Orlandi - een hotspot die geen Milaanganger mag overslaan."

collage van het leven in de stad milaan #collage #streetstyle #lady #car #street #tram #building #architecture #art #fondazioneprada #gold #gallery #luxury #milan2019
Links: Milanese streetstyle gefotografeerd door de Sartorialist; Midden: de tram in Milaan; Rechts: Fondazione Prada

Ook museumbezoek hoort bij de Milaan experience, vindt Craftscurator: "Deze keer sla ik een bezoek aan Fondazione Prada niet over, en ga ik zeker naar de Triennale, het museum in Parco Sempione. Daar is op dit moment de tentoonstelling Broken Nature, gecureerd door Paola Antonelli. Aan de subtitel Design Takes on Human Survival kun je al ontlenen dat dit geen lichte kost is: de tentoonstelling onderzoekt de beschadigde en verdwenen natuurlijke eco-systemen, en bekijkt hoe door design en creatieve processen reparaties gedaan kunnen worden, of nieuwe systemen kunnen ontstaan. Of, tja, hoe we een elegant einde der mensheid kunnen ontwerpen..."

De inwendige mens

Overal in Milaan kun je uitstekend eten en drinken, maar Bar Basso moet je minstens één keer bezoeken. Ontwerper Jacob de Baan: "Voor een borrel na afloop trekt elke ontwerper, inkoper en agent naar Bar Basso. Dat past natuurlijk allemaal nooit, dus het hele plein ervoor staat ook vol."

Bar Baas
Dat kan ik ook, dacht Maarten Baas. Hij tovert zijn favoriete Ristorante Pizzeria Dinky om tot een nieuwe installatie bij Ventura Centrale. Het restaurant wordt gevuld met honderd felroze Maarten Baas 101-stoelen (een limited edition!) die hij ontwierp voor Lensvelt. Bij Bar Baas eet je prima pizza en pasta, en de locatie - tegenover het centraal station en daarmee Ventura Centrale - is perfect. 

Tot slot - links & resources

We zeiden het al: dit is geen complete gids van alles wat er te doen en te zien is in Milaan - die bestaat ook niet - maar een overzicht van zaken waar wij ons op verheugen. Meer links en resources hieronder:

Je kunt Anna tegen het lijf lopen op

mud australia milan 2019 still life #mudaustralia #ceramics #stilllife 
Mud Australia exposeert voor het eerst in Milaan

Salone del Mobile 

Fuorisalone biedt overzichten en kaarten per district en interessegebied, bijvoorbeeld

Laat het gebeuren. Kijk wat je tegenkomt. Onderga de schoonheid, het avontuur; La Dolce Vita!