100 jaar Bauhaus - tentoonstellingen & meer

Nina de Haan  maandag 18 maart 2019

In 1919 opende het Bauhaus zijn deuren, een academie voor kunstenaars, architecten en industrieel ontwerpers met als motto 'Kunst en techniek – een eenheid'. Hoewel Bauhaus maar 14 jaar heeft bestaan, was (en is!) de school bijzonder invloedrijk en een onuitputtelijke bron van inspiratie. Reden voor een reeks tentoonstellingen, publicaties en studiedagen. 

100 jaar #bauhaus #weaving #textile #textiledesign #color
Detail van staal ‘A slightly inaccurate but nonetheless lightly entertaining story of the Bauhaus’. Kunstenaar: Koen Taselaar. Foto: Josefina Eikenaar / TextielMuseum

Alles is design

'Form follows function', 'alles is design', 'less is more' en 'design voor iedereen' – de designfilosofie van het Bauhaus heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. Ook het concept van 'Gesamtkunstwerk' komt bij het Bauhaus vandaan: bij de totstandkoming van een ontwerp moesten alle disciplines worden aangesproken. Dus behalve architectuur en grafisch ontwerp ook ballet (video), decorbouw, schilderkunst, fotografie, typografie, pottenbakken, metaalbewerking, glas-in-lood, timmer- en weefkunst. Want terwijl de industrialisering steeds sterker oprukte vonden de Bauhausler hun inspiratie ook in ambachten.

bauhaus products cradle teapot #design #bauhaus #color
Basisvormen in Bauhaus-producten: wiegje Tecta door Peter Kellertheepot door Marianne Brandt

Nadat de school in 1933 werd gesloten door de nazi's (die Bauhaus een elitaire broedplaats voor communisten en anarchisten vonden) zagen veel Bauhausler zich gedwongen het land te verlaten. Velen vetrokken naar de Verenigde Staten; een aanzienlijk aantal vond zijn weg naar Nederland.

#bauhaus #lamp #tables #interior #accessories #design
Bauhaus lamp van Wilhelm Wagenfeld in 1924; nesting tables van Marcel Breuer in 1925

Textielmuseum

In het Textielmuseum in Tilburg opent op 26 mei de tentoonstelling Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland, die laat zien welke invloed het Bauhaus heeft gehad op de Nederlandse textielvormgeving. Functionaliteit, betaalbare serieproductie en gebruiksstoffen staan daarbij hoog op de agenda.

anni albers wall hanging #bauhaus #weaving #textile #annialbers #wallhanging #textiel #wandkleed
wandkleed van Anni Albers. Beeld via WikiArt

De tentoonstelling toont de rijkdom aan weefsels, kleur- en materiaalexperimenten van Gunta Stölzl, Anni Albers, Otti Berger en hun leerlingen. Aan de hand van de ervaringen van de weefsters Kitty van der Mijll Dekker, Greten Neter-Kähler, Lisbeth Oestreicher en Otti Berger wordt duidelijk op welke manieren zij door het Bauhausonderwijs zijn beïnvloed en hoe zij die kennis vervolgens weer aan generaties van Nederlandse textielontwerpers hebben overgedragen.

colour studies #bauhaus #textile #gretenkähler #textielmuseum #color #weaving
Colour studies, made at the Bauhaus. Designer: Greten Neter-Kähler, ca. 1929-1932. Foto: Josefina Eikenaar / TextielMuseum

In het kader van deze tentoonstelling brengt het Textielmuseum een uniek stuk opnieuw uit: een theedoek met een asymmetrisch dessin van Kitty van der Mijll Dekker uit 1935. Een baanbrekend ontwerp, want destijds had je maar twee keuzes in theedoeken: blauw-wit of rood-wit geblokt.

Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland

  • Te zien van 25 mei t/m 3 november 2019
  • Textielmuseum, Tilburg 

Pioniers van een nieuwe wereld

Bauhausstoffen Gunta Stölz

  • Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen
  • Van 30 maart tot en met 1 september 2019 in Wall House#2,  A.J. Lutulistraat 17 in Groningen meer informatie

#woven #textile #bauhaus Gunta Stolzl groninger museum
Gunta Stölzl in tentoonstelling 100 jaar Bauhausstoffen in Groninger Museum

De meeste tentoonstellingen in het kader van 100 jaar Bauhaus zijn overigens in Duitsland te bezoeken. Hieronder vind je een aantal belangrijke evenementen, maar er is nog veel meer te doen en te zien. Zie daarvoor www.bauhaus100.com. Tijd voor een roadtrip naar onze oosterburen!

#ceramics #bauhaus Hedwig Bollhagen #vases #tableware #design
keramiek door Hedwig Bollhagen

Nog meer Bauhaus

♥ Tips!